UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-11-30 20:42

A hazai vb tapasztalataira építve folytatta a munkát az U18-as leányválogatott

November 17. és 19. között Székesfehérváron, az MKOSZ edzőközpontjában edzőtáborozott az U18-as leányválogatott. Völgyi Péter szövetségi edző a bizakodóan nyilatkozott a tapasztalatokról.

Az U20-as női kosárlabda-válogatotthoz hasonlóan novemberben az U18-as lányok is Székesfehérvárra látogatttak, és Völgyi Péter vezetésével három napot dolgoztak együtt a korosztály legjobjai.

„Négy edzésből álló összetartáson vagyunk túl. Úgy alakult, hogy azon a hétvégén mindenkinek volt bajnoki mérkőzése, így csütörtök délután kezdtünk és szombat délben elengedtem a lányokat. Ezen a négy edzésen az alapokat néztük át védekezésben és támadásban. Több olyan játékos érkezett hozzánk, aki az elmúlt szezonban U16-os korú volt. Velük még nem dolgoztunk együtt, így a feltérképezésük, az ismerkedési folyamat zajlott – kezdte a wbasket.hu-nak Völgyi Péter szövetségi edző. – Erre az összetartásra tizennyolc játékost hívtunk meg. Vannak, akik a tavalyi U17-es válogatottból külföldön folytatták tanulmányaikat, illetve jelenleg sérültek. Ők értelemszerűen most nem lehettek itt, de remélem a későbbiekben bekapcsolódhatnak. Többségében voltak a Csata játékosai, de mindenki, akit edzői ajánlás alapján vagy a stáb megítélése szerint megnéztünk volna, eljött a táborba.”

Az U18-as leányválogatott kerete a novemberi összetartáson:
Ács Luca (Soproni Darazsak Sportakadémia), Aho Tyra (DVTK Kosárlabda Akadémia), Albert Szidónia (DVTK Kosárlabda Akadémia), Bajzáth Lili (Csata DSE), Dobó Lilla (Nyíregyházi Kosársuli), Fárbás Eliza (DVTK Kosárlabda Akadémia), Gábor Lili (Csata DSE), Igaz Eszter (Vasas Akadémia), Jánosi Virág Eszter (Csata DSE), Kádár Orsolya (Vasas Akadémia) Kastl Dóra (Csata DSE), Láng-Miticzky Blanka (Vasas Akadémia), Szakolczi Diána (NKA Pécs), Szücs Gréta (Atomerőmű-KSC Szekszárd), Toman Dóra (Csata DSE), Toman Petra (DVTK Kosárlabda Akadémia), Toman Réka (Csata DSE) és Tózer Nemes Boglárka (Kecskeméti KC).

Az elmúlt nyáron a szurkolók Debrecenben az U17-es világbajnokságon követhették a lányokat, akik akkor az előkelő hatodik helyen végeztek hazai pályán.

Közeli emlék a vébé, minden játékosban benne van. Akkor úgy váltunk el, hogy fizikálisan kell rengeteget fejlődnünk ahhoz, hogy utolérjük a világ élvonalát. Ebben az esetben lehet esélyünk az Európa-bajnokságon a spanyolokkal vagy a franciákkal felvenni a versenyt. Azért ezt a két csapatot hoztam példának, mert az U17-es világbajnokságon mindkét válogatott erősebb volt, mint az U18-as Európa-bajnokságon. Mindkét országban nagyon erős ez a korosztály. Bízom benne, hogy ezt megfogadták a lányok. A felmérési eredmények azt támasztják alá, hogy vannak pozitív változások.
Völgyi Péter vezetésével az U17-es leányválogatott a hatodik helyen zárta a nyári, debreceni korosztályos vb-t Forrás: FIBA.Basketball

Jövő nyaron a felnőtt Európa-bajnokságot követően az U18-asok kezdik meg a nyári korosztályos kontinenstornák sorát, így nagyjából egy hónapot jött előre a torna a naptárban.

„Ez annyiból jelent változást, hogy a felkészülés kezdete még jobban belecsúszik majd az iskolai évbe. Kevés olyan játékos lesz, aki idén fog érettségizni, így azért talán akkora zavart nem okoz. Ami miatt én örülök ennek, hogy a lányoknak a bajnokság után lesz szusszanásnyi pihenőjük. Függetlenül attól, hogy éppen milyen szinten játszottak, akár felnőttben, akár juniorban. Ezt követően korrekten meg lehet tervezni felkészülési időszakot, és az új évad előtt is rendelkezésre fog állni három-négy hét pihenő. Nagyon fontos, hogy feltöltődve, mentálisan is jó állapotban érkezzenek meg a következő szezonra” – fogalmazott Völgyi.

Az U18-as leányválogatott februárban folytatja a munkát.

„Ebben a szezonban két edzőtábort tartunk. A másodikat a felnőttválogatott februári összetartásának idejére tervezem. Akkor nem lesz A-csoportos forduló és reményeim szerint B-csoportos sem, így talán ez az ideális időpont, hogy ismét összehívjuk a keretet.

Értékes munkát végeztünk most, bízom benne, hasonlóan tudjuk folytatni.”

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)