UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-02-12 20:31

Atlétika: földön és levegőben is pazarul kezdték az évet a pécsi fiatalok

A pécsi PSN Zrt. atlétikai szakosztályának versenyzői nagyszerűen kezdték a fedett pályás szezont. A 17 éves Farkas Bence 200 méteren a junior-világbajnokság szintidején négy századdal belül teljesített, míg a 16 éves Garamvölgyi Petra háromszor javította meg a rúdugrás 22 éven át háborítatlan ifjúsági országos csúcsát.

83883329_620478868768631_4266676007118831616_n
83883329_620478868768631_4266676007118831616_n
Kitűnően kezdték a fedett pályás idényt a pécsi PSN Zrt. atlétikai szakosztályának fiatal versenyzői, év eleji teljesítményével két sportoló is kiemelkedik korosztályából. A leglátványosabb eredményeket a rúdugró Garamvölgyi Petra érte el. A 16 éves lány szárnyalása tavaly is elkezdődhetett volna, akkor azonban még sérülés hátráltatta, a mostani szezonra viszont már teljes értékűen készülhetett. Szóval ami késett, nem múlott, és a stockholmi Just pole vault! elnevezésű versenyen egy centivel megdöntötte Juhász Fanni 22 éven át őrzött fedett pályás ifjúsági csúcsát. Az új rekord immáron 392 centiméter lett. Ám ez még csak a kezdet volt! Egy hét sem telt el és Bécsben már a 396 centi sem jelentett akadályt Petrának, a hétvégén pedig Budapesten tudta fokozni a magasságot, négy méter lett az új ifi csúcs. „Nagyon boldog voltam a négy méter után. Azért is lepett meg picit az eredményem, mert betegen versenyeztem, egy nappal előtte még ágyban feküdtem. Számomra is hihetetlen, hogy ilyen rövid időn belül javítottam meg háromszor is a sokáig őrzött csúcsot. Az a célom, hogy én is olyan eredményt érjek el, amit hosszú évekig nem fognak tudni megdönteni.” „Kívülről nézve tíz-tizenöt centi maradt még a budapesti ugrásában – mondja a szakosztály edzője, Putsay Zoltán. – Petra nem tart még a legmagasabb fogásánál, van még hely a rúdon fölfelé. Úgy gondolom, a következő három versenyen jó eséllyel tovább javíthatja a csúcsot.”
Pécsiek a bécsi versenyen (Állnak: Brunner Hugó, Farkas Bence, Putsay Zoltán. Alul: Völgyi Erzsébet, Borhy Anna, Erát Dalma, Garamvölgyi Petra) Forrás: Pécsi Atlétika Alapítvány
Pécsiek a bécsi versenyen (Állnak: Brunner Hugó, Farkas Bence, Putsay Zoltán. Alul: Völgyi Erzsébet, Borhy Anna, Erát Dalma, Garamvölgyi Petra) Forrás: Pécsi Atlétika Alapítvány
Január elején az egyesületbe frissen érkezett 17 éves Farkas Bence a bécsi fedett pályás felnőttviadalon 200 méteren bizonyított. A 21.34-es idővel egyéni csúcsot javított, nem mellesleg eredménye négy századdal már jobb volt, mint a nyári, kenyai junior-világbajnokság szintje (21.38). A Völgyi Erzsébet edzette versenyző nevéhez már fűződik korosztályos országos csúcs. Még 2018-ban a Buenos Aires-i ifi olimpián futott 21.25-tel vette birtokba a 200 méteres szabadtéri ifi rekordot, a cél immáron, hogy a a juniorok között is javítson. „Ahogy visszaemlékszem a 21.34-re, előttem van, hogy amikor ránéztem az órára, pillanatig nem hittem el az eredményt. Örülök, hogy így kezdtem az évet és szeretnék minél többet kihozni magamból. Az új egyesületemtől minden segítséget megkapok, jól érzem magam Pécsett, azt tervezem, hogy a 21.26-os fedett pályás országos juniorcsúcsot is megjavítom a közeljövőben.” „A jó fedett pályás időt kétszáz méteren nehezebb elérni, mint szabadtéren. Ezért azt vetítjük előre, hogy kint ez az eredmény még 2-3 tizeddel jobb lehet. Bencétől az idei évben 21 másodpercen belüli idő sem elképzelhetetlen” – vélekedik Putsay Zoltán, aki azt is hozzátette, a kiváló teljesítmények nem lepték meg, hiszen már a felkészülés során látszott a fiatalokon, hogy keményen dolgoznak és komolyan veszik az edzéseket. A szakosztály jelenleg nagyjából nyolcvan főt foglalkoztat, a kisebb korosztályokban pedig ugyanúgy megtalálhatóak az ígéretes versenyzők, mint az ifik és juniorok között. További korosztályos híreink ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.