UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-09-05 16:59

Közeleg a vb

Szeptember 17-én kezdődik Nagyszombaton a junior birkózók világbajnoksága. A női szakág vezetőedzőjével, Gyurasits Csabával beszélgettünk a felkészülés menetéről és a várakozásairól.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Szeptember 17-én kezdődik a junior birkózók nagyszombati világbajnoksága. A szabad- és a kötöttfogású válogatott felkészüléséről már korábban beszámoltunk, azonban most a női szakágat is szerettük volna górcső alá tenni. Ennek okán a lányok vezetőedzőjét, Gyurasits Csabát kérdeztük, hogyan zajlott a munka az egy hónappal ezelőtti, római Európa-bajnokság óta.

Szekér Szimonetta (jobbról) is szőnyegre lép Szlovákiában
Szekér Szimonetta (jobbról) is szőnyegre lép Szlovákiában
„Két hét pihenőt kaptak a versenyzők a kontinensviadalt követően, utána az egyesületükkel készültek. A közös edzések hétfőn kezdődtek Budapesten. A program nagyon egyszerű: egyik nap két, a másik nap egy tréning van. Ilyenkor már nem igazán lehet építeni az erőnlétet, aki keményen végigdolgozta az évet, rendben lesz. Apróbb technikai simításokra, a küzdelmekre és a formaidőzítésre helyezzük a hangsúlyt. Leginkább a lenti helyzetből való védekezésre kell koncentrálni, hiszen ebből rengeteg hátrányunk alakult ki Olaszországban. Mindenki gyakorolja a saját kenyérkereső fogását, mi eközben megyünk körbe, és javítjuk, ami nem megy tökéletesen.” A vb-n azok a birkózók indulnak, akik pontszerző helyen végeztek, illetve a kadét Európa-bajnok, 59 kilogrammos Bognár Erika, mert benne rengeteg potenciált lát a vezetőség. Rajta kívül szőnyegre lép még Szlovákiában a kadét Eb-ezüst- és bronzérmes Szekér Szimonetta (55 kg), a szintén kadét kontinensbajnoki harmadik Dollák Tamara (57 kg) és Felhő Viktória (62 kg) is. Gyurasits elmondta, pontszerző helyekben lehet bízni, de figyelembe kell venni azt, hogy Szekér és Bognár csupán első-, míg Dollák és Felhő másodéves, tehát nagyon fiatal a csapat. A mestert a mezőny erősségéről is kérdeztük. „Eddig fiúkkal dolgoztam együtt, idén vettem át a leányválogatott irányítását, így nincs túl sok tapasztalatom a nemzetközi megméretéseken. A felnőtt női szövetségi kapitánnyal, Ritter Árpáddal időben átbeszélek mindent. Sejtésem szerint az alsó- és a középső súlycsoportok lesznek a legnehezebbek.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.