UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2020-01-24 09:06

Leharapott ujjak után, de olimpiai esélyek előtt a 10 méteres sportlövő Eb juniorjai

Négy juniorkorú versenyző is kiharcolta, hogy a február végi 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon a felnőttek mezőnyében induljon, ezáltal olimpiai kvótáért lőjön, és a sors fintora, hogy nincs ott közöttük a csütörtökön országos rekordot, valamint világcsúcsnál is jobb eredményt elérő Pekler Zalán.

„Az ember melyik ujjába harapjon?” – kérdezte a világ- és Európa-bajnok Joó Éva utánpótlás-igazgató még a 10 méteres sportlövő Európa-bajnokság első, decemberi válogatója előtt. Ezzel természetesen arra utalt, hogy a három hazai kvalifikációs verseny után – amelyekből a két legjobb eredményt veszik majd figyelembe a csapat kihirdetésekor – marad olyan fiatal versenyző, aki képessége alapján rászolgált volna az Eb-szereplésre, mégsem indulhat a február 23-án kezdődő lengyelországi kontinensviadalon, vagy ha mégis, nem a felnőttmezőnyben. Utóbbi azért is lényeges, mert ez az utolsó versenyek egyike, ahol légpuskában és légpisztolyban is két-két ötkarikás kvótát osztanak még, ezután már csak a plzeni, kimondottan olimpiai kvalifikációs tornán igényelhet tokiói repjegyet az, aki nagyon a végére szeretné hagyni.

Izgalmas válogatók után hirdették ki az Eb-csapatot Forrás: MSSZ
Izgalmas válogatók után hirdették ki az Eb-csapatot Forrás: MSSZ
Korábban Péni István a kisöbű szabadpuskások összetett számában, Major Veronika a sportpisztolyban, valamint a junior Mészáros Eszter légpuskában harcolta ki (tavaly májusban, akkor még 16 évesen) az olimpiai indulás jogát – ezért is tűnt biztosnak, hogy ő nem a felnőttek között indul majd Wroclawban, így három versenyzőnek is esélye adódik még a kvótára. Ugyanis felnőttek és juniorok között is három-három lövő képviselheti Magyarországot az Eb-n, az ő kilétükre derült fény hétfőn, a hétvégi harmadik válogató után. A férfi légpuskások között gyakorlatilag két hely biztosnak tűnt. Sidi Péter és Péni István mellé viszont odaférhetett egy junior, és ez a 18 éves Klenczner Márton lett. A legnagyobb harc a női légpuskában volt várható, ahol képessége alapján öt-hat lövő is megérdemelné a lehetőséget. Itt az 50 méter fekvőben már felnőtt Eb-bronzéremmel rendelkező 17 éves Bajos Gitta mellett a 18 esztendős Dénes Eszter és az első felnőttévébe lépő Toma Dorina lett a befutó. „A borzasztóan sikerült alapverseny után sikerült döntőbe kerülnöm, aztán ott csak lőttem, sodródtam az árral, végül nyertem – mondja a harmadik válogatóról Bajos. – Az itthoni válogatóversenyek nehezek, külföldön jobban ment a lövés. Talán azért is, mert az ottani versenyek neve elé nem volt odaírva, hogy válogató. Nagyon örülök, hogy sikerült elérni a célom, és lőhetek a kvótáért, a következő napok a minél precízebb felkészülésről fognak szólni.” „Az első válogató előtt nagyon izgultam, mert tudtam, rendkívül erős a mezőny, mindenkiben benne van a jó eredmény. A második után már úgy gondolom, joggal reménykedtem, hogy bekerülök a felnőtt Eb-csapatba, és boldog vagyok, hogy sikerült is” – fogalmaz Dénes Eszter. A negyedik fiatal, aki kvótáért lőhet Lengyelországban a légpisztolyos női mezőnyben két válogatót is megnyerő 17 éves Fábián Sára. „Nem teljesen gondoltam bele, hogy ez sikerülhet, mert tudtam, kik a felnőttek itthon. Két válogató után már jó esélyeket éreztem, nagyon örülök, ez még csak az első juniorévem” – meséli a Major Veronika és Sike Renáta mellett felnőttkerettag Fábián Sára.
Pekler Zalán a müncheni verseny dobogójának tetején, jobbra Kiss Viktor Forrás: MSSZ
Pekler Zalán a müncheni verseny dobogójának tetején, jobbra Kiss Viktor Forrás: MSSZ
„A legnagyobb feladat és cél a kvótaszerzés lesz az Eb-n, de nyilván ezt nem csak a puskás lányoktól várjuk. Azt szeretném, ha mindenki a tudásának megfelelően lőne, és magabiztosan, jól versenyezne. Hogy ez mire lesz elég, a többi versenyzőtől is függ, de azért ezek a gyerekek nagy eredményre képesek, bármilyen színű éremre esélyesek” – összegez Joó Éva, és őt erősíti meg Győrik Csaba szövetségi kapitány is, aki öt-hét érem és egy kvóta megszerzését tűzte ki célul, továbbá külön hangsúlyozta Klenczner és Fábián nagyok közötti indulása nem véletlen, mindketten kiemelkedő eredményekre képesek, esélyük van a döntőbe kerülésre. A juniorok között légpuskában Pekler Zalán, Török Ferenc, Hammerl Soma, Mészáros Eszter, Gáspár Lalita és Horváth Lea, légpisztolyban Joó Attila, Iszprávnik Péter, Polgár János, Jákó Miriam, Varga-Zalay Babett, valamint Komáromi Krisztina Panna lesz még Eb-résztvevő. A csapat nagy része szerdán és csütörtökön már a felkészülés jegyében Münchenben szerepelt a H&N elnevezésű 10 méteres juniorversenyen, ami elsősorban Pekler Zalán fantasztikus formájáról marad emlékezetes. Az alapversenyben elért 637.1 körös eredményével túlszárnyalta Péni István 633.9 körös magyar rekordját, mi több, Sidi Péter 2013-ban lőtt 633.5 körös világcsúcsát is megdöntötte – volna. Ha ez éppen olimpián, Eb-n, vb-n vagy világkupán történik. Szóval a leharapott ujjak után máris itt az első hasító fájdalom. „Még edzésen sem lőttem soha ilyen jól. Sajnálom, hogy a hazai válogatók alapján a februári Eb-n csak a juniorok között indulhatok, így ott nem lesz lehetőségem harcba szállni a kvótáért. De még nem adtam fel, hogy kijussak Tokióba” – mondta Pekler. További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.