UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-04-10 11:33

Fehérvári aranyszavak

A 2017/18-as évadban is duplázott a Fehérvár AV19 junioregyüttese, amely a magyar korosztályos liga után az osztrák U20-as jégkorongbajnokságban (EBYSL) is győzött. A Hidria Jesenice elleni vasárnapi, mindent eldöntő mérkőzés után az együttes vezetőedzője, Kiss Dávid és a játékosok értékelték honlapunknak a teljes szezont és persze az aranycsatát is.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Mindent vitt a Fehérvár AV19 juniorcsapata a 2017/18-as évadban. Magabiztosan nyerték meg a hazai, majd az osztrák korosztályos jégkorongbajnokságot is, s ezzel három éven belül a hatodik elsőségüket szerezték meg.

A mostani évadban is duplázott a Fehérvár juniorcsapata: magyar és osztrák bajnok lett Forrás: Fehérvár AV19
A mostani évadban is duplázott a Fehérvár juniorcsapata: magyar és osztrák bajnok lett Forrás: Fehérvár AV19
A sikercsapat az EBYSL-ben végig parádézott, megnyerte az alapszakaszt, majd a felsőházat (Master Round) és végül a playoffot is. A osztrák bajnokság döntőjében a nagy rivális szlovén Hidria Jesenice következett, s bár "csak" 3–2-re végződött a párharc, a székesfehérváriak ezúttal is olyan magabiztosan győztek, mint a korábbi találkozókon, amelyeket nagy fölénnyel nyerték meg. A vasárnapi fantasztikus 7–2-es siker után nem csoda, hogy a gárda vezetőedzője, Kiss Dávid csak csupa jót mondott a duplázó társaságról. „Nem is kérdés, hogy elégedett vagyok a mostani találkozóval és az egész évvel is. A döntő negyedik felvonásán Szlovéniában kicsit előre örültünk, ennek vereség lett az eredménye. Vasárnap viszont mentálisan tökéletesen felkészültünk az ütközetre, mindenki maximálisan odatette magát.”
Kiss Dávid 2
Kiss Dávid 2
Kiss elmondta, már régóta együtt szerepel ez a társaság, a játékosok évek során mindinkább összeértek, s ennek eredménye mutatkozott meg a mostani szezonban. „Hosszú évek munkája van már ebben az együttesben, örülök, hogy itt tartunk. Rengeteget tettünk a sikerért. Élmény ezekkel a srácokkal együtt dolgozni, rendkívül fogékony együttesről van szó, akik az évek során egyre motiváltabbá váltak.” A csapat 18 éves csatára, Nagy Ákos parádés szezont futott, 21 gólt szerzett és 26-ot készített  elő, amivel nagy szerepet vállalt a Volán menetelésében. A Jesenice elleni mindent eldöntő találkozón szerinte fontos volt, hogy már az első harmad után 4–0-ra vezettek. „Sokat számított, és nagyon megnyugtatott minket, hogy már az első harmad után jelentős előnybe kerültünk. Persze tudtuk, hogy kemény negyven perc vár még ránk, mert a Jesenice kitűnő csapat és nem fogja feladni. Ugyanakkor okoson tartottuk az eredményt, ezért nem is tudtak visszajönni a meccsbe.”
Nagy Ákos
Nagy Ákos
Nagy kiemelte a közönség – mintegy 1500 székesfehérvári szurkoló és az akadémia játékosai – parádés szerepét is. „Fantasztikus volt ilyen hangulatban játszani, csodálatos volt hallani hatvan percen keresztül a szurkolók biztatását. Általában az Erste Ligás mérkőzéseken sincsenek ennyien, úgyhogy nyugodtan mondhatom, nem mindennapi élményben volt részünk.” A rájátszás legeredményesebb játékosa, a 19 esztendős Péter Andor szerint leginkább az egységességüknek köszönhetik az idei sikereket. „Már évek óta együtt játszunk ebben a csapatban, s eddig is nagyon sikeresek voltunk. Viszont abban biztos voltam, hogy az idei szezon nehezebb lesz, mint a korábbiak. Valóban így volt, de szerintem ezúttal is megfeleltünk az elvárásoknak. Nagyon erős nálunk az összhang, jól tudunk küzdeni egymásért, valamint szintén előny, hogy négy egyforma erősségű sorral játszunk a meccseken.”
Péter Andor
Péter Andor
A hírek szerint szeptembertől a csapat jelentős része lehetőséget kap majd a hazai élvonalban, az Erste Ligában. Erre készül Péter Andor is. „Remélem, hogy minél többen ott lehetünk jövőre már a felnőttek között is. Szeretnénk bizonyítani, hogy az utánpótlás után magasabb szinten, a nagyok között is megálljuk a helyünket. Szerintem képesek vagyunk rá.” Ugyanakkor nemcsak a játékosok, hanem a tréner, Kiss Dávid is az élvonalban szerepelhet a jövő szezonban, hiszen szeptembertől ő irányítja a Fehérvári Titánok együttesét. „Nagyon jól esett, hogy rám gondoltak, örömmel fogadtam a vezetőedzői posztot a felnőtt élvonalban. Egyértelműen szempont lesz a junior korú fiataloknak a csapatba építése, persze csak fokozatosan. Mindenesetre remélem, hogy a srácok közül sokan bizonyítanak majd." További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon