UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-05-09 20:41

Csillogó tőr

Megvédte címét Bagdány Albert a nemrégiben Hódmezővásárhelyen megrendezett gyermek tőr országos bajnokságon. A Szigetszentmiklósi TE 13 éves, a MOL Új Európa Alapítványa által támogatott versenyzője nagy fölénnyel nyerte meg ismét a viadalt, mostantól pedig a nemzetközi porondra készül.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huTizenhárom évesen már kétszeres egyéni magyar bajnoknak mondhatja magát a Szigetszentmiklósi Tőr Egylet vívója, Bagdány Albert. A hódmezővásárhelyi viadalon ellentmondást nem tűrő produkcióval utasította maga mögé a mezőnyt. Még csak szoros mérkőzése sem volt. A legélesebb asszóját a döntőben vívta, akkor 14:10-re győzött a halásztelki Gergely Zoltán ellen.

A 13 éves Bagdány Albert megvédte címét a Hódmezővásárhelyen rendezett gyermek tőrbajnokságon
A 13 éves Bagdány Albert megvédte címét a Hódmezővásárhelyen rendezett gyermek tőrbajnokságon
Albert persze boldog, hogy másodszor is ő lett a legjobb a korosztályában. „Az edzőmmel hasonlóan képzeltük el a versenyt, mint ahogy végül is alakult. Az első helyet akartuk, és mivel egész nap jól ment a vívás, sikerült is megszereznem.” Edzőjét, Kessler Zoltánt a tavalyi aranyérem után természetesen nem érte váratlanul a mostani siker. „Egy évvel ezelőtt nagyon meglepődtem, hogy győzött a magyar bajnokságon. Most viszont már bíztam a sikerében, vártam, persze semmit sem szerettem volna elkiabálni. Ám Albert remek vívással rukkolt elő, egészen elképesztő volt, mindvégig uralta a mezőnyt.” Bár most már sorozatban jönnek a jó eredmények, az ifjú ígéret esetében kezdetben még nem volt egyértelmű az sem, hogy vívni fog. „Korábban, ahogy a legtöbb gyerek, én is fociztam. De anyukám nem nagyon akarta, hogy futballista legyek. Ezért javasolta, hogy próbáljuk meg a vívást Zoli bácsinál. És én azonnal itt ragadtam.” Albert alighanem jól döntött a sportágváltással, edzője szerint is a kiemelkedő tehetségek közé tartozik. „Elég megnézni az eredményeket, és akkor azonnal látszik, hogy korosztálya hazai legjobbja. Egy ideje járjuk már a nemzetközi versenyeket is, tavaly az európai élmezőnyt felvonultató párizsi viadalon az egy évvel idősebbek között hatodik lett. Megkockáztatom, a tizenháromévesek mezőnyében a legjobb tíz versenyző közé tartozik a kontinensen.” Ráadásul a tehetség mellé – ami legalább annyira fontos – szorgalom is párosul. A tréner úgy véli, egyebek közt ez az, ami kiemeli Albertet a kortársai közül. „Nagyon jó alany az edzéseken, bár vele némileg másképpen kell dolgozni, mint a többi tanítványommal. Nem fogad el automatikusan mindent, vannak saját ötletei is, amelyeket rendre megpróbál beépíteni a vívásába. És hatalmas győzni akarás van benne. Ha véletlenül nem úgy sikerül egy verseny, ahogy elterveztük, nem keseredik el, hanem kettőzött erővel készül a következő megméretésre. Az ilyen fiatal versenyzők esetében ez nagyon ritka erény.” A Szigetszentmiklósi TE reménysége a páston kívül az iskolában is remekül helyt áll. És persze a sportolói pályafutását tekintve nagy céljai vannak. Például az, hogy egyszer olimpián szerepelhessen. „Az egyik legnagyobb álmom, hogy a kétezer-huszonnégyes játékokon ott legyek. De egyelőre inkább a rövid távú tervekre koncentrálok, a közelgő nemzetközi versenyeken szeretnék a lehető legjobban szerepelni.” Ebben sokat segíthet neki a MOL Új Európa Alapítvány támogatása is, hiszen abból a pénzből utazik el újra a párizsi Mini Marathon elnevezésű viadalra, amelyen tavaly remekelt. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.