UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2022-05-11 18:53

Ökölvívás: Kovács Nikolett három korosztályos Eb-bronz után szintet lépne

Egyedüli magyar versenyzőként Kovács Nikolett tudott érmet szerezni a szófiai ifjúsági ökölvívó Eb-n, aki harmadik alkalommal állhatott fel utánpótlás kontinensviadalon a dobogó legalsó fokára. A fiatal a jövőben sem lassítana, és a még szebben csillogó medálok mellett az olimpiát is megcélozza.

Rengeteg különböző sportágat próbált ki, ám sokáig egynél sem tudott lecövekelni a 2005-ös születésű Kovács Nikolett, aki a medencében, a kosárlabdapályán és a táncparketten sem talált második otthonra. Ez azonban gyorsan megváltozott a soproni Gyevát SE edzőtermében tett látogatása után, ahol közelebbről is megismerkedett az ökölvívással. „Kétezertizenhét végén mentem el az első bokszedzésre. Előtte sem ültem egyhelyben, több sportágban is kipróbáltam magamat, ám semmi nem tudott hosszabb időre lekötni, a teremben viszont olyat éreztem, mint korábban soha: magával ragadott az ökölvívás. A csapat nagyon közel áll hozzám, csak miattuk is megérné az edzésekre járni, de a bokszot is imádom; egy nehéz nap után lejönni, és akár zsákkal, akár ellenféllel együtt dolgozni… Leírhatatlan érzés, igazi adrenalinbomba, ami egyúttal ki is kapcsol.”

Kovács Nikolett fiatal kora ellenére számos komoly nemzetközi eredménnyel rendelkezik Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség
Kovács Nikolett fiatal kora ellenére számos komoly nemzetközi eredménnyel rendelkezik Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség
A fiatal hobbija hamar komolyra fordult, miután az eredmények is jönni kezdtek: 2022 előtt már kétszer is felállhatott a dobogó harmadik fokára korosztályos Európa-bajnokságon, az április második felében rendezett, szófiai ifjúsági Eb-n pedig – a magyar csapatból egyedüli éremszerzőként – ismét bronzot akasztottak a nyakába a 70 kilogrammosok kategóriájában. „Nehéz összehasonlítani a három kontinensviadalt, hiszen a különböző korcsoportok miatt a mérkőzések hossza is eltérő volt. Az ifi-bronzot volt talán a legnehezebb megszerezni, mivel elég nagy az ugrás a juniorkorosztályhoz képest. A 70 kilóhoz picit alacsony vagyok, talán éppen ezért szeretek sokat támadni, így volt ez a szófiai elődöntőben is az ukrán ellenfelemmel szemben, aki nagyjából húsz-harminc centivel volt magasabb nálam. Ehhez a helyzethez már hozzá vagyok szokva, sőt, szeretem is, bár ha mondjuk két fejnyi a különbség, annak annyira nem örülök.”
A 2021 legjobb junior leány ökölvívója díjért járó trófeával Forrás: Gyevát SE
A 2021 legjobb junior leány ökölvívója díjért járó trófeával Forrás: Gyevát SE
A remek eredményeinek köszönhetően 2021 legjobb junior leány ökölvívójának is megválasztott Kovácsról (akit meglepetésként ért a kitüntetés, hiszen elmondása szerint a válogatott társai is ugyanúgy megérdemelték volna a díjat) edzője, Egrestits Tamás is csak pozitívan tud nyilatkozni. „Benne volt a pakliban, hogy érmes helyen végez, azonban a korábbiaktól jóval erősebb mezőny gyűlt össze Bulgáriában, így még szebben csillog a bronzérme – magyarázza a szakember. – Most váltott korcsoportot, ennek ellenére technikailag és fizikálisan sincs elmaradva az idősebb ellenfeleitől. Ha a rutint is összeszedi, még szebb eredményeket érhet el.” Az ifjú versenyzőnek nem kell sokat várnia, hogy újra megméresse meg magát, hiszen május 14-én kezdődik a 16-18 évesek számára rendezendő franciaországi Gymnasiade, amelyen Kovács is ott lesz a szorítóban. „Alig várom, hogy újra ringbe lépjek, nagyon izgatott vagyok a normandiai torna miatt – mondja lelkesen a fiatal. – Az év legfőbb versenye azonban nem ez, hanem a novemberi ifjúsági világbajnokság lesz, amin reményeim szerint én is részt vehetek majd. Ha a távolabbi célokat vesszük, a korosztályos Eb-ken szeretnék végre a dobogó valamelyik magasabb fokára felállni, és természetesen az olimpia is célkeresztben van, de addig még nagyon hosszú lesz az út.” További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.