UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-04-22 18:05

Birkózás: a 16 éves nehézsúlyú Bazsó Adolf rögtön karrierje első junior versenyét megnyerte Porecben

Az esztergomi Bazsó Adolf ugyan még kadétkorú, de szülői engedéllyel már a juniorok között is versenyezhet, mi több a közelmúltban megnyerte első aranyérmét is a korosztályban a kötöttfogásúak poreci nemzetközi viadalán.

Ahogy arról a közelmúltban beszámoltunk, a magyar küldöttség hat éremmel tért haza a junior kötöttfogású birkózók poreci nemzetközi versenyéről. A fiatalok közül a 72 kilós Tösmagi Attila és a 130 kilós Bazsó Adolf is a végső győzelemig menetelt. A 19 éves Tösmagi mellett a Honvéd kötődésű, esztergomi fiókcsapatban versenyző nehézsúlyú Bazsó Adolf is Horvátországban szerepelt először nemzetközi megmérettetésen az U20-asok között. A 16 éves Adolf utolsó kadétévét tapossa, de szülői jóváhagyással versenyezhet már az idősebb korosztályban is. A 130 kilósok mezőnyében küzdő reménység nem is tétlenkedett, hiszen azonnal az első juniorviadalát meg is nyerte a tengerparti horvát városban.

A két poreci bajnok, Tösmagi Attila és Bazsó Adolf (jobb szélen), középen pedig a szövetségi edző, Kliment László Forrás: ESMTK Birkózó Szakosztály
A két poreci bajnok, Tösmagi Attila és Bazsó Adolf (jobb szélen), középen pedig a szövetségi edző, Kliment László Forrás: ESMTK Birkózó Szakosztály
„Hiányzott már az éles versenyek atmoszférája, nagyon örültem, hogy Horvátországban megküzdhettünk az Adria-trófeáért. Ezekben a járvány sújtotta időkben is igyekszem megfelelően felkészülni és folyamatosan jó formában maradni. Szerencsére Porecben maximálisan csak a feladatomra tudtam koncentrálni, az ifjú koromnak köszönhetően pedig nem volt rajtam semmifajta teher, és azt hiszem emiatt is a legjobbat tudtam kihozni végül magamból" - nyilatkozta Adolf az Utánpótlássportnak. Az első éves junior a körmérkőzések során mind a négy ellenfelével szemben diadalmaskodott, köztük a végső győzelem sorsáról döntő csatában a nálánál három évvel idősebb szintén magyar riválist, Végh Artúrt múlta felül, minek köszönhetően végül a dobogó tetejére állhatott fel. „Edzéseken már sokat küzdöttünk Artúrral, de versenyen csak most először a köztünk lévő korkülönbség miatt. Nehéz harc volt összességében, ám szerencsére tussal nekem sikerült nyernem a végén." Bazsó idén a júniusi junior Eb-n mindenképpen ott szeretne lenni Dortmundban, és reméli, az augusztusi korosztályos világbajnokságon is képviselheti a magyar színeket, ám a válogató események hivatalos időpontjai még nem ismertek.
Bazsó Adolf (fehérben) a kadét-vb dobóján bronzérmesként Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
Bazsó Adolf (fehérben) a kadét-vb dobóján bronzérmesként Forrás: Magyar Birkózó Szövetség
„A kadétok között eddig 110 kg-ban indultam, mivel az volt a legnagyobb súly, de a mostani versenysúlyom 122 kiló, és nem szeretnék ennyit fogyasztani állandóan, így a jövőben a juniorban és a felnőttben is mindig a 130 kilogrammosok között fogok rajthoz állni." Tavaly év elején igazolt át az ESMTK-ból a Honvéd fiókcsapatába Esztergomba, ahol tárt karokkal várták a fiatalt, és az eredmények is bizonyítják, hogy fejlődése azóta is töretlen. „Ahhoz, hogy a pályafutásomban a következő szintre lépjek, remek edzőpartnereket találtam itt Esztergomban, továbbá Lévai Zoltán vezetésével kiváló szakmai stáb felügyeli a folyamatos előremenetelemet, ezáltal napról napra  javulhatok a birkózás minden elemében. Technikailag, állóképességben és erőben is sokat kell még fejlődnöm mind a junior nemzetközi szinthez, mind a felnőtthöz a későbbiekre nézve." Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.