UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2022-12-10 14:46

Dolgoznak az utánpótlásedzők megbecsülésén

A Magyar Edzők Társasága sportigazgatója, Csabai Edvin a trénerek munkájának fontosságára és megbecsülésére hívta fel a figyelmet az Egy nap az utánpótlásért elnevezésű konferencián.

A fővárosi Lurdy Ház Konferencia- és Rendezvényközpontjában csütörtökön tizenkettedik alkalommal, ismét nagy sikerrel rendezte meg az Egy nap az utánpótlásért elnevezésű konferenciát az Utánpótlássport.hu szerkesztősége. Az eseményen a jelenlévők Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója előadását is meghallgathatták. A korábbi tizenhétszeres maratoni világbajnok kenus a trénerek és

az utánpótlásedzők megbecsülésének fontosságára hívta fel a figyelmet. 

A sportigazgató elmondta, hogy az Európai Unióban megközelítőleg 9 millió edző dolgozik, a sporton keresztül elért közösség pedig ehhez mérten is óriási. A Magyar Edzők Társasága azért is kívánja a lehető legtöbb módon segíteni a hazai szakembereket, mert a sport az a terület, amelyben a leghatékonyabb módon lehet hatást gyakorolni a fiatalokra. 

„A sportoló és az edző között olyan emberi kapcsolatok alakulnak ki, mint amilyenek más területen nem. Felelősek vagyunk a jövő generciójának a testi és a lelki fejlődéséért. Azt szeretnénk igazolni, hogy az edzők, utánpótlásedzők hivatása kiemelten közhasznú feladat. Az edzői hivatás a jellegéből fakadóan elképesztő társadalmi hatással bír.

Azon dolgozunk, hogy olyan szakmai érdekvédelmet nyújtsunk az edzők és az utánpótlásedzők számára, amelyben valóban azt érzik, hogy biztonságot, egzisztenciát, valamint kihívást kapnak, és mindebben kiteljesedhetnek.

Csabai Edvin beszélt a Magyar Edzők Napja jelentőségéről, a sportolókat az edzőknek való köszönötnyilvánításra ösztönző #ThanksCoach kampány fontosságáról, és az idén az Utánpótlássport.hu szerkesztőségével, valamint az Porsche Hungariával közösen létrehozott A hónap utánpótlásedzője-díj sikerességéről. Utóbbi díjat év eleje óta minden hónapban átadják az alapítók, a Magyar Edzők Napján pedig Az év utánpótlásedzőjének járó elismerés is gazdájára talált. Ez a kitüntetés és a vele járó egymillió forint a KSI vízilabdaedzőjét, Horváth Jánost illette. A havi győztesek 200 ezer forintot kaptak a Porsche Hungaria jóvoltából. 

„A Magyar Edzők Társasága első megkeresésre igent mondot a díj létrehozására, hálásak vagyunk, hogy ebben a programban szakmai partnerként megjelenhetünk. Ezek az elismerések nagyon fontosak. Attól függetlenül, hogy a fiatal sportolók és a szülők is tudják, hogy milyen áldozatos munkát végeznek az edzők, nem árt néha azt szavakba foglalni.” 

(Kiemelt képen: Csabai Edvin az Egy nap az utánpótlásért elnevezésű konferencián Fotó: Mura László)