UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2022-05-02 19:32

Ötször mutatta meg az U18-as jégkorong-válogatott, hogy az I/B csoport legjobbja

Százszázalékos mérleggel nyerte meg az asiagói I/B-világbajnokságot az U18-as válogatott; Svasznek Bence szövetségi edző örül, hogy megmutatták, milyen különleges képességű korosztályról van szó.

A járványhelyzet miatt az elmúlt két évben elmaradt az U18-as jégkorong-világbajnokság, így ezúttal tényleg csak Asiagóban, az I/B csoportos torna helyszínén derült ki, hogy mik a valós erőviszonyok, és mire is lehet képes a Svasznek Bence vezette magyar válogatott. Az első két forduló után kiderült, hogy elég sok mindenre, sőt a szlovénok és a lengyelek magbiztos legyőzését az osztrákok felett aratott fölényes siker követte. A kulcsmérkőzés a negyedik fordulóban várt a fiúkra a szintén százszázalékos, ám jobb gólkülönbségének köszönhetően az élen álló ukrán együttessel szemben. Az ismert okokból nehéz helyzetben lévő riválissal kapcsolatban mindenekelőtt meg kell jegyezni, hogy az előzmények dacára jóval a várakozások felett teljesített. A második harmad végén úgy tűnt, hogy a mieink ellen is sikerrel járhat a gárda, ám a záróetap elején Dobos Bendegúz egyenlített, majd nem sokkal később Horváth Bence büntetőből állította be a 2–1-es végeredményt. Vasárnap, az utolsó meccsen a hazaiak ellen elég lett volna ugyan az egy pont is a magyar csapatnak, de a fiúk nem bízták a véletlenre, 5–0-ra kiütötték az olaszokat, és hibátlan mérleggel nyerték meg a tornát. Ráadásul a vb legjobb kapusának választották Hegedüs Leventét, amin különösebben nem kell csodálkozni, hiszen négy mérkőzésen védett, s abból hármat kapott gól nélkül „hozott le”, miközben az ukránok is csak egyszer jártak túl az eszén.

Megérdemelten jutott fel az I/A csoportba az U18-as válogatott Fotó: Dobos Sándor/MJSZ
Megérdemelten jutott fel az I/A csoportba az U18-as válogatott Fotó: Dobos Sándor/MJSZ
Az utolsó mérkőzés után így értékelt Svasznek Bence szövetségi edző a hazai sportági szövetség honlapjának: „Természetesen volt bennem egy kis izgalom az utolsó mérkőzés előtt, de hittem a csapatban, a srácokban, tudtam, mire képesek, szóval egyben magabiztos is voltam. A várakozás viszont nagyon hosszú volt, este játszottunk, így túl sok idő volt gondolkodni, ami nem ideális. Jó csapat az olasz, ők is az aranyéremért játszottak vasárnap este. Az első harmad sem volt rossz, kompetitív, jó játék volt, ők is, mi is mindent megpróbáltunk, de ahogyan telt az idő a meccsen, kijött a két csapat közti különbség. A védekezőmunkánk és a kapusteljesítményünk ezúttal is hibátlan volt. Az öltözőben megköszöntem a srácoknak az egész éves munkát, és elmondtam nekik ismét, nagyon boldog vagyok, hogy együtt dolgozhatok velük. Sokszor mondtam, ez egy különleges korosztály, örülök, hogy ez aranyéremben is meg tudott mutatkozni.” A vb megnyerésével a magyar válogatott feljutott az I/A csoportba, amelyben jövőre 2017, azaz hat év után szerepelhet újra. Fontos hangsúlyozni, hogy U18-as együttesünk ezzel a világ tizenhat legjobb együttese közé került, miután ebben a korosztályban tíz nemzet alkotja a legszűkebb elitet, s a mieink a rangsorban következő hatosba jutottak. Jelen állás szerint annyi látszik biztosnak, hogy egy esztendő múlva a franciákkal, a kazahokkal és a dánokkal is találkozik a magyar csapat, a másik két vetélytárs kiléte még kérdéses.

U18-AS I/B-VILÁGBAJNOKSÁG, ASIAGO (OLASZORSZÁG) A torna végeredménye: 1. Magyarország 15 pont2. Ukrajna 12, 3. Olaszország 9, 4. Szlovénia 6, 5. Ausztria 3, 6. Lengyelország 0 A magyar válogatott programja az asiagói U18-as I/B vb-n: április 25., hétfő:: Magyarország–Szlovénia 3–0  április 26., kedd: Magyarország–Lengyelország 5–2 április 28., csütörtök: Magyarország–Ausztria 4–0 április 29., péntek: Magyarország–Ukrajna 2–1 május 1., vasárnap: Olaszország–Magyarország 0–5 Az U18-as válogatott világbajnoki kerete: Kapusok: Hegedüs Levente (DVTK Jegesmedvék), Szűcs Botond (Kiekko-Vanta, Finnország) Hátvédek: Bajkó Botond (KooKoo, Finnország), Deák Márton (SaiPa, Finnország), Farkas Olivér (DVTK Jegesmedvék), Horváth Donát (Karlskrona, Svédország), Salamon Zoltán (Ifj. Ocskay Gábor NJA), Szabó Péter (Ifj. Ocskay Gábor NJA), Szalay Boldizsár (DVTK Jegesmedvék) Csatárok: Alapi Márton (Ifj. Ocskay Gábor NJA), Balasits Barnabás (Vasas), Bodzai Dávid (Kitchner Jr., Egyesült Államok), Dobos Mihály Benedegúz (Jovi, Finnország), Farkas László (Ifj. Ocskay Gábor NJA), Horváth Bence (KalPa, Finnország), Ivády Milán (Wings HC, Svédország), Kocsis Botond (Boston Hockey, Egyesült Államok), Mihalik Gergő (Debreceni HK), Nádasy Márton (UTE), Nemes Márton (Slavia Praha, Csehország), Ravasz Csanád (Budapest JA), Weidemann Márk (Budapest JA)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.