UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-09-26 07:28

Kard ki kard!

A kétszeres kadétvilágbajnok, felnőtt Eb-bronzérmes Pusztai Liza nem fél az esélyesség terhétől a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A MOL Alapítvány által támogatott 17 esztendős kardvívó a verseny egyik legnagyobb favoritjaként utazik Argentínába, ám nem izgulja túl a helyzetet. Sőt, mint mondja: az előkészületeket, különösen az olimpiai eskütételt, nagyon élvezte. A többi már a páston dől el.

Pusztai Liza az elődöntőig remekül menetelt Szocsiban Fotó: Augusto Bizzi
Pusztai Liza az elődöntőig remekül menetelt Szocsiban Fotó: Augusto Bizzi
Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu  „Alig várom a versenyt, hiszen vissza nem térő alkalom. Az ifi olimpiára nagyon nehéz kvalifikálni, és ha nem sikerül, nincs jövőre még egy, nincs újabb esély. Ráadásul nagyon szerencsés vagyok, mivel vívóként a kadétkorosztályból lehetett kijutni, és én 2001-es születésűként éppen jókor érkeztem” – mondja széles mosollyal az arcán Pusztai Liza, miután a MOM Kulturális Központban néhány perccel korábban letette az olimpiai esküt. A BVSC-Zugló vívója áprilisban, a veronai világbajnokságon szerzett kvótát, miután megvédte a 2017-ben nyert kadét vb-címét. „Az egész hangulat különleges. Egy-egy Európa- vagy világbajnokság körül is érezni a felhajtást, de az ifjúsági olimpián tényleg olyan a körítés, mintha a nagy olimpiára mennénk. Hatalmas élmény, hogy a részese lehetek mindennek, alig várom, milyen lesz Buenos Aires, és milyen lesz a páston” – teszi hozzá a 17 esztendős kardozó, aki fiatal kora ellenére már a felnőttek között is Eb-érmesnek mondhatja magát. Liza felkészülését különösebben nem befolyásolta az argentínai megméretés: csupán néhány nappal kezdte korábban az alapozást, mint az őszi idénykezdetkor szokta. „Nem mondom, hogy nem lehetett volna hosszabb a szünet, de szerencsére jutott idő a pihenésre is. Összességében jó formában érzem magam. Hogy ez mire lehet elég Argentínában? Mivel az olimpia lényegében kadétversenynek tekinthető, miért nem nyerhetnék is akár? De a lényeg úgysem az, hogy mit mondok most, hanem az, hogy mit teszek majd a páston. Meglátjuk!”
Pusztai Liza nem aggódik a magas elvárások miatt Forrás: hunfencing.hu
Pusztai Liza nem aggódik a magas elvárások miatt Forrás: hunfencing.hu
De nemcsak Liza elvárásai magasak, hanem a közvéleményé is. „Másoktól is hallom, hogy esélyesként tekintenek rám, de ez nem újdonság. Az elmúlt években az eredményeimnek köszönhetően megszoktam már, hogy esélyesként utazok a korosztályos versenyekre. Nem volt ez másként Veronában sem, és ott sem nyomasztott a teher.” S hogy mi a célja az ifjúsági olimpia után? „Most, hogy kiöregedtem a kadétok közül, annyiban könnyebb lesz, hogy kevesebb versenyre kell majd utaznom. A tervek szerint a junior-világkupában sem veszek részt minden versenyen, inkább a felnőttsorozatra összpontosítok. Hamarosan kezdődik a tokiói olimpiai kvalifikációs időszak, szeretnék annak alárendelni mindent.” A tinédzserlányt természetesen a jövő nyári budapesti felnőtt-vb sem hagyja hidegen. „Az olimpiai kvalifikáció fő versenye lesz a magyarországi vébé. Mindig nagyon szerettem hazai közönség előtt vívni, biztos vagyok benne, hogy óriási élmény lesz. Ha sikerül kiharcolni a helyemet a csapatban.” Erre azért igen jó esélye van, mert a hazai ranglista második helyén áll, csak az Eb-ezüstérmes, szintén kadét- és junior-világbajnok Márton Anna előzi meg. Liza, hasonlóan a korábbi évekhez, az idén is a MOL Alapítvány támogatottjai közé tartozik: a pénzből új vívófelszereléseket vásárolt, így az eszközök minőségén semmi nem múlhat az ifjúsági olimpián. A Buenos Airesbe utazó vívók közül a ferencvárosi tőrözővel, Zsoldosi Karolinával készült korábbi beszélgetés ITT, a békéscsabai párbajtőröző Dékány Kingával készült pedig ITT olvasható. A Vasas kardvívója, Rabb Krisztián ITT MESÉLT a céljairól. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.