UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-12-17 21:50

Battai Sugár Katinka nyerte a női kard ob-t

A kardozó Battai Sugár Katinka aranyérmet nyert a felnőtt vívó országos bajnokságon, mellette Kálmán Gyöngyvér, Keszthelyi Zsombor, Keszei Kíra, Kollár Anna és Bagdány Albert is utánpótláskorúként állt dobogóra.

Több utánpótláskorú vívó is remekül teljesített a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban zajló felnőtt országos bajnokság egyéni versenyében.

A női kardozók mezőnyében ott volt a világbajnok csapat mind a négy tagja, köztük a juniorkorú, 19 éves Battai Sugár Katinka, aki elképesztő formát mutatott a viadalon.

A DEAC kiválósága a döntőben 15:7-re győzte le Szűcs Lucát, és az egyéniben junior vb-, valamint Eb-bronzérmes versenyzőnek ez volt a legszorosabb asszója az ob-n.

Dávid László tanítványa – aki először lett felnőttbajnok – úgy fogalmazott, a hazai szövetség honlapjának, hogy:

Egy csodálatos esztendő remek lezárása volt ez a mai nap. Annyi minden történt velem az idén, hogy azt nehéz szavakba foglalni. Minden esetre ma egész nap éreztem a vívást, örülök, hogy klubom történetének első felnőtt magyar bajnok vívója lehetek!
Battai Sugár Katinka először lett felnőtt magyar bajnok Forrás: hunfencing.hu

Külön dicséretet érdemel a vele egyidős Keszei Kíra szereplése: a Budapesti Honvéd kardvívója többek között a favorit Pusztai Lizát búcsúztatva ért oda a dobogó harmadik fokára. Az elődöntőben Battai 15:3-ra nyert Keszei ellen.

A férfi párbajtőrözők között a junior világ- és Európa-bajnok Keszthelyi Zsombor is döntőbe jutott, ott azonban Bányai Zsombor 15:7-re jobbnak bizonyult nála, így a Honvédot erősítő Keszthelyi ezüstérmet nyert. Ugyanúgy a Honvéd színeiben párbajtőrözik Kálmán Gyöngyvér, aki a nap egyik meglepetését szolgáltatta azzal, hogy egészen a döntőig jutott. Az aranyért Kun Anna győzte le 15:6-ra, de a 19 esztendős fiatal ezüstérme nagyon értékes.

A tőrözök között az elődöntőben láthattunk korosztályos vívókat. A Ludovikában edződő 17 éves Bagdány Albert a későbbi győztes Dósa Dánieltől kapott ki hivatalos eredmény nélkül, mert asszó közben combsérülést szenvedett, így bronzérmes lett. A Törekvés reménysége, a mindössze 15 éves Kollár Anna pedig tavaly után ismét az előkelő harmadik helyen zárt. A négy között őt is a későbbi aranyérmes győzte le 15:9-re Kondricz Kata személyében.

A 15 évesen kétszeres felnőtt ob-bronzérmes tőrvívó, Kollár Anna és mestere, Beliczay Sándor Forrás: hunfencing.hu
ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, GEREVICH ALADÁR NEMZETI SPORTCSARNOK
Kard
Férfiak. Döntő: 
Gémesi Cs.–Szatmári 15:12. Országos bajnok: Gémesi Csanád (MATE-GEAC, edző: Navarrete József), 2. Szatmári András (MTK), 3. Horváth Gergő (BHSE) és Iliász Nikolasz (DSI Debrecen).
Nők. Döntő: Battai–Szűcs 15:7. Ob: Battai Sugár Katinka (Debreceni EAC, e: Dávid László), 2. Szűcs Luca (BVSC-Zugló), 3. Katona Renáta (Vasas SC) és Keszei Kira (BHSE).
Párbajtőr
Férfiak.
 Döntő: Bányai–Keszthelyi 15:7. Ob: Bányai Zsombor (Vasas SC, e: Somfai Péter), 2. Keszthelyi Zsombor (BHSE), 3. Nagy Dávid (Vasas SC) és Rédli András (BHSE).
Nők. Döntő: Kun–Kálmán 15:6. Ob: Kun Anna (OMS-Tata, e: Plásztán Attila), 2. Kálmán Gyöngyvér (BHSE), 3. Gnám Tamara (TSC) és Tóth Jázmin (BHSE).
Tőr
Férfiak.
 Döntő: Dósa–Tóth G. 15:14. Ob: Dósa Dániel (Törekvés SE, e: Szirmai Benedek), 2. Tóth Gergely (Törekvés SE), 3. Bagdány Albert (Ludovika SE) és Frűhauf Benjámin (Törekvés SE)
Nők. Döntő: Kondricz–Pöltz 15:5. Ob: Kondricz Kata (BHSE, e: Marco Goncalves), 2. Pöltz Anna (Ludovika SE), 3. Kollár Anna (Törekvés SE) és Lupkovics Dóra (BHSE)
A részletes eredmények itt érhetők el.

(Kiemelt képen: Battai Sugár Katinka Forrás: hunfencing.hu)