UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-07-23 15:28

Patthelyzet

A 90 kilogrammos Vég Zsombor arany-, a 73 kilós Nerpel Gergely pedig ezüstérmet szerzett a makaói ifjúsági Ázsia–kupa-viadalon. Cikkünkből kiderül, miért nem dőlt el még mindig, hogy melyikük utazhat októberben, a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A 63 kilogrammos Özbes Szofinak már nem kellett tatamira lépnie az ifjúsági cselgáncsozók makaói Ázsia–kupa-viadalán, hiszen – mint arról már korábban beszámoltunk – a hongkongi megméretésen már biztossá vált, hogy részt vehet az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A 90 kilós Vég Zsombornak és a 73 kilogrammosok között versenyző Nerpel Gergelynek viszont tovább kellet küzdenie a kvalifikációért.

Vég Zsombor (balról a második) aranyérmet szerzett a makaói Ázsia–kupa-viadalon
Vég Zsombor (balról a második) aranyérmet szerzett a makaói Ázsia–kupa-viadalon
Végnek egyetlen eredmény volt jó ahhoz, hogy a világranglista legjobb öt dzsúdósa közé kerüljön, s ezzel együtt kvótát szerezzen: nyernie kellett. A ceglédi fiú először a mongol Kudercsulun Bajartszengelt győzte le könnyedén, majd az elődöntőben az idei fuengorai Európa–kupa-viadal aranyérmesét, a német Louis Mait fojtotta le. A fináléban a pakisztáni Kajszar Khan sem okozott különösebb gondot a magyarnak, igaz, aranypontra került sor, ám a végén Zsombor állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ezzel a sikerrel Vég a világranglista harmadik helyére ugrott fel, s megszerezte az indulási jogot az ötkarikás játékokra. Csakúgy, mint a felnőtt magyar bajnok Nerpel Gergely. Az RHDSE fiatalja az Egyesült Arab Emírségekbeli Issza Albadri és a tajvani Wu Chin-Cheng ellen is nyert, majd a döntőben – vitatható bírói ítéletek mellett – kikapott az ausztrál Rhys Allantől. Nem először lepte meg Allan Gergelyt; a múlt héten, Hongkongban is a döntőben győzte le. Ezzel az eredménnyel érdekes helyzet alakult ki a két magyar között: mindketten kvótát szereztek, ugyanolyan eredményeket értek el az idén, s ugyanannyi pontot szereztek. Egy apró különbség van közöttük: Zsombor egy hellyel előrébb van a világranglistán. Végről egyébként tudni kell, hogy mindössze egy hónappal ezelőtt épült fel március óta tartó sérüléséből, s így lett bronzérmes a korosztályos Európa-bajnokságon, s szerzett arany- és ezüstérmet Ázsiában. A fiúk szakágvezetője, Bíró Norbert szerint Zsombor még mindig nincs tökéletes állapotban. Bíró arról is beszélt, hogy hivatalosan augusztus elsején közli a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy melyik versenyző veheti meg a repülőjegyet Argentínába. Elmondta, hogy először a Magyar Judo Szövetség edzőbizottsága tesz ajánlatot, majd az elnökség teszi le a voksát, a végleges döntést pedig a MOB hozza meg. A szakember szerint egyértelműen azt kell szem előtt tartani, hogy melyik dzsúdósnak lesz több esélye érmet szerezni Buenos Airesben. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.