UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2022-11-20 17:00

Karácsonyi Kata szintet lépett az ifjúsági Eb-ezüsttel

A 16 éves Karácsonyi Kata remek megerősítést kapott az ifjúsági sakk Eb-n kiérdemelt ezüstéremmel, hogy továbbra is jó úton jár.

Mint arról beszámoltunk, néhány napja pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el a 16 éves Karácsonyi Kata, aki az antalyai ifjúsági sakk Európa-bajnokság U16-os leánymezőnyében érdemelt ki ezüstérmet. 

A Kőbánya SC második helyen rangsorolt női FIDE-mestere a kilenc partijából ötöt megnyert, négyen pedig döntetlent ért el, így 7 ponttal, veretlenül zárt a másodikként. Ahhoz, hogy ott legyen a dobogón, az utolsó fordulóban az első kiemelt, orosz Olga Karmanovát kellett legyőznie. Megtette. 

Az utolsó fordulóban egyszerű dolgom volt: leülni és nyerni.

Mert tudtam, ha így teszek, akkor megvan az érem. Az Eb-n minden mérkőzésre Papp Gábor nemzetközi nagymesterrel készültem, de az utolsó parti előtt Prohászka Péter nemzetközi nagymester is besegített. Mindketten mondták, hogy ilyenkor már az idegek harca következik. Így is történt. Rossz szokásom, hogy időzavarba kerülök, de most mindketten beleestünk ebbe a hibába. Az időt egyikünknek sem sikerült jól beosztania, így kapkodás lett a vége, amelyben az ellenfelem elnézett valamit, én pedig kihasználtam a lehetőséget. Nagyon örülök az ezüstéremnek, és összességében az Európa-bajnokságot is nagyon élveztem. Tudom, hogy a vereség után nehéz felállni, de szerencsére ezen az Eb-n ezzel nem kellett foglalkoznom.” 

Válogatott mezben a testvérek (balról: Gellért, Kata, Luca és Bánk)

Kata ezen kontinensviadalon is – mint oly sok megméretésen – a három ugyanúgy remekül sakkozó testvére, Luca, Gellért és Bánk társaságában versenyzett. Bár a fiatalok külön kategóriákban indulnak, a csapat összeszokott és támogató. A testvérek mindenben számíthatnak egymásra és a másikuk sikerének is úgy örülnek, mint a sajátjukénak.  

Nagyjából négy világversenyen jártunk már így együtt, de soha egyikünk sem ért el komolyabb helyezést. Ezért picit meglepő volt számomra a szereplésem, ugyanakkor megerősített, hogy jó úton járok. A 2020-as év végén átvettem a korosztályom világranglista-vezető helyét, meglett a női FIDE-mesteri címem, és ez az ezüstérem most újabb lépcsőfok a számomra. A folytatásban igyekszem majd a női nemzetközi és nagymesteri normákat teljesíteni, és szeretnék a 2024-es budapesti sakkolimpián is a válogatott tagja lenni.

Katának minden esélye megvan arra, hogy elérje céljait, és egyre rangosabb versenyeknek legyen üde színfoltja a fekete-fehér kockás felsőjében, melyből gondoskodó nővérként már a húgának, Lucának is vásárolt is egyet. 

(Kiemelt kép forrása: European Chess Union)