UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-12-16 18:58

Sorra sérülnek meg a legígéretesebb leányjátékosok – csupán véletlen lenne?

Az elmúlt időszakban sorban dőltek ki súlyos sérülésekkel a leányszakág legnagyobb kosaras ígéretei, emiatt többen közülük az idei korosztályos világversenyeken sem lehettek ott. Székely Norbertet, az MKOSZ utánpótlás szakmai koordinátorát kérdeztük ennek okairól, illetve arról, hogyan lehetne megelőzni a kialakult helyzetet.

 

Mint arról beszámoltunk, a magyar lányok az előkelő hatodik helyen zárják az évet a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) által kiadott korosztályos világranglistán, miután a mieink idén nyáron is jól szerepeltek a különböző utánpótlás-világeseményeken. A magyar válogatott hatodik helyen zárt a hazai rendezésű U17-es világbajnokságon, az U16-os Európa-bajnokságon ötödik helyet szerzett, az U18-as kontinenstornán a 11. lett, míg a szintén itthoni U20-as Eb-n ugyancsak ötödikként végzett. Így bár az érem ezúttal elmaradt a leányválogatottaktól, de ezzel együtt is emelt fővel zártak. A korábbi években rendszeres dobogós helyezés hiányának – alighanem – egyik legfőbb oka a jó néhány sérülés volt. Ugyanis szinte minden korosztályban akadt egy-két meghatározó hiányzó a legjobbak közül.

Toman Dórának (Csata DSE) fáradásos lábtörés, míg Rátkai Eszternek (NKA Pécs) gerincsérülés miatt kellett kihagynia a júliusi, debreceni U17-es világbajnokságot. Az egy hónappal későbbi U16-os Eb-re Toman ugyan már felépült, viszont Rátkai a kontinenstornán sem lehetett ott (néhány hete tért vissza), a soproni Kókai Patríciával egyetemben, aki ugyancsak gerincproblémákkal szenvedett, amelyek után a nyáron meg is kellett műteni, emiatt pedig a teljes 2022-23-as bajnoki évadot ki kell hagynia. A Sopronban rendezett U20-as Európa-bajnokságon is akadt nagy hiányzója a magyar csapatnak, méghozzá Miklós Melinda személyében. A szekszárdi reménységet Achilles-ín-sérülés hátráltatta, majd neki is elkerülhetetlenné vált a műtét – bő öt hónapnyi rehabilitáció után októberben tért vissza.

Szeretném az elején leszögezni, hogy összetett problémával állunk szemben, a sérülések sorozata nem vezethető vissza egyetlen konkrét tényezőre, egyébként több oka is lehet

– kezdte a helyzetértékelést az Utánpótlássportnak Székely Norbert, a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, akit ezúttal utánpótlás szakmai koordinátori minőségében kérdeztünk. – Ugyanakkor az alapmegállapítás sajnos tényleg igaz, megszaporodtak a sérülések. Az elmúlt nyáron a kiemelt tehetségeink közül négy-öt játékosunk is kihagyni kényszerült az adott korosztályos világversenyt. Ami hatalmas probléma, mivel ezek a fiatalok a vb-n és az Eb-n olyan ingereket kaphatnak, olyan tapasztalatokat gyűjthetnek, amelyeket sehol máshol nem lehet modellezni. Ugyanis a legmagasabb szinten mérethetik meg magukat, és kvázi

ennek a lehetőségét vesszük el a gyerekektől.

Persze, minden sérülés egyedi, de összességében az kijelenthető, hogy a játékosaink java része rosszul vagy túlterhelt.”

Székely Norbert Forrás: MKOSZ

A vb-n hatodik helyet elérő U17-es válogatott legjobbja, egyben csapatkapitánya, Toman Petra (szintén Csata-nevelés, jelenleg a DVTK játékosa) éppen a világbajnokságon, annak utolsó mérkőzésén szenvedett térdszalagszakadást, így ő is hosszú kényszerpihenő elé nézett. Jelenleg is a rehabilitációját végzi, várhatóan csak a következő szezonban léphet majd pályára legközelebb.

„A kialakult helyzetre reagálva az MKOSZ elnöksége megbízott azzal a feladattal, hogy a leányszakágban a legtehetségesebb játékosainknak hozzunk létre egy kiemelt státuszú csoportot, és az ebben lévő fiatalokat folyamatosan monitorozzuk.

Ez alapján láthatjuk, hogy mennyit utaznak, valamint mennyit és milyen minőségű meccseket játszanak le.

Mert sajnos sokszor előfordul, hogy ezek a lányok a nagyon sima, egyoldalú mérkőzéseken is szinte végig a pályán vannak, és az ötven-hatvan pontos győzelmekből pedig nem sokat profitálnak. Szeretnénk az ilyen helyzeteket minél inkább elkerülni. Elindultak a beszélgetések a klubokkal, és úgy érzem, ebben az évadban már valamivel jobb a helyzet, mint volt korábban, de persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól hirtelen drasztikusan visszaesik majd a sérülések száma. Annyi biztos, hogy jobban oda kell figyelni a terhelés és a pihenés megfelelő arányára. Fontos, hogy a játékosok esetén egyéves periódusokban gondolkodjunk, a klubokban az edzők ne csak a bajnokságokban lejátszott meccsekkel kalkuláljanak, hanem a válogatottban kapott terhelést is adják hozzá ehhez. Szem előtt tartva, hogy a tehetségeink a legmagasabb szintű meccseken, vagyis az Eb-ken és vb-ken tudásuk legjavát nyújthassák, ne pedig az történjen, hogy sérülés miatt ott sem lehetnek.”

A kiemelt státuszban jelenleg 26 lány szerepel, a 2003-as születésűektől a 2008-as korosztályig bezárólag.

(Kiemelt képünkön: Toman Petra / Forrás: FIBA.Basketball)