UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-11-23 19:35

Varga Gréta a rekordjaiból is rendre erőt meríthet

A sokszoros hazai korosztályos csúcstartó középtáv- és akadályfutó Varga Gréta most a decemberi U20-as mezei futó Eb-re készül, jövőre pedig már az U23-asok között bizonyíthat.

Az elmúlt években elkápráztatta, egyúttal picit el is kényeztette szurkolóit a veszprémi SVSE 18 éves középtáv- és akadályfutója, Varga Gréta. Tóthné Stupián Anikó tanítványa futószalagon szállította a jobbnál jobb eredményeket, 3000 méteres akadályfutásban U20-as Eb-ezüstöt nyert, valamint U20-as vb-ötödik helyet érdemelt ki, és mindent egybevetve

nem kevesebb, mint egy tucat korosztályos hazai csúcs mellé vésette be a nevét. 

A balatonakarattyai kiválóság idei éve csendesebben telt a kiugró teljesítmények szempontjából, és bár a rekord elmaradt, több versenyen is kitett magáért. Fő viadalán, a kolumbiai U20-as világbajnokságon például a második legjobb európaiként a nyolcadikként zárt 3000 akadályon, amely versenyszámban az első felnőttbajnoki címét is megszerezte a nyáron. 

Örültem volna, ha ez az évem is úgy sikerül, mint az előzőek, de nem minden alakult a terveim szerint, így van bennem hiányérzet. Főleg azért, mert az edzések jobban mentek, mint bármikor, viszont a versenyeken ez valahogy nem mutatkozott meg. Talán a magabiztosságom hiányzott, de dolgozok tovább, hiszen tudom, hogy lesz ennél jobb is. Az U20-as világbajnokságon is jó lett volna közelebb kerülni az afrikai futókhoz, de teljesen elégedetlen nem lehetek, hiszen a nyolcadik helyen nincs mit keseregni. Ebből a vébéből is tanultam, és van miből merítkeznem.
Varga Gréta kivételesen eredményes ifjúsági és junioréveket hagy hátra Forrás: SVSE/Facebook

Gréta decemberben ünnepli a 19. születésnapját, tehát jövőre már az U23-as korosztályban bizonyíthat – az elsőévesek között is az egyik legfiatalabbként. Egyébként 3000 akadályon már ő az itthoni U23-as rekorder. 

Izgatottan várom az új korosztályban való versenyzést. Jövőre U23-as Európa-bajnokságot rendeznek, amelyen szeretnék ott lenni, és minél jobb eredményt elérni. Természetesen fontos, hogy javítsak az egyéni csúcsaimon, viszont a világversenyen már a helyezés sem másodlagos. A legnagyobb vágyam pedig, hogy hazai közönség előtt szerepeljek a budapesti világbajnokságon. Fiatal vagyok, de ha beleteszem a munkát és határozottabbá válok, akkor sikerülhet.  Ez jelentené a legnagyobb boldogságot a számomra.

Grétára azonban még ebben az évben is vár kontinensviadal: decemberben Torinóban vesz részt a mezei futó Európa-bajnokság U20-as versenyében. A megméretéssel kapcsolatban bizakodó, hiszen bár az esztendő végén járunk, ő újra egyre jobb formába lendül.

(Kiemelt kép forrása: MASZ)