UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-03-14 09:02

A páston is magasan a léc: Papp Jázmin két sportágban is kiemelkedően teljesít

A 14 éves Papp Jázmin legutóbb magasugrásban nyert fedett pályás bajnoki címet, közben pedig vezeti a serdülő tőrözők hazai ranglistáját.

A páston és a rekortánon is halmozza a sikereket a hódmezővásárhelyi Papp Jázmin. A 14 éves ígéret a legutóbbi U16-os fedett pályás atlétikai országos bajnokságon aranyérmet szerzett magasugrásban, míg súlylökésben is felállhatott a dobogó harmadik fokára. Közben a serdülők között vezeti a tőrvívók hazai ranglistáját, és ezt annak köszönheti, hogy az elmúlt két Magyar-kupa-fordulón nem talált legyőzőre. Az atlétikai edzéseket a Hódiák SE-ben Héjja Antal, a vívótréningeket a Csomorkány SE-ben Magyari Ágnes felügyelete mellett végzi – igen eredményesen.

Papp Jázmin vezeti a serdülő tőrözők ranglistáját Fotó: Nekfor Zsolt
Papp Jázmin vezeti a serdülő tőrözők ranglistáját Fotó: Nekfor Zsolt
„Ötévesen tornával kezdtem, mellette úsztam, majd miután a nálam két évvel idősebb bátyám már vívott, én is kipróbáltam a sportágat, és megtetszett – eleveníti fel a kezdeteket Jázmin. – A sikerélményre nem kellett sokat várni, mert az első városi versenyemen mindjárt a második lettem, és el is döntöttem, komolyabban szeretnék foglalkozni a vívással. Atlétikai versenyen az iskolámmal voltam először, és úgy tűnt, ezen a téren is van keresnivalóm a korosztályomban, így hát ott is beindultak az edzések.” Jázmin mindkét fronton igen hamar került a korosztálya legjobbjai közé, hiszen már újoncként is szerzett országos bajnoki címet egyik és másik helyen is. Viszont ha a reménységet a sikerek titkáról kérdezik, szerénységét megőrizve válaszol, hogy: „A korosztályomban magasnak számítok, és ezt a tulajdonságot egyelőre mindkét sportágban jól tudom kamatoztatni.” Az utóbbi időben azonban egyre többször merül a fel a kérdés, hogy a kettő közül melyikkel szeretne hosszabb távon foglalkozni.
Papp Jázmin a magasugrás fedett pályás U16-os bajnok is Fotó: Horváth Ádám
Papp Jázmin a magasugrás fedett pályás U16-os bajnok is Fotó: Horváth Ádám
„Az edzőim nem nagyon örülnek, hogy ezt a két sportágat egyszerre űzöm, és egyre többször hallom, hogy ideje választanom, mert egymás rovására mennek az edzések. Mindkettőt szeretem, de én is úgy érzem, picit fáradok, ráadásul nemsokára gimnáziumba megyek, és a tanulást nem szeretném elhanyagolni. Eddig szinte az összes hétvégém a sporttal telt, hol itt, hol ott volt verseny. Bár az is igaz, amikor kivételesen sehová nem kellett mennem szombaton vagy vasárnap, akkor nagy hiányérzetem támadt. Bármelyik sportágat is folytatom majd, az lesz a célom, hogy felnőttkoromban eljussak a világversenyekre. Csak azt az egyet szeretném, hogy soha ne kelljen azon töprengenem, miért nem a másikat választottam?” Jázmin március végén az U16-os fedett pályás összetett atlétikai bajnokságon lesz érdekelt. Sokoldalúságát mutatja, hogy még egy sportágon belül is több mindenben jeleskedik, a világot viszont nem akarja megváltani a következő viadalon sem, csupán önmagához képest javulna. „A legfontosabbnak azt tartom, hogy sikerüljön minél több egyéni csúcsot javítanom, ezzel együtt bízom a dobogóban. Népes és erős mezőnyre számítok. Hogy legutóbb súlylökésben is elindultam, azzal már hangoltam erre a versenyre.” Az atlétikai megméretés után pedig lehet, hogy újra a vívózokniját húzza fel. A kedves ruhadarab azóta számít a kabalájának, mióta viselésekor 11:3-as hátrányból nyert mérkőzést. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.