UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2018-10-05 15:18

Rajtra készen

Több szempontból is sporttörténelmi olimpiára készül Buenos Aires, ahol egyedi megnyitó, a nemek közti létszámegyenlőség, valamint féltucat, az ötkarikás játékokon most debütáló sportág teszi még különlegesebbé az ifjúsági megmérettetést.  

A 79 fős olimpiai csapat az eskütételen Forrás: olimpia.hu
A 79 fős olimpiai csapat az eskütételen Forrás: olimpia.hu
Kocsmár-Tóth István, Krasznai Bence - utanpotlassport.hu „Ezzel az eseménnyel összeköthetjük a sportot a neveléssel, így a résztvevő fiatal sportolók mindenhol a világban katalizátorként működhetnek, társaikat is a pozitív értékek felé terelhetik. Az ifjúsági olimpiai játékokkal felhívhatjuk a világ figyelmét a fiatalokra, a sportra, az egészséges életmódra és az olimpiai értékekre” – nyilatkozta az I. nyári ifjúsági olimpiai játékok (YOG) előtt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori elnöke, aki elmondása szerint 2001-es beiktatása óta szerette volna keresztülvinni álmát az új megmérettetésről. A belga sportvezető víziójáról 2007-ben született határozat, így 2010 óta a „nagy” olimpiák mintájára négy évente nyári és téli játékokat is rendeznek. Az első nyárinak Szingapúr, a másodiknak 2014-ben Nandzsing adott otthont. A sort idén Buenos Aires folytatja.

Hetvenkilenc magyar a korosztályos játékokon

Az első két ifjúsági olimpián háromezer-ötszáz tizennégy és tizennyolc év közti sportoló vett részt. Magyarországot Szingapúrban 51, Nandzsingban 57 fiatal képviselte, idén már 79-en indultak el a versenyre, igaz a sportágak és a nevezettek száma is nőtt. Az idei lesz az első olyan NOB-világverseny, ahol ugyanannyi női, mint férfi résztvevő lesz: 1999-1999.
Kapás Boglárka, a sporttörténelmi, első magyar ifjúsági olimpiai arany nyertese Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Kapás Boglárka, a sporttörténelmi, első magyar ifjúsági olimpiai arany nyertese Forrás: Magyar Úszó Szövetség
A sporttörténelmi első magyar ifjúsági olimpiai aranyat az úszó, Kapás Boglárka nyakába akasztották. „Fantasztikus volt Szingapúrban a falu is, az uszoda is, és nem utolsó sorban a társaság. Az egész magyar csapat olyan volt, mint egy nagy család, pár nap után már mindenki ismert mindenkit és gyakran ellátogattunk más versenyekre is, hogy szurkoljunk minden magyarnak. Minden olyan volt igazából, mint egy felnőtt, nagy olimpián, csak kicsiben” – emlékezett vissza 2010-es élményeire és sikereire a két arany- és egy ezüstérmet nyert sportolónő az olimpia.hu-n.

Kapás Boglárka nyer 200 méter pillangón

Az UTE kiválóságának győzelme óta még tizenegyszer csendült fel ifjúsági olimpiai bajnok tiszteletére a Himnusz (ketten pedig össznemzeti csapat tagjaként nyertek). Az úszóknak egyébként is jól megy az ifi olimpiákon. Az eddig elnyert 38 érem közül tizennégyet ők hoztak haza: nyolc arany, két ezüst és négy bronz leosztásban. Az úszás mellett kajak-kenuban (2), cselgáncsban (1) és vívásban (1) állhatott magyar a dobogó tetején.
Kulcsár Krisztián reméli, a nem hivatalos éremtáblázat első tíz helyezettje közt lesz Magyarország Forrás: olimpia.hu
Kulcsár Krisztián reméli, a nem hivatalos éremtáblázat első tíz helyezettje közt lesz Magyarország Forrás: olimpia.hu
„A korosztályos esemény legalább annyira szól a sportteljesítményről, mint egymás megismeréséről. Nagyon fontos, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek más országok kultúráihoz. De nem szabad elfelejteni a nevelést sem, s amikor ezt mondom, elsősorban a szolidaritásra, a fair play-re, a tiszta versenyzés szellemiségére gondolok. A fiatalok láthatják, mennyire emberközeli az esemény, leválasztják róla a sok giccset, a luxust, ami a felnőttek versenyeit jellemzi” – hasonlította össze az ifjúsági olimpiát és a felnőttet Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, aki a csapattal kapcsolatos reményeiről is beszélt az utanpotlassport.hu kérésére. „Az eddigi két nyári eseményen a nyolcadik helyen zártuk a nem hivatalos rangsort. Azt hiszem, boldogok lehetünk, ha a legjobb tíz között maradunk, ugyanakkor az sem lenne meglepő, ha az argentínai lenne az eddigi legsikeresebb ifi olimpiánk. Én mindössze annyit szeretnék, hogy mindenki tiszta lélekkel és lelkiismerettel jöjjön haza úgy, hogy a tudása legjavát nyújtotta.” Buenos Aires öt évvel ezelőtt nyerte el a rendezési jogot, a kolumbiai Medellín, és a skóciai Glagow ellenében.

Virtuális túra az olimpiai faluban

A versenyszámoknak négy nagy parkban, összesen tizenkét helyszín ad otthont. Az olimpiai falut 31 épület alkotja: 1200 két-háromszobás lakást építettek fel, amelyeket az olimpia végén, október 18. után értékesítenek. A lakóközpont kulcsát jelképesen már tavasszal átadták a fiatal argentin sportolóknak.
A megnyitó helyszíne Forrás: buenosaires2018.com
A megnyitó helyszíne Forrás: buenosaires2018.com
„Ez az olimpia az egyik leginspirálóbb, legkülönlegesebb projekt Buenos Aires történetében. Minden olyan érték megtalálható benne, amelyről azt mondjuk: szeretnénk, hogy a városunkat is jellemezze. Buenos Airesnek ugyanaz a vágya, mint az idelátogató sportolóknak: kemény munkával minél tovább fejlődni és maradandót alkotni a jövő számára” – fogalmazott a tavaszi ünnepségen Horacio Rodríguez Larreta, a dél-amerikai főváros polgármestere. Már a megnyitó is különleges lesz, eltérően a hagyományoktól nem egy központi stadionban, hanem a város egyik legfőbb szimbólumának számító látványosság, az Obeliszk körüli téren tartják majd meg. A 68 méter magas „El Obeliscót” Buenos Aires alapításának 400. évfordulóján, 1936-ban adták át. Körülötte pedig, a szervezők által csak a világ legszélesebb belvárosi útjaként emlegetett, kétszer tíz sávos 9 de Julio Avenue-n foglalhatnak majd helyet az érdeklődők. Magyar idő szerint szombaton 23 órakor kezdődik a show.

Az Obeliszk az ünnepség próbáján

A tervek szerint ez lesz az utolsó páros évben rendezett nyári ifjúsági olimpia. A jelenlegi YOG olyan esemény, ahol a sporttal közel egyenértékű szerepet játszik a kultúra és az oktatás. A résztvevők nem is térnek haza a versenyeiket követően, hanem összesen három teljes hetet töltenek kinn, közben különböző előadásokat, színházi és zenei előadásokat járva, hallgatva. A NOB a jövőben ezen is változtatna, sportcentrikusabbá téve a sorozatot. A következő, 2022-es, vagy 2023-as ifjúsági játékok megrendezésére a legfőbb esélyes Szenegál fővárosa, Dakar lehet, de Botswana legnagyobb települését, Gaboronét is egyre gyakrabban emlegetik. Döntés a Buenos Aires-i játékok után születik. A Buenos Aires-i ifjúsági olimpiáról szóló írásainkat  ITT olvashatják.