UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2019-07-25 21:21

EYOF: három érem atlétikában

Összesen nyolc döntőben voltak érdekeltek a magyar atléták az Azerbajdzsán fővárosában zajló Európai Ifjúsági Olimpiai Játékok csütörtöki versenynapján, így rendesen kapkodhattuk a fejünket. A gazdag program végül érmekben csúcsosodott ki, noha az a bizonyos, áttörést jelentő arany még mindig nem született meg. Ez persze cseppet sem von le az akadályfutó Varga Gréta és a síkfutó Kőszegi Mira, illetve Molnár András teljesítményéből.

A csütörtöki nap négy érméből hármat az atléták szereztek, jóllehet, Lengyák György utánpótlás-szakreferens a multiesemény előtt úgy nyilatkozott honlapunknak, hogy több számban is jó eséllyel vágnak neki a fiatalok a baki viadalnak. Nos, a várakozás testet öltött, hiszen Pap Márk szerdai bronzérme után csütörtökön Varga Gréta 2000 méteres akadályfutásban, Kőszegi Mira 200 méteres síkfutásban nyert ezüstérmet, ami igazán kitűnő eredmény. Molnár Attila pedig a sokadik, összességében a kilencedik bronzéremmel örvendeztette meg a magyarokért szorítókat.

Varga Gréta remekbeszabott ezüstérmet szerzett Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség
Varga Gréta remekbeszabott ezüstérmet szerzett Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség
Varga Gréta a lehető legtöbbet hozta ki ebből a versenyből, hiszen a győztes Blanka Dörfel ellen senkinek nem volt esélye. A német 6:39.02-es EYOF-rekorddal győzedelmeskedett, vagyis csaknem nyolc másodpercet vert a dobogós magyarra (6:46.95). Hasonlóan értékelhető Kőszegi Mira döntős futása is: nagyszerűen versenyzett, de az ír Rhasidat Adelekét ezen a napon nem lehetett megverni. Az afrikai származású lány 23.92-vel robbantott, amire Mira „csak" 24.15-el tudott reagálni. Idei legjobbjával lett bronzérmes Molnár Attila. A 400-as síkfutásban 48.09-et repesztett, nem sokkal maradt el a svéd Emil Johansson (47.69), valamint a lengyel Patryk Grzegorzewicz idejétől (47.91). Rajtuk kívül még öten szerepeltek fináléban a csütörtök délutáni programban. Mindössze négy század hiányzott például a pódiumhoz Farkas Bencének a 200 méteres síkfutás döntőjében. A kalapácsvető Katavics Balázs 74.16-tal az ötödik helyen zárta döntőjét. A lányok mezőnyében Giczi Eszter 62.90 méterig dobta a kalapácsot, ami a hatodik helyre bizonyult elegendőnek. A számot amúgy EYOF-rekorddal nyerte a finn Silja Kosonen (72.35 m). A hétpróbázó Szűcs Szabina 16. lett, miután háromszor is belépett távolugrásban, így a verseny azon szakaszára nulla pontot kapott. A magyar rúdugrók közül Nagy Marcell 4.70-en esett ki a versenyből, azzal hetedik lett. Kulcsár Boglárka pedig a finálé első körében hasalt el a női rúdugró mezőnyben. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.