UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-06-12 20:30

Liza csakugyan a csodák csodája

A felnőtt vívó Európa-bajnokság első napján sporttörténelmet írt Pusztai Liza: a fantasztikus bronzával ő lett minden idők legfiatalabb magyarja, aki felnőtt-világversenyen érmet nyert. A BVSC-Zugló tizenhat éves kardozója egész nap remekelt a grúz fővárosban.

Bruckner Vince Azt már régóta tudjuk, hogy a magyar vívósport egyik legnagyobb reménysége Pusztai Liza. Mint ahogy azt is, hogy hihetetlenül nagy ígéret, akit már többen a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronhoz hasonlítottak. Az utánpótlásban már világ- és Európa-bajnok, a felnőtt világranglistán 75. helyezett leánytól azonban korábbi sikerek ellenére sem várhattunk kiugró eredményt a felnőttek mezőnyében, elvégre még csak 16 éves. Ő maga sem támasztott maximális igényeket: „Igazából igyekeztem minél jobban teljesíteni, a lehető legtöbbet kihozni a versenyből. Nem határoztunk meg olyan célt, amelyet feltétlenül el kell érni.”

Pusztai Liza történelmet írt: 16 évesen dobogón végzett a felnőtt Európai-bajnokságon női kardban Forrás: jochapress.hu
Pusztai Liza történelmet írt: 16 évesen dobogón végzett a felnőtt Európai-bajnokságon női kardban Forrás: jochapress.hu
A felszabadultan vívó Pusztai a csoportkört a jónak mondható 4/2-es győzelmi mutatóval zárta, amelynek köszönhetően a főtáblán csak a 16 közé jutásért kapcsolódott a küzdelembe. Az első kanyarban a világranglistán 38. helyen álló, spanyol Lucia Martin-Portoguest győzte le roppant simán. Akkor már lehetett sejteni, hogy nincs éppen rossz formában... A hatalmas menetelés pedig elkezdődött, az azeri Karimova (világranglista-30.) és a német Anna Limbach (vr-52.) sem okozott gondot a BVSC kardvívójának – aki a 16 közé jutásért a 19 éves Záhonyi Petrát verte – utóbbi asszó megnyerésével pedig történelmet írt: ő lett a legfiatalabb magyar vívó, aki érmet szerzett felnőtt világversenyen (Mohamed Aida 1993-ban 17 éves volt, amikor vb-ezüstöt szerzett). Ám az elmondása szerint az érem közelsége a verseny közben nem foglalkoztatta: „Inkább a saját vívásomra akartam koncentrálni, persze bíztam benne, hogy összejöhet a dobogós helyezés, de nap közben nem gondoltam rá. Most már természetesen nagyon örülök, hogy sikerült.” Az elődöntőben a szintén meglepetésre négy közé kerülő grúz Kahiani következett. A világranglistán csupán 202. leány elleni asszó fordulatosra sikerült: 7-5-re az ellenfél vezetett, majd 12-9-re Liza. A hajrá viszont az ellenfélnek sikerült jobban, 15-12-vel Kahiani döntőzött, majd nyerte meg a versenyt hazai közönség előtt. Pusztai a hajrában elvesztett mérkőzés ellenére elégedetten értékelt: „Kellemetlen ellenfél volt a grúz lány, én pedig leblokkoltam a végén, ezért nem sikerült a döntőbe jutás. Viszont azt gondolom, eddigi legjobb vívásomat produkáltam a versenyen, ezért most örülök a bronzéremnek.” Ugyanakkor nem ért véget neki az Európa-bajnokság, még hátra van a csapatverseny: „A következő napokban a pihenésé lesz a főszerep, minél jobban szeretnék vívni csapatban, hátha ott is összejön az érem.”

 FELNŐTT VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, TBILISZI Női kard egyéni, 55 induló A csoportkörben: Pusztai Liza 4 győzelem/2 vereség, Záhonyi Petra 4/2 (továbbjutottak) A 32 közé jutásért: Záhonyi-Patzi (görög) 15:9 A 16 közé jutásért: Pusztai-Martin (spanyol) 15:5 Záhonyi-Limbach (német) 2:15 Nyolcaddöntő: Pusztai-Karimova (azeri) 15:10 Negyeddöntő: Pusztai-Limbach (német) 15:11 Elődöntő: Pusztai-Kahiani (grúz) 12:15 Európa-bajnok: 1. Teodora Kahiani (Grúzia), 2. Rosella Gregorio (Olaszország) , 3. Pusztai Liza (Magyarország) és Bianca Pascu (Románia)

További korosztályos híreink VÍVÁSBAN sportági aloldalunkon.