UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-12-12 09:07

Esélyesek sikere és meglepetések a kadétok ob-ján

A kadét tőrözők ob-ján Rubin Mattia, Kollár Anna, a Honvéd és a Törekvés vitte a prímet, a kardozó lányok között pedig Csonka Dorottya, valamint a DEAC volt a legjobb.

Szombaton és vasárnap a fővárosi Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok adott otthont a kadét tőrözők, valamint a kadét kardozó lányok országos bajnokságának. 

A tőröző fiúk között a Tus színeiben vívó

Rubin Mattia nagyobb ellenállás nélkül jutott el a döntőig, melyben 15:8-ra győzte le a zalaegerszegi Szabó Bálintot.

Érdekesség, hogy Rubin Mattia felkészülését Kárpáthy Krisztián mellett az a Fekete Gábor segíti, aki Szabó Bálintot is edzi. Rubin sikere nem meglepő, a fiatal az évadban mindhárom itthoni kupafordulót megnyerte a korosztályában, a budapesti kadét európai körversenyen ezüstérmet szerzett, míg a lesznói junior-világkupaviadalon nyolcaddöntős volt. A harmadik helyen Gergely Zoltán és Nagy Huba zárt. 

A tőrvívó kadét lányok között az favoritnak számító Kollár Anna nullára is nyert asszót, amíg eljutott a döntőbe. A Törekvés SE ígérete aztán az aranyéremért a halásztelkiek reménységével, Badár Szonjával csapott össze. Nem lehetett előre lefutottnak titulálni a mérkőzést, mert Szonja például a második MK-fordulóban is „elkapta” Annát. A kiélezett találkozón Szonja 14:12-ről egyenlített, de a döntő tust Beliczay Sándor törekvéses tanítványa vitte be.

Az aranyérmes Kollár Anna nemrégiben a budapesti kadét európai körversenyen volt negyeddöntős.

A bronzérem Bartus Claudia és a nyolc között a kadét Eb-ezüstérmes Papp Jázmint búcsúztató Sperka Jázmin nyakába került.

Kollár Anna és Badár Szonja döntője Forrás: hunfencing.hu

A vasárnapi csapatbajnokságokon a fiúmezőnyben a Budapesti Honvéd (Bán Sebestyén, Bódis Kristóf, Orovecz Gergely, Sommer Marcell) simán, a lányok között a Kollár Anna vezette Törekvés (Kollár, Kovácsi Sára, Pintér Abigél, Szeverényi Sára) szoros elődöntő és döntő után nyert. 

A kadét leány kardozók ob-ján a korosztály két MK-fordulóját és gödöllői európai körversenyét is megnyerő, csapatban kadét Európa-bajnok Domonkos Emesének ezúttal a dobogó harmadik fokával kellett beérnie, mert az elődöntőben a remek napot kifogó vasasos klubtársa, Csonka Dorottya jobbnak bizonyult nála. Aztán

Kósa Miklós tanítványa az aranyért vívott asszót is megnyerte, igaz, nem kis izgalmak árán, hiszen a Honvédot erősítő Szabó Polli is egy tusra volt a bajnoki címtől (15:14).

Csonka Dorottya a tavalyi korosztályában, a serdülők ob-ján is döntőt vívott, akkor ezüstérmes lett. Most a bronz Domonkos Emese mellett Kónya Csengének járt. 

Kónya Csenge aztán vasárnap az aranyérmet is kiérdemelte, miután a DEAC csapatával szoros győzelmekkel, de egészen a bajnoki címig menetelt. A sikerben Falucskai Márta és Kis Abigél volt a társa, a debreceni lányok a döntőben a Csonkával és Domonkos felálló Vasast győzték le 45:41-re. A hajdúságiak diadala azért is különleges, mert ahogyan a hazai szövetség honlapja a beszámolójában fogalmaz:

Ilyen is rég volt, lehet, ebben a korosztályban soha. Vidéki egyesület nyerte a kadét leány kard országos bajnokságot.
A DEAC győztes csapata (balról: Dávid László, Kónya Csenge, Kis Abigél, Falucskai Márta és Kontor Zsolt) Forrás: hunfenincg.hu

A csapatban felnőttvilágbajnok Battai Sugár Katinkát is felkészítő, debrecenieket irányító mester, Dávid László elmondta, ebben a korosztályban nem volt még hasonló sikere a klubjuknak. 

Kadét fiú tőr egyéni országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 62 induló. Végeredmény: 1. Rubin Mattia (Tus, edző: Fekete Gábor, Kárpáthy Krisztián), 2. Szabó Bálint (ZVE), 3. Gergely Zoltán (FTC) és Nagy Huba (Szeged), 5. Kosztolányi Hunor (Szigetszentmiklós), 6. Bódis Kristóf (Honvéd), 7. Sommer Marcell (Honvéd), 8. Bán Sebestyén (Honvéd). A döntőben: Rubin-Szabó 15:8.
Kadét leány tőr egyéni országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 51 induló. Végeredmény: 1. Kollár Anna (Törekvés, edző: Beliczay Sándor), 2. Badár Szonja (Halásztelek), 3. Bartus Claudia (Halásztelek) és Sperka Jázmin (Honvéd), 5. Simon Borbála (ZVE), 6. Papp Jázmin (Csomorkány), 7. Szeverényi Sára (Törekvés), 8. Lajcsik Róza (Szombathely). A döntőben: Kollár-Badár 15:14.
Kadeét leány kard egyéni országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 59 induló. Végeredmény: 1. Csonka Dorottya (Vasas, edző: Kósa Miklós),  2. Szabó Polli (Honvéd), 3. Domonkos Emese (Vasas) és Kónya Csenge (DEAC), 5. Bácskai Kincső (KVSE), 6. Gondos Panna (Törökbálint), 7. Tóth Nadin (BVSC), 8. Gömöri Gréta (BVSC). A döntőben: Csonka-Szabó 15:14.
Kadét fiú tőrcsapat országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 13 induló. Végeredmény: 1. Honvéd (Bán Sebestyén, Bódis Kristóf, Orovecz Gergely, Sommer Marcell, edzők: Marco Goncalves, Szelei István, Steiner Ádám), 2. FTC, 3. Tus, 4. Szeged, 5. Szigetszentmiklós, 6. Ludovika, 7. Honvéd 2, 8. Zalaegerszeg. A döntőben: Honvéd-FTC 45:28.
Kadét leány kard egyéni országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 59 induló. Végeredmény: 1. Csonka Dorottya (Vasas, edző: Kósa Miklós),  2. Szabó Polli (Honvéd), 3. Domonkos Emese (Vasas) és Kónya Csenge (DEAC), 5. Bácskai Kincső (KVSE), 6. Gondos Panna (Törökbálint), 7. Tóth Nadin (BVSC), 8. Gömöri Gréta (BVSC). A döntőben: Csonka-Szabó 15:14.
Kadét leány kardcsapat országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 14 induló. Végeredmény: 1. Debreceni EAC (Falucskai Márta, Kis Abigél, Kónya Csenge, edzők: Dávid László, Kónya Balázs, Kontor Zsolt), 2. Vasas, 3. Honvéd, 4. BVSC, 5. UTE, 6. BVSC 2, 7. Törökbálint, 8. KVSE. A döntőben: DEAC-Vasas 45:41.

(Kiemelt képen: Rubin Mattia Forrás: hunfencing.hu)