UtánpótlásSport
2023. szeptember 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2022-12-08 10:20

Egy nap az utánpótlásért: megkezdődött a konferencia

Csütörtök délelőtt telt házas közönség előtt megkezdődött a Lurdy Ház Rendezvényközpontjában az Egy nap az utánpótlásért című konferencia. A fiatalok sportjának aktuális témáit boncolgató rendezvényt az Utanpotlassport.hu szerkesztősége szervezte a Magyar Edzők Társasága szakmai együttműködésével.

Az Utanpotlassport.hu szerkesztősége 2011 óta minden évben megrendezte nagy sikerű utánpótlás-nevelési konferenciáját, és ez az idén sincs másképp. Az Egy nap az utánpótlásért című, egész napos szakmai eseményen ezúttal is klasszis előadók beszélnek a korosztályos sportot érintő aktualitásokról, a legfontosabb ügyekről. A konferencia rangját jelzi, hogy annak fővédnöke Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

A résztvevők a nap folyamán kerekasztal-beszélgetést hallgathatnak meg

az energia- és rezsiválság utánpótlássportra gyakorolt hatásairól,

a megoldási javaslatokról Baji Balázzsal, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmáért felelős vezérigazgató-helyettesével, Wladár Sándor úszószövetségi elnökkel, Gergely Istvánnal, a Budapesti Honvéd SE elnökével, Bodnár Péterrel, a kosárlabda-szövetség főtitkárával és Rózsa Józseffel, a Szolnoki Sportcentrum ügyvezető igazgatójával, a Sportiskolák Országos Szövetségének elnökével.

Zsiga Gyula, a kézilabda-szövetség utánpótlás-fejlesztési igazgatója a fiatalok lemorzsolódásának okairól, a tendencia megállításának lehetőségeiről tart előadást; Lévai Zoltán birkózóedző, valamint Keszthelyi Zsombor junior világ-és Európa-bajnok párbajtőrvívó pedig arról beszél, hogy realitás-e vagy vágyálom a mai világban a sportszerűségre törekvés, a Fair Play-re nevelés.

Szó lesz a fiatal sportolók erőnléti felkészítésének korszerű módszereiről, a fizikai fejlesztés általános problémáiról:

a témát Sáfár Sándor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem docense, a Nemzeti Sportügynökség projektigazgatója és Pozsonyi Zsolt erőnléti edző, a férfi vízilabda-válogatott szakmai stábjának tagja dolgozza fel.

Hogy mit tesz a Magyar Edzők Társasága a nevelőtrénerek karrierjének támogatásáért, azt Csabai Edvin, a szervezet sportigazgatója foglalja össze, Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázó, motivációs tréner, sportesemény-tanácsadó pedig azt elemzi, hogy milyen munkaerőpiaci készségeket fejleszt egy-egy adott sportág, s ez ügyben miképpen edukálhatók a fiatalok, hogyan kapcsolható össze a vállalati versenyszféra és a sport.

(Kiemelt kép: telt házzal kezdődött a konferencia / Fotó: Mura László)