UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-11-19 19:33

„Nagyon sikeres generáció lép be most a felnőttek közé, de az ifiknél már tör előre az újabb hasonló” – Kovács Antal

A közelmúltbeli, szarajevói U23-as Európa-bajnoksággal hivatalosan is véget ért az idei korosztályos cselgáncsvilágversenyek sora. A hazai szövetség szakmai alelnöke, Kovács Antal értékelte a magyar utánpótlás évét.

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar cselgáncsozók várakozáson felüli jó szerepléssel zárták a boszniai U23-as Európa-bajnokságot: hat érmet, közte két érmet nyertek a mieink. A szarajevói kontinensviadallal a 2022-es esztendő utolsó utánpótlás-világversenye is lezárult, így időszerű számot vetni, hogyan is szerepeltek a mieink ebben az évben. Az ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon, az EYOF-on, a junior Eb-n és a vb-n, valamint az U23-as Eb-n a magyar versenyzők idén összesen 18 érmet nyertek. Az éremkollekciót négy arany-, hét ezüst- és hét bronzérem alkotja.

„Ismét sikeres évet tudhatunk magunk mögött, ami a korosztályos világversenyeket illeti – kezdte értékelését Kovács Antal, a magyar szövetség szakmai alelnöke, a hazai cselgáncssport egyetlen olimpiai bajnoka. – Az elmúlt években egyértelműen beérni látszik az a szisztematikus munka, amit az utánpótlás terén eszközöltünk. A junior Európa-bajnokság volt egyetlen nagy verseny, amiről érem nélkül távoztunk, viszont a többi világeseményen még a reméltnél is jobban szerepeltünk.  Az ifjúsági Eb-n begyűjtött hat érem, közte egy arany, három ezüst és két bronz rendkívül biztató a jövőre nézve, majd a korosztály világbajnokságán megszerzett arany- és ezüstérem is önmagáért beszél. A világbajnoki címével

Kenderesi Péter egyenesen berúgta az ajtót

a nemzetközi élmezőnybe vezető úton.”

Kovács Antal elégedett a magyar fiatalok teljesítményvel az idei utánpótlás-világversenyeken Fotó: Mura László
A 2022-ES KOROSZTÁLYOS VILÁG- ÉS EURÓPA-BAJNOKSÁGOK MAGYAR ÉRMESEI:
Ifjúsági Eb:

Arany: Igaz Laura
Ezüst: Bognár Inez, Kenderesi Péter, Major Ádám
Bronz: Kollár Sebestyén, Szeleczki Szabina
Ifjúsági vb:
Arany: Kenderesi Péter
Ezüst: Kollár Sebestyén
Bronz:
EYOF:
Arany: –
Ezüst: Szeleczki Szabina, Kelemen Adél
Bronz: Mamira Luca
Junior Eb:
Arany: –
Ezüst: –
Bronz: –
Junior vb:
Arany: –
Ezüst: Sáfrány Péter
Bronz: –
U23-as Eb:
Arany: Sipőcz Richárd, Gyertyás Róza
Ezüst: Vég Zsombor
Bronz: Sági Nikolett, Varga Brigitta, vegyes csapat

„A juniorok között – Sáfrány Péter vb-ezüstjét leszámítva – idén nem igazán jött ki a lépés. Tudni kell, hogy tavaly egy nagyon sikeres generáció öregedett ki a juniorkorosztályból, és eggyel feljebb lépett idénre, amely az U23-as Eb sikereiben meg is látszott, ám a mögöttük jövő fiataloknak, az akkori második számú versenyzőknek kevesebb lehetőséget jutott. Sipőcz Richárd, Vég Zsombor, Özbas Szofi vagy éppen Varga Brigitta mögött jóval nehezebb volt labdába rúgni bárki másnak.

De nincs miért aggódni, a mostani ifjúsági generáció hasonlóan ígéretesnek tűnik, mint az említett nevek által fémjelzett korosztály.
Az ifjúsági vb-aranyával Kenderesi Péter (jobbra) berúgta az ajtót a nemzetközi mezőnyben Forrás: IJF

Kovács kiemelte, a szövetség részéről az elmúlt években sokat dolgoztak azon, hogy a fiatalok zökkenőmentesebben vegyék az akadályt az utánpótlásból a felnőttbe átlépve.

Jó irányba haladunk, és nagyon jó látni, hogy az U23-as fiatalok már a felnőttek között is bontogatják a szárnyaikat,

Sipőcz Richárd, Vég Zsombor és Varga Brigitta is gyűjtögeti már az érmeket a Grand Slameken, sőt Özbas Szofi már felnőtt Eb-bronzérmesnek mondhatja magát, ami nagyon pozitív képest fest a párizsi olimpia közeledtével. Bízom benne, minél többen kiharcolják a kvótát 2024-re, erre jók az esélyeik, négy évvel később Los Angelesben pedig már ők alkothatják a magyar csapat magját.”

(Kiemelt képünkön: az ifjúsági Európa-bajnok Igaz Laura / Forrás: EJU)