UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2018-08-04 18:52

Gaál Zsóka Európa-bajnok!

Úgy tűnik, megállíthatatlan a hazai sakkozók egyik legnagyobb ígérete, a 11 éves Gaál Zsóka. Az ajkai reménység az elmúlt napokban ismét bebizonyította, hogy bárki ellen képes győzni; veretlenül lett bajnok a Nagyváradon megrendezett kontinensviadal U12-es mezőnyében.

M. Sz.utanpotlassport.hu Augusztus első két napján rendezték meg Nagyváradon több utánpótlás-korosztály rapid sakk Európa-bajnokságát, amelyen ‒ az utóbbi időben  remekül teljesítő ‒ Gaál Zsóka is megmérette magát az U12-es mezőnyben. A kontinensviadalon összesen 348 fiatal sakkozó vett részt 12 korcsoportban. Hazánkat harminc versenyző képviselte, s Zsóka korosztályában egyedüli magyarként ült asztalhoz.

Az elmúlt időszak remek eredményei után Nagyváradon is sikert aratott az ajkai Gaál Zsóka Fotó: Gaál család
Az elmúlt időszak remek eredményei után Nagyváradon is sikert aratott az ajkai Gaál Zsóka Fotó: Gaál család
Zsóka 11 éves létére veri a világot a 12 évesek között, ez Nagyváradon sem volt másként, hiszen veretlenül, magabiztosan nyerte a versenyt és szerezte meg az aranyérmet. (A megszerezhető kilenc pontból mindössze két döntetlent engedélyezett vetélytársainak.)  A rendkívüli teljesítményről a büszke édesapa, Gaál Sándor számolt be honlapunknak. „A legfőbb vetélytárs két orosz és a második helyen rangsorolt szlovén játékos volt. A verseny korai szakaszában Zsókának sikerült legyőznie az egyik orosz és  a szlovén sakkozót, a másik orosz riválissal pedig izgalmas partiban döntetlent ért el. Köszönjük Csörsz Ferencnek, a Magyar Sakkszövetség főtitkárának a segítséget. Jelenléte, nyugodtsága és biztatása rengeteget segített lányunknak.” A versenysorozatnak még nincs vége, Zsóka ugyanis asztalhoz ül a napokban zajló villámsakk Európa-bajnokságon is, méghozzá az U14-es mezőnyben. A kihívások után pedig a Gaál család rövid időt Erdélyben tölt, hogy az ifjú sakkozó feltöltődhessen, hiszen augusztus 18-án kezdődik a „hosszú partis utánpótlás Európa-bajnokság Rigában. Gaál Zsóka aranya mellett Kozák Ádám gazdagította a magyar éremgyűjteményt, aki az U16-os mezőnyben küzdötte be magát a legjobbak közé, és szerezte meg a második helyezettnek járó ezüstmedált. További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.