UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-05-27 20:59

Birkózás: Lévai Levente a közelgő Eb-n, majd a vb-n sem érné be kevesebbel, mint az aranyérem

A Budapesti Honvéd SE 16 éves birkózója, Lévai Levente remek formában várhatja a bő két hét múlva rajtoló romániai U17-es Európa-bajnokságot, ugyanis az elmúlt időszakban Teheránban és az Eb-helyszínén, Bukarestben is rangos nemzetközi versenyt nyert a kötöttfogású 65 kilósok mezőnyében, valamint a korosztályos országos bajnokságon szintén aranyérmet szerzett.

A Lévai-család legfiatalabb üdvöskéje, a 16 éves Levente a 2021-es évben abszolút igazolta, hogy a rendkívül eredményes bátyjaihoz (junior és U23-as Eb-győztes, felnőtt Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán, illetve az U23-as világbajnok, felnőtt Eb-harmadik Lévai Tamás) hasonlóan ő is igencsak sokra hivatott a birkózósportban: az egy évvel ezelőtti bulgáriai kadét Európa-bajnokságon például ezüstérmet nyert a kötöttfogású 60 kilósok versenyében.

Lévai Levente (pirosban) az aranyéremre tör a júniusi U17-es Eb-n, majd az egy hónappal későbbi korosztályos vb-n is Forrás: UWW / MBSZ
Lévai Levente (pirosban) az aranyéremre tör a júniusi U17-es Eb-n, majd az egy hónappal későbbi korosztályos vb-n is Forrás: UWW / MBSZ
Azonban a Budapesti Honvéd tehetsége a második helynél idén már többre vágyik a közelgő (június 13-19.) bukaresti U17-es Eb-n. Ennek megfelelően keményen készül a kontinensviadalra, és ezt a közelmúlt eredményei is alátámasztják: május elején az iráni nemzetközi versenyen állhatott fel a dobogó tetejére, ezúttal már egy súlycsoporttal feljebb, a 65 kilósok mezőnyében. Majd Ázsiából hazaérkezve egyből Bukarest felé vette az irányt, ahol szintén nem talált legyőzőre. A nemzetközi porondon bemutatott parádés teljesítménye után itthon is remekelt: a püspökladányi korosztályos ob-n újabb elsőséget zsebelt be. „Ideálisan halad a felkészülés, most már tényleg a finisében járunk, hiszen bő két múlva kezdődik az Eb, ráadásul ezúttal a kötöttfogásúakkal indul a program, így már az első napokon élesnek kell lennünk, mivel azonnal szőnyegre lépünk – kezdte Lévai Levente az Utánpótlássportnak. – Az a tény, hogy az elmúlt időszakban minden versenyt megnyertem, ahol elindultam, abszolút önbizalomnövelő, de ezek az állomások csak a felkészülést szolgálták a világversenyekig." 
Az olimpiai bajnok Lőrincz Tamástól (bal szélen) vehette át aranyérmét Lévai Levente az U17-es ob-n Forrás: BHSE
Az olimpiai bajnok Lőrincz Tamástól (bal szélen) vehette át aranyérmét Lévai Levente az U17-es ob-n Forrás: BHSE
A fiatal kiemelte az iráni túrát fontosságát: Teheránban a helyi U17-es válogatottal készülhettek, majd Szarahsz városában – az edzések mellett – versenyeztek is, és ahogyan említettük fentebb is, Lévai aranyéremmel zárt. Elmondása szerint rengeteg új impulzus érte az egyhetes kintlét alatt, egyébként pedig pályafutása alatt most találkozott először iráni birkózóval. „Csak a kadét korosztályban közel tízezren birkóznak Iránban, és a súlycsoportokon belül nincs nagy tudáskülönbség a versenyzők között, így egy szakmailag nagyon értékes versenyen vehettünk részt az iráni-türkmén határon. Az iráni stílus merőben különbözik az általam megszokott európaitól, a versenyzőik elképesztően dinamikusak és gyorsak, a meccs elején egyből támadóan lépnek fel, teljes intenzitással. Az első egy-két meccsemen még furcsán hatott, de szépen lassan megszoktam, és sikerült felvennem a ritmust." Levente idén már az U20-asok között is kipróbálta magát hazai szinten: az első válogatóversenyt márciusban pedig meg is nyerte a 67 kilósok súlycsoportjában. Ugyanakkor kihangsúlyozta, egyelőre csak a saját korosztályára (U17) fókuszál. A jelenlegi kiváló forma fényében adódik a kérdés: vajon milyen eredménnyel lenne elégedett az idei világversenyeken? „Egyértelműen az a célom, hogy idén az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is aranyérmet szerezzek." Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.