UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2021-04-14 16:49

Kerékpár: a világbajnok van der Breggen is köszöntötte Vas Kata Blankát az SD Worxben

„Ha két lábbal a földön maradok, és továbbra is keményen dolgozom az álmaimért, akkor minden rendben lesz” – mondja az SD Worx bombaerős World Tour-sorába szerződött 19 éves kerékpáros, Vas Kata Blanka, akit kedden a regnáló országúti világbajnok, Anna van der Breggen személyes üzenetben köszöntött, mint új csapattársat.

Az álom folytatódik. Vas Kata Blanka Kiskunlacházáról rajtolva, 19 éves korára a csúcsra tekerte fel magát. A női kerékpársport Real Madridja, a számos világsztárt soraiban tudó holland World Tour-csapat, az SD Worx kedden hivatalosan bejelentette, hogy június elsejétől számítva kétéves szerződést kötött a három szakágban is kimagaslóan teljesítő magyar ígérettel. Az „ígéret” is már csak Blanka fiatal kora miatt lehet indokolt, ha néhány évvel idősebb lenne, az eddigi eredményei alapján a „klasszis” jelzőt is megfontolnánk, de ezt a titulust még meghagyjuk például a regnáló országúti világbajnok Anna van der Breggennek, aki csak egy lesz az SD Worxnek trófeákat szállító társak közül.

Vas Kata Blanka az SD Worx színeiben Forrás: Blanka Vas/Facebook
Vas Kata Blanka az SD Worx színeiben Forrás: Blanka Vas/Facebook
Az elmúlt három évben a belga Doltcini-Van Eyck Sport-Proximus alakulatát erősítő Blanka U23-as sikerei között terepkerékpárban (cyclo-cross) világkupa-győzelem, vb-ezüst- és bronz-, valamint Eb-ezüstérem is szerepel, míg hegyikerékpárban ugyancsak vb-második hellyel büszkélkedhet, és országúton is bejött már az Eb-n hatodikként. Ezek a remeklések feltételezhetően mind imponáltak az SD Worx csapatát vezető Danny Stam és Erwin Janssen párosnak, de minden bizonnyal Blanka tavaly év végi, a terepkerékpáros Ethias Cross-sorozat bredenei állomásán bemutatott győzelme is sokat nyomott a latba, hiszen a hollandok ezután a verseny után vették fel a kapcsolatot a magyar sportolóval. Az első személyes találkozás év elején egy spanyolországi edzőtábor során jött létre, ott vázolták a felek az elképzeléseiket, amelyek igen hasonlónak bizonyultak. Az SD Worx képviselői kijelentették, Blankára mindhárom szakágban számítanak, és nem csak mellékszereplőként. Stam úgy fogalmazott, hogy: „Szeretnénk egész évben láthatóak lenni”. Ez annyit jelent, hogy – főként a technikai szponzor, a Specialized szorgalmazására – a téli időszakban esedékes cyclo-cross-viadalokon is szükségük van élversenyzőre, és miután az eddig ezt a szerepkört többé-kevésbé ellátó luxemburgi cyclo-cross és országúti bajnok, 2016-os időfutam-világbajnok Christine Majerus már bőven harminc felett jár, Blanka lenne a szakág új zászlóshajója a klubban. „Fontos volt, hogy olyan helyen folytassam a pályafutásomat, ahol mindhárom szakágban versenyezhetek – mondja Blanka. – Nagy megtiszteltetés, hogy a World Tour-sorozat legerősebb csapatában, a legjobb versenyzők között, teljesen profi háttérrel készülhetek tovább. Csapatszinten valóban már nem nagyon van feljebb, az eredmények terén azonban akad hova felzárkózni a társakhoz. Egyelőre sok mindent nehéz felfogni. Még az is hihetetlen, hogy Anna van der Breggen kedden bekövetett az Instagramon, üzent, hogy gratulál az aláíráshoz, üdvözöl a csapatban, és reméli, hamarosan találkozunk. Hirtelen azt sem tudtam, hogy mit válaszoljak. Persze, aztán megköszöntem, és írtam, hogy én is nagyon izgatottan várom.” Hogy pontosan milyen szerep vár Blankára a mások mellett az idei Strade Bianche-győztes Chantal van den Broek-Blaak vagy a 2019-es Európa-bajnok Amy Pieters nevével is fémjelzett csapatban, majd a versenyek alkalmával körvonalazódik. Mindenestre a hírek szerint van der Breggen és Jolian d’Hoore is visszavonul a szezon végén, így Blanka is könnyen egyből a mély vízbe kerülhet.
Vas Kata Blanka nem bízza el magát a csapatváltás után Fotó: Hamvas Bálint
Vas Kata Blanka nem bízza el magát a csapatváltás után Fotó: Hamvas Bálint
„Érzek is nyomást, és nem is. Országúton várhatóan nem én leszek az első számú versenyző, cyclo-crossban viszont tőlem várják majd az eredményeket. Ez utóbbi szakágban teljesen szabad kezet kapok, és a beszélgetéseink során nem éreztem, hogy túl nagy terhet helyeznének a vállamra. Majd minden a versenyeken derül ki. Egyelőre csak azt tudom, hogy nagyon izgulok, és remélem, a fejlődésem ugyanilyen folyamatos marad. Nem bízom el magam, hogy ilyen jó csapatba kerültem. Ha két lábbal a földön maradok, és továbbra is keményen dolgozom az álmaimért, akkor minden rendben lesz.” Az álmok között az olimpia is szerepel. Hogy a tokiói hegyikerékpáros mezőnyben Blanka képviselheti-e az országot, az jelen állás szerint a május végi csehországi, Zadovban esedékes verseny után derül ki. Leegyszerűsítve a dolgot, Blankának az olimpiai szereplésért annyit kell tennie, hogy a viadalon a legjobb magyarként végez. Addig is vannak kilátásban megméretések. Amennyiben lesz rá lehetősége, Blanka még április végén rajthoz áll egy németországi „montis” versenyen, de ha ott nem, akkor a világkupa-sorozat két májusi helyszínén, Albstadt, majd Nové Město na Moravě városában láthatjuk őt legközelebb. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.