UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-08-05 18:05

Kézilabda: Zsiga Gyula mostantól csak az utánpótlás-fejlesztésre koncentrál

A jövőben a kézilabda-utánpótlás fejlesztésére és a korosztályos válogatottakra koncentrál az eddig szakmai igazgatóként dolgozó BL-győztes tréner, Zsiga Gyula.

Július végén jelent meg a hír, hogy szervezetileg némileg átalakul a kézilabda-szövetség, a tervek szerint a szükséges határozatok megszületését követően megszűnik a szakmai igazgatói poszt, és a BL-győztes tréner, Zsiga Gyula utánpótlás-fejlesztési igazgatóként dolgozhat tovább. A Szakmai és Versenybizottságot augusztus 1-je óta Juhász István, az Utánpótlás Albizottságot Rosta István irányítja. „A mostani tervezett módosítással formálisan is lekövetjük azt a munkamegosztási modellt, amelyben dolgozunk, hiszen a szakmai alelnökök jól lefedik a felnőttválogatottakkal kapcsolatos teendőket – kezdte honlapunknak Zsiga Gyula. – Bár véleményezési jogom volt, az új feladatkörben sokkal körülírhatóbbak a feladataim, jóval szélesebb spektrumon kell gondolkozni, ennek pedig örülök. A Kézilabda az iskolában programtól a juniorkorosztályig ebbe minden beletartozik, egyértelművé válik bizonyos feladatok koordinálása, tovább fejlesztjük az új utánpótlás-nevelési koncepcióit, amiben nagyon hiszünk.”

Zsiga Gyula a jövőben csak az utánpótlásért felel Forrás: gyulazsiga.com
Zsiga Gyula a jövőben csak az utánpótlásért felel Forrás: gyulazsiga.com
A koronavírus-járvány még a kivételesen erős hazai kézilabda-utánpótlást is megérintette, hiszen hónapokig nem látogathatták az edzéseket a fiatalok. De hogy mekkorák a veszteségek? „Felemás érzésem van, mert az országszerte működő tehetséggondozó programunkon keresztül hallottam egy-két olyan negatív visszajelzést, hogy volt, aki abbahagyta, de szerencsére elenyésző számban. Három hónap kiesés azért mindenütt meglátszik, kimaradt a közösségben végzett munka és a labda is hiányzott, de szerencsére a legtöbb helyen komolyan vették az online edzésprogramokat, így nagy gond nincs.” A szakvezető kitért a nyáron elmaradt korosztályos világversenyekre is, azt mondja, a koronavírus-járvány miatt továbbra is minden képlékeny. A decemberi női U20-as világbajnokságról például rossz híreket kapnak, pedig a magyar csapat Eb-címvédőként utazhatna Romániába. Elmondta azt is, hogy az utánpótlás-válogatott szövetségi edzők szerződését a rendkívüli helyzetre való tekintettel jövő őszig meghosszabbították, ez alól kivételt képez a női juniorválogatott, amelynek decemberben lenne az utolsó korosztályos tornája. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.