UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Triatlon

2022-12-22 15:50

Novemberben Lehmann Tibor triatlontréner A hónap utánpótlásedzője

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője novemberi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Lehmann Tibor triatlonedzőé lett.

Az idén alapított díj tizenegyedik kiírásának három jelöltje Gál László ökölvívó-, Lehmann Tibor triatlon- és Tóth Levente tornászedző volt. A kuratórium döntése alapján a novemberi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a Tiszaújvárosi Triatlon Klub vezetőedzője és elnöke, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke vehette át.

A díjazott 1987-ben kezdett foglalkozni a sportággal, a tiszaújvárosi klubhoz 1994-ben csatlakozott versenyzőként. Sportolóként a triatlon Európa-kupák mellett duatlonban Eb-bronzérmet szerzett, emellett – elsősorban rövid távon – számos országos bajnoki cím fűződik a nevéhez. Edzőként 1999 óta segíti a borsodi klub versenyzőit, majd szövetségi kapitányként a felnőtt- és az U23-as válogatottat is irányította. A most 52 éves szakember tanítványai eleinte az országos bajnoki címeket gyűjtögették, ezeket korosztályos Európa-bajnoki érmek követték, a legnagyobb sikerek pedig a 2010-es évek második felétől érkeztek. Három gyermeke közül az idősebb fia, Bence a 2014-es ifjúsági olimpián vegyes váltóban ezüstérmes lett, míg a fiatalabb, Csongor 2018-ban junior-világbajnoki címet szerzett, majd az U23-asok vb-jén 2019-ben ezüst-, 2021-ben aranyérmet nyert. (A legkisebb Lehmann, Sára eddig főleg a hazai versenyeken szerepelt eredményesen.) A tiszaújvárosi fiatalok remekül zárták az idei évet a ranglistákon: Csongor az Európa-kupáét nyerte meg, Kiss Gergely az U23-asok között lett harmadik, míg Kovács Gyula a juniorok között szerezte meg az első helyet.

November második felében Abu-Dzabiban megrendezett U23-as világbajnokságon a magyar küldöttségből Lehmann Tibor versenyzője, a 21 éves Kiss Gergely szerepelt a legeredményesebben, ezüstérmet szerzett. A korábban a budaörsi egyesületet erősítő fiatal ezzel pályafutása eddigi legnagyobb sikerét könyvelhette el ezzel.

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Molnár Zoltán elnök, a Porsche Hungariát Vérten Sándor projektmenedzser, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke és Kiss Gergely, Lehmann Tibor tanítványa méltatta a kitüntetett munkáját.

Lehmann Tibor szerint az utánpótlás-sportolók felkészítése igazi csapatmunka Fotó: Mura László

„Örülök, hogy a családot, a gyerekeket is megfertőzted ezzel a szép sportággal – fordult a díjazotthoz Molnár Zoltán, aki kiemelte, meggyőződése, hogy a Magyar Edzők Társasága szintet lépett a díj létrehozásával.

„Volt öttusázóként különösen nagyra értékelem azt a munkát, amit a triatlonosok végeznek – mondta Vérten Sándor. – Az pedig, hogy az utánpótlás-korosztályban ilyen nagyszerű eredmények születnek, több mint biztató a jövőre nézve.”

A korábbi kiváló versenyző, Kindl Gábor a sportág sikereként is értékelte egykori sporttársa, Lehmann Tibot kitüntető címét. „Ez is azt bizonyítja, hogy a triatlon nem érdemtelenül került az új sportágtámogatási struktúrában a második kalapba. Tibinél pedig igazán méltó helyen lesz a díj.

Lehmann tanítványa, Kiss Gergely is megfogalmazta gondolatait mesteréről: „Igazi profi, akinek nagy szerepe volt abban, hogy tavaly úgy döntöttem, Tiszaújvárosban folytatom a pályafutásomat. Ez az ország legsikeresebb klubja, Tibi pedig olyan edző, akivel garantáltnak látom a fejlődésemet.

Büszke vagyok rá, hogy a triatlonedzőként tudtam győzni olyan kiváló szakemberek előtt, akik a miénknél jóval nagyobb múltra visszatekintő, Magyarországon hagyományosabbnak számító sportágakban dolgoznak

 összegzett Lehmann Tibor. – Az utánpótláskorú sportolók felkészítése igazi csapatmunka, ezért szeretném ezúton is megköszönni Gergő korábbi trénereinek a tevékenységét; ebben a díjban ők is vastagon benne vannak.”

(Kiemelt képünkön, balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke, a novemberi győztes Lehmann Tibor, Kiss Gergely U23-as világbajnoki ezüstérmes triatlonos és Vérten Sándor, a Porsche Hungaria projektmenedzsere / Fotó: Mura László)