UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-03-14 15:25

Vívás: olimpiai kvótát szerzett a két fiatallal felálló női kardválogatott!

Olimpiai kvótát szerzett a két utánpótláskorú sportolóval, a 17 éves Battai Sugárral és a 19 esztendős Pusztai Lizával felálló női kardvívó-válogatott a BOK-csarnokban zajló világkupaversenyen.

„Kilencvenöt százalék esélyt látok arra, hogy megszerezzük a kvótát a fővárosban. Egy éve nem rendeztek nemzetközi versenyt, így a jelenlegi erőviszonyokról szinte semmit nem tudunk. Ezen a versenyen az egyéni szereplés háttérbe szorul, csupán annyit szeretnék látni, hogy kijutunk az olimpiára!” nyilatkozta honlapunknak a női kardvívó-válogatott vezetőedzője, Gárdos Gábor a BOK-csarnokban csütörtökön kezdődött olimpiai kvalifikációs világkupaverseny előtt.

Olimpiai résztvevő a magyar női kardcsapat! Fotó: Tumbász Hédi
Olimpiai résztvevő a magyar női kardcsapat! Fotó: Tumbász Hédi
A szombaton rendezett egyéni viadalt követően még inkább bízni lehetett abban, hogy a két utánpótláskorúval, a 17 éves Battai Sugárral és a 19 esztendős Pusztai Lizával felálló csapat vasárnap kijut az olimpiára: ahogyan arról beszámoltunk, a világbajnoki bronzérmes, Eb-harmadik Márton Anna a dobogó legfelső fokára állt, míg az ifjúsági olimpiai, az utánpótlásban háromszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok Pusztai Liza a harmadik helyen zárt. A képlet a következő volt: amennyiben az ukránok nem nyernek aranyérmet, úgy elég a tizedik helyen zárni. Ha első lesz a rivális, akkor a dobogó harmadik fokára kell állniuk a magyaroknak azért, hogy az övék legyen az utolsó európai kvóta. Az első kört magabiztosan vette a Battai, Katona Renáta, Márton és Pusztai alkotta egység, amely 45:23-ra legyőzte India válogatottját. A nyolcaddöntőben érződött a lányokon a teher, a németek sokáig vezettek, Pusztaiék végül fordítottak, és 45:40-es sikert értek el, így a négy közé kerülésért jöhettek az olaszok. A verseny ezen szakaszáig az ukránok sem hibáztak, akik Dél-Korea csapatával néztek farkasszemet az elődöntőért. A magyar és az ukrán válogatott egyaránt kikapott, ám a szomorkodás helyett ezúttal óriási öröm kísérte a vereséget, hiszen az egyben azt is jelentette, hogy Gárdos Gábor alakulata kvalifikálta magát a tokiói játékokra. „Sohasem voltam még ilyen boldog. Kijutottunk az olimpiára! – mondta a Nemzeti Sportnak Pusztai Liza. – A negyeddöntőben az olaszok ellen felváltva néztem a mi kivetítőnket és a nagyot a csarnokban – nem tagadom, megnyugtató volt látni, hogy Dél-Korea végig vezetett Ukrajna ellen. Vesztes asszó után még sohasem örültem ennyire.” A kvótaszerzés pillanatairól az Nemzeti Sport Online készített felvételt: A folytatásban érthető módon kizökkentek a lányok; kikaptak a japánoktól, így épp az ukránokkal kerültek szembe a hetedik helyért zajló csatában: Márton Annáék nem hibáztak, 45:38-as sikert értek el. Gárdos Gábort kérdeztük a történtekről. „Hatalmas teher volt rajtunk, ahogyan az összes olyan csapaton, amely még érdekelt volt a kvótavadászatban. A vasárnapi teljesítményünket megpecsételte a nyomás: normál esetben az olasz és a japán együttest is meg tudjuk verni. Az eredménnyel elégedett vagyok, hiszen elértük a célunkat, a csapatversenyen mutatott teljesítménnyel viszont nem. A lányoknak rögtön jeleztem, nem csak résztvevőként utazunk Tokióba, hanem azért, hogy jó eredményt érjünk el! Ami a szombati egyéni viadalt illeti: fantasztikusan vívtak a lányok, le a kalappal előttük.” A már olimpiai kvótás férfiválogatott szintén érdekelt a csapatversenyben, e sorok írásakor épp a negyeddöntőnél járt.

FELNŐTT KARD-VILÁGKUPAVERSENY, BUDAPEST, BOK-CSARNOK Csapatviadal Nők A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország–India 45:23 (Márton +10, Pusztai +9, Katona +3). Nyolcaddöntő: Magyarország–Németország 45:40 (Márton +6, Pusztai +5, Katona–6). Negyeddöntő: Olaszország–Magyarország 45:39 (Márton 3, Katona –4, Pusztai –5). Az 5–8. helyért: Japán–Magyarország 45:35 (Márton +3, Battai –2, Pusztai –4, Katona –7). A 7. helyért: Magyarország–Ukrajna 45:38 (Márton +7, Pusztai +1, Battai –1)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.