UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-06-20 19:33

Strandkézi: elpártolt a szerencse a „mosolygós” magyar csapattól a krétai U18-as világbajnokságon

Az elődöntőig vezető úton veretlen maradt, ám utána a négy között és a bronzmérkőzésen is vereséget szenvedett a magyar leányválogatott a görögországi Heraklionban rendezett U18-as strandkézi vb-n. Pinizsi Zoltán szövetségi edző értékelte a kontinenstornát.

Címvédőként várta a görögországi U18-as strandkézilabda-világbajnokság rajtját a tavalyi U17-es Eb-n is aranyérmes magyar válogatott. Igaz, a legutóbbi, mauritiusi vb-t még 2017-ben tartották, azóta természetesen teljesen kicserélődött minden csapat, ám mégis mutatta, hol a mieink helye a mezőnyben. Ennek megfelelően remekül menetelt a válogatott a három csoport- és a három középdöntőmérkőzésen veretlen maradt, majd a negyeddöntőben a franciákat is legyőzte 2:0-ra. A végjáték viszont ezúttal nem sikerült: a döntőbe jutásért a hollandok ellen két minimális csatában maradt alul az együttes, míg a bronzmeccsen a lengyelek ellen szétlövésben kapott ki.

A magyar válogatott a világ negyedik legjobb csapata az U18-asok között Forrás: IHF
A magyar válogatott a világ negyedik legjobb csapata az U18-asok között Forrás: IHF
„Vegyesek az érzéseim, mert éremért utaztunk a világbajnokságra – kezdte értékelését honlapunknak Pinizsi Zoltán, az U18-es leányválogatott szövetségi edzője. – Bár mi voltunk a címvédők, a felkészülésünk nem volt ideális, többen nem tudtak időben csatlakozni, hét olyan edzés volt, amelyen teljes csapattal vettünk részt, illetve néhány felkészülési meccs. Ennek ismeretlében nem rossz eredmény ez, remek ellenfeleket győztünk le, döntő szituációkban, pont a legrosszabbkor hibáztunk, illetve született egy-két, számunkra nem túl kedvező ítélet is. Sajnálom őket, mert megérdemelte volna ez a korosztály is, hogy éremmel búcsúzzon az utánpótláséveitől. A korábbi években több szerencsénk volt, ezúttal elpártolt tőlünk.” A szakvezető a torna után próbálta vigasztalni érthetően csalódott játékosait, elvégre a világ négy legjobb csapata közé kerülni kimagasló eredmény. „Azt mondtam nekik, a bronzmérkőzés után – amelyen az első szettben az egész vb legjobb tíz percét játszottuk –, hogy a szép dolgokra emlékezzenek. Büszkék vagyunk, amiért ilyen erős közösséggé kovácsolódtak, karakteres, szimpatikus csapatot alkottak. A lányok mindig mosolyogtak, vidámak voltak és igyekeztek minőségi strandkézilabdát játszani. Ezúton szeretném megköszönni a támogatást a szövetségnek, az edzőknek és a szülőknek is, amiért megteremtették a feltétleit, hogy sikeresen szerepeljünk a világbajnokságon.” A strandkézisek szezonja ezzel még nem ért véget, hiszen két hét múlva Prágában rendezik a korosztályos Európa-bajnokságot, amelyen az U16-os korosztály lesz főszerepben. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.