UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-07-16 19:24

A párbajtőröző Nagy Dávid 20 évesen főtáblás a felnőtt vívó-világbajnokságon

A 20 éves párbajtőröző, Nagy Dávid kissé visszafogott kezdés után, két remekül sikerült tizenötös asszóval jutott a budapesti felnőtt vívó-világbajnokság főtáblájára. A mai napon érdekelt másik magyar fiatal, a 19 éves Koch Máté társával ellentétben pazarul indult, de végül nem sikerült bejutnia a legjobb 64 közé.

A budapesti vívó-világbajnokság második selejtezőnapján az utánpótláskorú versenyzők a férfi párbajtőrözők mezőnyében voltak érdekeltek. A csoportkörben a 19 éves Koch Máté egyetlen vereséget szenvedett, ám már a 96 közé jutásért a legjobb olasszal került össze. Marco Fichera nemes egyszerűséggel ellazsálta a csoportkört – számol be a szövetség honlapja – és balszerencsére Koch éppen vele találkozott. Az első három perc rendben volt, Máté 3:2-re vezetett, ám a másodikban fordult a kocka, és végül Fichera simán, 15:6-ra hozta le az összecsapást.

bizzi team nagy d
bizzi team nagy d
„Az év elején az volt a célom, hogy vívjak a hazai világbajnokságon. Hosszú út vezetett idáig, de sikerült. Pályafutásom eddigi legrosszabb élménye, hogy a direkt kieséses szakaszban simán kikaptam a hazai közönség előtt. Ami viszont pozitívum, hogy a csoportkört egyre jobban érzem a felnőttmezőnyben, az 5:1 nem rossz eredmény. Az Eb-hez képest sokkal összeszedettebben vívtam, pech, hogy a folytatásban kifogtam az olasz válogatott befejező emberét” – fogalmazott csalódottan az nso.hu-nak Koch Máté. Kochnál jóval gyengébb mérleggel zárta a csoportkört a 20. születésnapját vasárnap ünnepelt Nagy Dávid. Ő ugyanakkor a verseny e szakaszában a szaúdi Dzsavad al-Davuddal találkozott. Nagynak sem volt könnyű dolga, de végül 15:13-ra nyert – az ekkorra már kifejezetten népes közönség legnagyobb örömére. Az utolsó körben Dávid az észt Juri Salmmal került össze, és a nap utolsó magyar vonatkozású asszója tökéletesen alakult, hiszen a Vasas vívója végig vezetve, 15:11-re győzte le tapasztaltabb ellenfelét és főtáblára jutott. „Nehézkesen indult a nap, és eléggé hullámzott a teljesítményem a csoportkörben, az utolsó asszóm azonban már rendben volt, ebben nagyon kellett a győzelem. Koch Mátéval ellentétben én szerencsés ágat kaptam az egyenes kieséses szakaszban, nagyon örülök, hogy a 64 között vívhatok, és a főtáblán szeretnék további meccseket is nyerni. Már a selejtezőnap is hatalmas élmény volt, remek hangulattal, többször is hallottam a nekem szóló biztatást” – mondta Nagy Dávid az NSO-nak.

Férfi párbajtőr egyéni, 226 induló. A csoportmérkőzéseken: Koch Máté 5/1, Nagy Dávid 3/3 (továbbjutottak) A legjobb 96 közé jutásért: Nagy–al-Davud (szaúdi) 15:13, Koch–Fichera (olasz) 6:15 A legjobb 64 közé jutásért: Nagy–Salm (észt) 15:11 Június 19-én a legjobb 32 közé jutásért: Nagy–Alekszanyin (kazah)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.