UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-05-13 18:31

Vívás: az U23-as Eb-n gyarapodhat a magyar érmek száma

Boczkó Gábor szövetségi kapitány keretet hirdetett a május végén esedékes tallinni U23-as vívó Európa-bajnokságra.

Három év után készülhetnek a fiatal vívók az U23-as Európa-bajnokságra. Az eseménynek május 27. és 31. között az észt főváros, Tallinn ad otthont. Boczkó Gábor szövetségi kapitány a napokban kijelölte a 24 fős utazó keretet.

Keszthelyi Zsombor junior-világ- és Európa-bajnokként várja az U23-as Eb-t Forrás: FIE
Keszthelyi Zsombor junior-világ- és Európa-bajnokként várja az U23-as Eb-t Forrás: FIE
A magyar csapatok mindhárom fegyvernemben igen erősnek tűnnek. Ami a férfiakat illeti, a kardozók Rabb Krisztián, Horváth Gergő, Kaiser Balázs, Vigh Benedek, a párbajtőrözők Keszthelyi Zsombor, Hamilton-Meike Jonathan, Kovács Gergely, Bartkó Levente, míg a tőrözők Szemes Gergő, Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus összetételben készülhetnek a megméretésre. A lányok között a kardozókat Battai Sugár Katinka, Szűcs Luca, Keszei Kíra, Spiesz Anna, a párbajtőrözőket Miskó Dorina, Dékány Kinga, Nagy Blanka, Gálfalvy Réka, a tőrözőket pedig Pöltz Anna, Wolf Eszter, Hajas Nóra és Nekifor Erika képviseli. A névsorokból kiderül, hogy a csapatokban jó néhány felnőttválogatott vívó is helyet kapott, és természetesen azok a fiatalok is ott lesznek Tallinnban, akik a közelmúlt korosztályos világeseményein remekeltek. Az idei kadét és junior Európa-, valamint világbajnokságon összesen húsz érmet, közte tíz aranyat érdemeltek ki a magyar fiatalok. Közülük is kiemelkedik Keszthelyi Zsombor teljesítménye, aki mindkét viadalon egyéni aranyérmet nyert. A magyar ígéretek többségének természetesen most főleg idősebbek ellen kell helytállnia, ám az elmúlt hónapok eredményei alapján joggal reménykedhetünk sikeresebb szereplésben a legutóbbinál. Akkor 2019-ben a plovdivi U23-as Eb-n egy magyar bronzérem született a Gnám Tamara, Kardos Edina, Borsody Emma, Dékány Kinga összeállítású női párbajtőrcsapatnak köszönhetően.

HÚSZ KOROSZTÁLYOS ÉREM AZ IDÉN A dubaji kadét és junior-világbajnokságon négy érmet szereztek a magyarok az idősebbek révén. Egyéniben a párbajtőröző Keszthelyi Zsombor aranynak, a kardozó Battai Sugár Katinka pedig bronznak örülhetett. Ezüstérmes lett a női kardcsapat (Battai, Szűcs Luca, Beviz Dorottya, Keszei Kíra) és bronzérmes a férfi tőrválogatott (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Mihályi Andor, Szemes Gergő). Ezt megelőzően az újvidéki kadét és junior Eb-n a juniorok között egyéniben az egyaránt párbajtőröző Keszthelyi Zsombor aranyat, Muhari Eszter ezüstöt, míg Gachályi Gréta bronzot érdemelt ki, és a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kardozó Battai Sugár Katinka is. Emellett Európa-bajnok lett a női kardcsapat (Battai Sugár Katinka, Beviz Dorottya, Keszei Kíra, Szűcs Luca) és a női párbajtőrcsapat (Büki Lili, Gachályi Gréta, Muhari Eszter, Salamon Réka). A kadétok mezőnyében a kardozó Spiesz Anna, párbajtőröző Gachályi Gréta és a tőröző Budaházy Ambrus nyert Eb-t, a tőröző Papp Jázmin és Bálint Álmos a második, a kardozó Godó Frigyes a harmadik lett. A csapatversenyek során aztán Eb-győzelemnek örülhettek a kardozó fiúk (Godó Frigyes, Hanzély Zsombor, Péch Kornél, Vajda Oszkár) és a lányok (Bognár Liza, Domonkos Emese, Kovács Zsanett, Spiesz Anna), valamint a tőröző fiúk (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Horváth Keán), továbbá ezüstnek a párbajtőröző fiúk (Farkas Bulcsú, Horváth Ádám, Kó Ágoston, Pelle Domonkos).

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.