UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-01-02 17:04

Vívás: Pusztai Liza amondó, elvárások nélkül léphetne pástra a tokiói olimpián

A BVSC-Zugló 19 éves kardvívója, Pusztai Liza súlyos tünetekkel járó mononukleózissal bajlódott a decemberi felnőtt országos bajnokság előtt, amit még így is sikerült megnyernie. Örül annak, hogy magunk mögött hagyhattuk a 2020-as esztendőt, s csak a jövőjére, azzal együtt a tokiói olimpiára koncentrál.

Egészen elképesztő utánpótlássiker született a felnőtt női kardvívók mezőnyében a december végi, budapesti felnőtt országos bajnokságon: a dobogó mindhárom fokára húsz év alatti fiatal állhatott. A felnőtt-világranglista 11. helyezettje, a BVSC-Zugló ifjúsági olimpiai bajnoka, Pusztai Liza klubtársát és jó barátnőjét, Szűcs Lucát (18) győzte le 15:13-ra a döntőben.

Pusztai Liza (szemben) Szűcs Lucával küzdött a decemberi felnőtt országos bajnokság döntőjében forrás: hunfencing
Pusztai Liza (szemben) Szűcs Lucával küzdött a decemberi felnőtt országos bajnokság döntőjében forrás: hunfencing
Nem kérdés, Liza a fegyvernem hazai női mezőnyének legnagyobb reménysége: az ifjúsági olimpiai, háromszoros utánpótlás-világbajnok és négyszeres Eb-aranyérmes sportoló már a felnőttek között is többször letette a névjegyét: kétszer volt az év legjobb hazai női vívója, mindössze 16 évesen, 2017-ben bronzérmet nyert egyéniben a tbiliszi kontinensviadalon, sőt a csapattal 2019-ben, a düsseldorfi Eb-n a dobogó második fokára állhatott fel. Azt az információt sem szabad elhallgatni, hogy 2020-at a felnőtt-világranglista 11. helyezettjeként zárta. A fiatal ugyanakkor súlyos tünetekkel járó mononukleózissal bajlódott az ob előtt, szóval még az eddig elért eredményeit figyelembe véve is meglepődött a sikerén. „A mandulám olyan nagyra duzzadt, hogy nyelni is alig tudtam, sőt a gyengeség miatt két hétig képtelen voltam az ágyból felkelni. Egy héttel az országos bajnokság előtt gyógyultam meg, a versenyt megelőzően mindössze négy edzésen vettem részt; borzalmas állapotban léptem pástra, szóval fogalmam sincs arról, hogyan nyertem. A csoportkörben annyira rosszul ment a vívás, hogy szinte egy pillanatig sem jutott eszembe az aranyérem” − emlékszik vissza a kiválóság. Liza nem titkolja, katasztrofálisnak tartja a 2020-as évet, és örül annak, hogy maga mögött tudhatja az esztendőt. „Az olimpia halasztása nagyon megviselt, de mindvégig a folytatásra próbáltam koncentrálni. Szerintem jól összeállt a válogatott, hajszálra vagyunk a kvótaszerzéstől: az ukránokkal vagyunk harcban a kvalifikációért, és a helyzet úgy fest, hogy az utolsó, belgiumi világkupaversenyen csak akkor előzhetnek meg minket, ha döntőt vívnak. Mi több, ha a negyeddöntőig jutunk, akkor aranyérmet kell szereznie a riválisnak. Fiatal vagyok még, és azt hiszem, elvárások nélkül vehetnék részt a játékokon. Persze én egyik versenynek sem vágok neki célkitűzések nélkül: noha az éremmel is boldog lennék, ahogyan mindig, ezúttal is a győzelem lebegne a szemem előtt.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.