UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2020-03-04 10:41

Műkorcsolya: Schermann Regina és a Marton Villő, Szemko Danijil jégtáncduó képviseli hazánkat a junior-vb-n

„Képesek a kiugróan jó teljesítményre, de nem lesz könnyű dolguk Tallinnban” – mondja dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója a junior-vb magyar szereplőivel kapcsolatban; a sportág legrangosabb korosztályos megméretésén a vegyes csapatban ifjúsági olimpiai bronzérmes Schermann Regina, valamint a negyedik alkalommal részt vevő Marton Villő, Szemko Danijil jégtánckettős képviseli a piros-fehér-zöld színeket.

Idén is a sportág korosztályos krémje küzd az érmekért a junior műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon. A 43 ország 174 versenyzőjét felvonultató viadalon az előző évhez hasonlóan a lányok egyéni versenyén és a jégtáncduók mezőnyében szoríthatunk magyar indulóknak – a fiúk közül a kvalifikációra egyedüliként esélyesnek tartott Berei Mózes József sérvműtétjét követően nem tudta teljesíteni az előírt minimumpontszámot, műkorcsolya párosunk pedig jelenleg nincs.

Schermann Regina (15) élete első junior-világbajnokságán vesz részt Fotó: Lehotzky István/MOKSZ
Schermann Regina (15) élete első junior-világbajnokságán vesz részt Fotó: Lehotzky István/MOKSZ
Ellenben van egy vegyes csapatban ifjúsági olimpiai bronzérmes Schermann Reginánk, aki dr. Vardanjan Gurgen műkorcsolya ágazati sportigazgató szerint a vb-n is képes lehet a csodás teljesítményre, ami esetében azzal érne fel, ha bejutna a legjobb 24 versenyzőt felvonultató kűrbe. „Tudása alapján a legjobb 15 környékére várom, de mivel ez az első világbajnoksága, a kűrbe sem lesz egyszerű bejutnia. A junior-világkupákon nem végzett még az első tízben, így nem szerzett ranglistapontokat, ami nagyban megnehezíti a helyzetét. A mezőny első felében kell jégre lépnie, vagyis kijelenthető: hibátlan rövidprogramra lenne szükség tőle a továbbjutáshoz. Mindazonáltal tudom, hogy képes rá, a felnőtt és a junior országos bajnokságon is bizonyította már: készen áll a kihívásra. Az ifjúsági olimpián kiválóan teljesített, az egyéni 12. helyezése kifejezetten szép eredménynek számít, jóllehet, több hibát is vétett azon a versenyen. A vegyes csapattal megszerzett bronzérem pedig biztosan növelte az önbizalmát, remélem, minél tovább kitart a lendülete.”
Marton Villő és Szemko Danijil jégtáncduója szépen búcsúzna a juniorévektől Fotó: Maja Hitij/Getty Images
Marton Villő és Szemko Danijil jégtáncduója szépen búcsúzna a juniorévektől Fotó: Maja Hitij/Getty Images
A Jégkorszak SE 15 esztendős sportolója mellett a Marton Villő, Szemko Danijil jégtánckettősre is érdemes lesz odafigyelni Tallinnban. Már csak azért is, mert a duó a negyedik (!) és egyben utolsó junior-világbajnokságán teheti próbára tudását. „Még éppen átfértek a szűrőn, már ami a korukat illeti. Az eddigi szerepléseik felemásan alakultak, tavaly Zágrábban például nagy csalódásként élték meg, hogy nem mutathatták be kűrjüket. Azelőtt egy évvel viszont 14. helyezést értek el, tehát velük kapcsolatban is azt tudom mondani, hogy képesek a kiugróan jó teljesítményre. Persze, mivel egy világbajnokságról beszélünk, muszáj leszögezni, hogy itt tényleg a világ legjobbjai méretik meg magukat, vagyis nem lesz könnyű dolgunk Tallinnban.” A komoly ellenfelekhez komoly tét dukál: versenyzőink nemcsak magukért, hanem az egész magyar műkorcsolyasportért küzdenek. Hiszen attól függően, milyen helyezést érnek el a vb-n, eldől, jövőre hány magyar indulhat az egyes világkupa-fordulókon. Biztosan őket is feldobja a hír, miszerint idén szeptemberben a hétből Magyarország rendezi az egyik Grand Prix-viadalt. „Ez hatalmas sportdiplomáciai siker! – mondja a sportigazgató. – A hazai világkupaversenyen garantáltan részt vehet három lányunk, elvégre ez a rendezők egyik kiváltsága. Ettől függetlenül igen, fontos, hogyan szerepelnek fiataljaink az észtországi vb-n, de nem rakunk a vállukra túl nagy terhet. Pontosan tisztában vannak azzal, mit jelent egy világversenyen a hazájukat képviselni. Mindent bele fognak adni, és reméljük, sikerül bejutniuk a kűrbe.”

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN A magyarok programja Csütörtök 12.30, jégtánc, ritmustánc: Marton Villő, Szemko Danijil Péntek 10.15, műkorcsolya, leány egyéni rövidprogram: Schermann Regina Szombat 11.45, jégtánc, kűr 15.45, műkorcsolya, leány egyéni kűr

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.