UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-05-22 14:16

Vívás: Dancsházy-Nagy Tamás nagyon ért a „Forma–1-es autók” szereléséhez

Az olimpiai ezüstérmes és világbajnok Siklósi Gergelyben, valamint a junior Eb- és vb-aranyérmes Keszthelyi Zsomborban közös, hogy mindketten az utolsó korosztályos évükben kerültek Dancsházy-Nagy Tamás párbajtőredzőhöz.

Mint arról beszámoltunk, Dancsházy-Nagy Tamás érdemelte ki A hónap utánpótlásedzője áprilisi díját. A Budapesti Honvédban és a férfi párbajtőr-válogatottnál is vezetőedzőként tevékenykedő szakember azután részesült az elismerésben, hogy a 19 éves Keszthelyi Zsombor – akivel tavaly ősszel kezdett foglalkozni – a juniorok között aranyérmet szerzett az újvidéki Európa-, majd a dubaji világbajnokságon is.

Dancsházy-Nagy Tamás nagyon ért a „Forma–1-es” autók szereléséhez Forrás: honved.hu
Dancsházy-Nagy Tamás nagyon ért a „Forma–1-es” autók szereléséhez Forrás: honved.hu
Dancsházy-Nagy Tamás Pécsett kezdett el dolgozni utánpótlásedzőként, majd 2007-ben Kulcsár Győző hívására szegődött a Budapesti Honvédhoz, ahol rövidesen már olyan felnőtt klasszisok munkáját irányította, mint Boczkó Gábor, Imre Géza vagy Somfai Péter. Az utánpótláshoz 2016-ban tért vissza, amikor a mára olimpiai ezüstérmes és világbajnok Siklósi Gergely utolsó éves juniorként került hozzá. „Akkor már hosszú évek óta csak a felnőttvívással foglalkoztam, és a kihívást az jelentette, hogy miként tudom az elképzeléseim szerint módosítani azokat a felkészülési programokat és terveket, amelyek addig megfelelően működtek – eleveníti fel a Siklósival való munka kezdetét Dancsházy-Nagy Tamás. – Zsombor érkezésekor így volt már rutinom abban, hogy hogyan kell átvezetni a juniorversenyzőt a felnőttmezőnybe. Gergővel Szalay Gyöngyi, Zsomborral Galli Zsolt foglalkozott évekig, így elmondhatom, hogy olyan kollégáktól érkeztek a versenyzők, akik megtanították nekik a vívás csínját-bínját. Képletesen ezt úgy közelítem meg, hogy kész Forma–1-es autókat kaptam, amelyeket nem nekem kellett megépíteni, de a feladatom lett azokat szerelgetni, állítgatni, hogy a legjobban vegyék a kanyarokat és a leggyorsabbak legyenek az egyenesben. A meglévő repertoárokat igyekszem úgy élesíteni, hogy a korosztályos, aztán a felnőtt-világeseményeken is eredményesek legyenek a versenyzők.” Keszthelyinél a finomhangolás leginkább a mentális és a fizikai erején mutatkozott meg a legutóbbi sikerei alkalmával.
Dancsházy-Nagy Tamás junior Európa- és világbajnok tanítványával, Keszthelyi Zsomborral  Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Dancsházy-Nagy Tamás junior Európa- és világbajnok tanítványával, Keszthelyi Zsomborral Forrás: Magyar Vívó Szövetség
„Nyilván a technikai képzettsége is kellett a győzelmekhez, de főleg az vezetett eredményre, hogy az Eb-n, aztán a vébén is nagyon komoly tempót diktált, és tovább bírta erővel az ellenfeleinél. A férfi párbajtőrvívás már küzdősport is, hiszen jelentős mértékben eltolódott fizikai irányba. A későbbi sikerek elérése érdekében, a technikai részek finomítása mellett, ugyanúgy számottevő állóképességi munkát kell elvégezni.” Dancsházy-Nagy Tamás 2016-ban Rióban Imre Géza, 2021-ben Tokióban pedig a még most is csak 24 éves Siklósi Gergely edzőjeként volt ott az ötkarikás játékok egyéni döntőjében. Mindkétszer ezüstérmes lett a tanítványa, így a szakma, egyben hivatás csúcsát jelentő olimpiai aranyérem még hiányzik a vitrinjéből. „Nem adom fel! – reagál nevetve a szakember. – Természetesen az a célom, hogy a következő olimpiákon ezt elérjem. Tudom, hogy nagyon hosszú és rögös út vezet odáig, de éppen ez motivál engem." További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.