UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-05-31 01:35

Bálint aranya

Két arany- és egy bronzérem az utánpótláskorú magyarok mérlege a szegedi felnőtt kajak-kenu világkupa-viadal szombati délelőtti döntőiben: Kopasz Bálint (19, K–1 1000 m) és Balla Virág (22, C–1 500 m) győzött, míg Takács Tamara (20, K–1 500 m) a harmadik helyen zárt.

reb Szeged, napsütés, jó hangulat – ilyen miliőben a hangulatot fokozó magyar sikerek sem maradhatnak el a Maty-éren, ahol az idei második gyorsasági világkupa-versenyt rendezik meg. A hazai rangsoroló és az első montemor-o-velhói vk-viadal megmutatta, a magyar fiataloknak Szegeden is lesz keresnivalójuk, s nem is okoztak csalódást.

kopasz_balint_mkksz
kopasz_balint_mkksz
A sikerek sorát a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott, 19 éves Kopasz Bálint nyitotta meg: olimpiai és világbajnoki érmesek sorát előzte meg K–1 1000 m-en, ráadásul nem is akárhogyan. A 3:23,921-es időeredmény önmagában is remek, ráadásul az utolsó kétszáz méteren már egy hajónyival vezetett a portugál Fernando Pimenta előtt, s végül majdnem egy másodperccel ért előbb a célba, mint a riválisa. Bálint kevéssel a futam után elmondta, nagyon elfáradt, rendkívül kemény pályán, erős ellenfelek ellen győzött, pedig a végére erősen bemerevedett a karja. „Most már tudom, hogy ott a helyem a legjobbak között, de nincs miért elszállnom. Ez most az én versenyem volt, borzasztóan örülök neki, hiszen mindent ki tudtam adni magamból. Nem volt taktika, az utolsó 250 méteren indítottam és beleadtam mindent, amit tudtam” – idézték a fiatalt a szövetség honlapján. Kopaszné Demeter Irén, Bálint edzője és édesanyja úgy nyilatkozott: bár sokszor volt nézőként Szegeden, a mai siker mindkettejük életét meghatározó, örökké emlékezetes diadal marad. Tegyük hozzá: a felnőtt Eb-bronzérmes, a riói olimpián tizedik Kopasz élete első győzelmét aratta a felnőttmezőnyben, nem csoda hát, ha még kissé feszengve, félszegen állt a dobogó tetején. Takács Tamara egy esztendeje Racicében már nyert felnőtt világkupa-futamot, most viszont az orosz Jelena Anyusina, valamint az olimpiai és világbajnok új-zélandi Lisa Carrington mögött a harmadik helyen zárt. „Nagy boldog vagyok, mert eléggé meg kellett küzdeni a körülményekkel, a széllel, a hullámzással. A szemem sarkából láttam elöl Carringtont a fekete hajójával, de nem bánkódom a harmadik hely miatt, feldob a bronzérem” – értékelt Takács a futam után. Hozzá hasonlóan mosolyogva nyilatkozott a 23. születésnapját nyáron ünneplő Balla Virág is, aki a portugáliai világkupa-viadal után Szegeden is a legjobbnak bizonyult C–1 500 m-en. „A középfutamban nagyon sok mindent elrontottam, most pedig jól esett, hogy abban a tempóban, azokat az indításokat meg tudom csinálni, amiket én szeretnék.” Délután a 200 és 500 m-es elő- és középfutamokat rendezik meg. Az eredményeket itt találják meg. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalon.