UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-08-04 20:32

Szurovszki döntős!

A 86 kilogrammos Szurovszki Patrik az utolsó pillantokig éles csaták után jutott be a Rómában zajló junior birkózó Európa-bajnokság döntőjébe. A szombati, szabadfogású versenynapon az 57 kilósok között versenyző Farkas Rajmund pedig az ötödik helyen zárta a megméretést.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  A 86 kilogrammos szabadfogású, Szurovszki Patrik hatalmas bravúrral verekedte be magát a Rómában zajló junior Európa-bajnokság döntőjébe. Először a lengyel Michal Bielawskival mérte össze tudását, aki rendkívül kellemetlen stílusú birkózó. Patrik azonban könnyedén lépett át rajta, de nagyon elfáradt, s az izmai is „bedurrantak”. A vezetőedző, Bánkuti Zsolt szerint ez jót tett neki, hiszen felvette a mezőny ritmusát.

Szurovszki Patrik Forrás: birkozoszov.hu
Szurovszki Patrik Forrás: birkozoszov.hu
Szurovszki következő ellenfele a moldovai Ivan Nedealco volt, akiről előzetesen nem sok mindent lehetett tudni, hiszen egészen eddig nem ő volt az elsőszámú válogatott. A magyar öt ponttal is vezetett, de ekkor elkezdett feljönni Nedealco, kétszer is földre vitte Patrikot, aki azonban erőből meg tudta tartani előnyét, s továbbjutott. Bánkuti elmondta, soha nem látta még annyira elfáradni a fiút, mint ezen a meccsen. „Alig bírt lejönni a szőnyegről.” Az elődöntőben jöhetett az U23-as világbajnoki bronzérmes izraeli, Uri Kalashnikov. A Pénzügyőr SE birkózója másfél perc után négypontos hátrányba került egy válldobást követően, amit egy bokára támadásból indított levitellel kompenzálni tudott két ponttal. A második menetben kétes szituáció után emelte át Kalashnikov a magyart újabb két pontért. Szurovszki egy pillanatra sem állt meg; páros combra támadott, levitte ellenfelét, s onnan meg is tudta pörgetni őt, így az állás 6−6 lett. Ez ugyanakkor továbbra is az izraelinek kedvezett, hiszen ő csinálta a nagyobb értékű akciót. Patrik nem törődött bele abba, hogy így veszítse el az elődöntőt. Tíz másodperccel a vége előtt újabb támadást indított a bokára, s féloldalra helyezte Kalashnikovot, aki immár rögzíteni tudta a magyar bokáját annak érdekében, hogy ne kerüljön mögé. Szurovszki 0.3 másodperccel a vége előtt azonban fölé tudott lépni hátulról, ráült, s megfogta a derekát, tehát uralta a helyzetet. Más szóval: járt a pont! A bírák  először ezt nem így látták, ekkor Bánkuti bedobta a challenget. Miután a mérkőzésvezető visszanézte az esetet, természetesen megadták két pontot, így Szurovszki bejutott a vasárnap esti Európa-bajnoki fináléba. Ellenfele a török U23-as kontinensbajnoki ezüstérmes, Arif Özen lesz. Ötödik helyen zárta a kontinensviadalt az 57 kilogrammosok között a felnőtt magyar bajnok Farkas Rajmund. A magyar fiú gyönyörűen menetelt pénteken az elődöntőig, ott azonban simán kikapott az örmény Arszen Harutjunjantól. A bronzmeccsen Rajmund ellenfele az azeri junior Eb-bronzérmes, Aliabbasz Rzazade volt. Sajnos nem nyúlt túl hosszúra a meccs, ugyanis 49 másodperc alatt technikai tussal nyert az azeri. A vezetőedző így vélekedik Farkas teljesítményéről: „Tudtuk, lelkileg megrogyott egy picit a tegnapi elvesztett elődöntő után, de úgy láttam rajta, hogy sikerült túltennie magát ezen. Megbeszéltünk mindent a párharc előtt, tisztában voltunk vele, mire számíthatunk. Nem lett volna szabad ennyi helyet hagynia neki, s le kellett volna fognia. Ez nem sikerült, ennek ellenére tökéletesen elégedettek lehetünk vele, mivel nem feltétlenül tartozott azok közé, akiktől pontszerző helyet reméltem. Nagyon szorgalmas fiú, biztos vagyok benne, hogy ennek a gyümölcse idővel beérik.” A vigaszágon folytathatja a megméretést vasárnap a 92 kilós Pataki Sámuel, miután az őt legyőző orosz Azamat Zakujev egészen a döntőig meg sem állt. A többi szabadfogású fiúnak véget ért az Európa-bajnokság.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA Szabadfogás, 2. programcsomag A magyar szereplők 61 kg (19 induló): Kiss Károly (Budapesti Honvéd SE), 74 kg (17 induló): Lukács Botond (Budapesti Honvéd SE), 86 kg (16 induló): Szurovszki Patrik (Pénzügyőr SE), 92 kg (14 induló): Pataki Sámuel (Érdi Spartacus) Selejtező. 61 kg: Leomid Colesnic (moldovai)−Kiss Károly tus 6−3-nál, 74 kg: Hrajr Alihanjan (örmény)−Lukács Botond 7−0, 92 kg: Azamat Zakujev (orosz)−Pataki Sámuel 10-0 Nyolcaddöntő. 86 kg: Szurovszki Patrik−Michal Bielawski (lengyel) 8−1 Negyeddöntő. 86 kg: Szurovszki Patrik−Ivan Nedealco (moldovai) 5−4 Elődöntő. 86 kg: Szurovszki Patrik−Uri Kalashnikov (izraeli) 8−6 Bronzmérkőzés. 57 kg: Aliabbas Rzazade (azeri)−Farkas Rajmund 11−0

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk Rómát látni, és… Szőke a döntőben! Ezüst- és bronzérem Bronz a kötött végére Szekér Szimonetta ötödik Két ötödik hely, egy bronzmeccs Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.