UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-09-22 20:45

Ketten a vigaszágon

Három szabadfogású fiúból kettő folytathatja a vigaszágon vasárnap a nagyszombati junior birkózó-világbajnokságot. A 86 kilogrammos Szurovszki Patrik ellenfele a koreai Jin lesz, míg a 74 kilós Lukács Botondnak a török Demirt kellene legyőznie.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Három magyar fiú lépett szőnyegre a nagyszombati junior birkózó világbajnokság utolsó előtti versenynapján, amelyen a szabadfogásúaké volt a főszerep.

Szurovszki Patrik a vigaszágon folytathatja a junior-vb-t FORRÁS: UWW
Szurovszki Patrik a vigaszágon folytathatja a junior-vb-t FORRÁS: UWW
Az idei, római junior Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, 86 kilogrammos Szurovszki Patrik először a szlovák Michal Pechával találkozott a nyolcaddöntőben. Pechának nem sokat segített a hazai „pálya” előnye, ugyanis Patrik technikai tussal aratott diadalt ellene (10−0). Szurovszkinak a négy közé jutásért az indiai Deepak Puniával kellett megküzdenie. „Patrik hozzá sem tudott nyúlni” – így Bánkuti Zsolt, a szabadfogású fiúk vezetőedzője. – „Próbálta a karját alátenni, támadni, de még csak igazán közelebb menni sem volt képes. Nagyon jó ez az indiai srác, szerintem nem kérdés, hogy ő nyeri a világbajnokságot.” Erre minden esélye megvan, mert miután 7−0-ra legyőzte az Eb-ezüstérmes birkózónkat, az elődöntőben is diadalt aratott. Szurovszkinak így esélye nyílt bizonyítania a vigaszágon vasárnap. Először a dél-koreai Jin lesz az ellenfele, s ha rajta túljut, akkor következhet az a moldovai Nedealco, akit nagy csatában, de felülmúlt a római Európa-bajnokságon (5−4). „Nem szabad elengedi ezt a bronzérmet, hiszen jó esélye van megszerezni. Még akkor is, ha a moldovai most talán egy kicsit jobb formában van, mint Olaszországban volt” – mondja Bánkuti. A 74 kilogrammos Lukács Botond is vigaszágas lett. Ő először a német Kevin Lucht ellen nyert, majd kikapott az azeri Abubakr Abakarovtól, meg sem állt a döntőig. „Nagy öröm, hogy Botond legyőzte a német srácot. Találkoztak már ők edzőtáborban a nyáron, de a kontrollmeccsek mindig Lucht sikerével értek véget, ráadásul nagy különbséggel. Az azeri szimplán jobb volt, nem lehetett mit csinálni vele. A folytatásban először a török Demirt kell megvernie, és elég motivált hozzá. Kiváló meccs lesz, ez biztos” – összegez a vezetőedző. A 61 kilós Kiss Károlynak véget ért a világbajnokság, mert az őt legyőző örmény Vazgen Tevanjan nem jutott be az aranycsatába. A mester szerint Károlynak rengeteget kell még dolgoznia, hogy fel tudja venni a lépést az élmezőnnyel.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, NAGYSZOMBAT Szabadfogás, 2. programcsomag A magyar szereplők 61 kg (26 induló): Kiss Károly (Budapesti Honvéd SE), 74 kg (27 induló): Lukács Botond (Budapesti Honvéd SE), 86 kg (25 induló): Szurovszki Patrik (Pénzügyőr SE) Selejtező. 61 kg: Vazgen Tevanjan (örmény)−Kiss Károly 10−0, 74 kg: Lukács Botond−Kevin Lucht (német) '1−1 (utolsó ponttal) Nyolcaddöntő. 74 kg: Abubakr Abakarov (azeri)−Lukács Botond 7−0, 86 kg: Szurovszki Patrik−Michal Pecha (szlovák) 10−0 Negyeddöntő. 86 kg: Deepak Punia (indiai)−Szurovszki Patrik 7−0

Amit eddig a világbajnokságról írtunk Nagyszombat − nagy dobás? Vegyes nyitány Váncza bronzérmes, Vátzi bronzmeccses Dupla bronz Mindketten kikaptak Nincs továbbjutó Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.