UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-12-23 09:11

Szarvas Gábor felnőtt, profi közeget igyekszik teremteni az U18-as fiúválogatottban

December közepén ismét közös összetartáson vett részt az újjáalakuló, Szarvas Gábor vezette U18-as fiú kosárlabda-válogatott. A jövő évi korosztályos Európa-bajnokságra készülő csapat négy napot töltött együtt Székesfehérváron. Ennek tapasztalatairól kérdeztük a trénert.

Ambiciózus tervekkel vágott neki a munkának Szarvas Gábor az U18-as fiú kosárlabda-válogatott új szövetségi edzőjeként. Az őszi kinevezése után így nyilatkozott az Utánpótlássportnak.

Az a célom, hogy én legyek a következő edző, aki A-divízióba vezeti a fiúutánpótlást

mondta válogatott szakvezetője, a szolnoki felnőttélvonalbeli csapat másodedzője, aki a novemberi, első rövid összetartás után december 10. és 14. között ismét együtt dolgozhatott az U18-as korosztály legjobbjaival. (A közelmúltban Gulyás Róbert, az Atomerőmű SE szakosztályelnöke csapatvezetőként csatlakozott a szakmai stábhoz.)

„A novemberi első edzőtáborral egyetemben a legutóbbinak is az volt az elsődleges célja, hogy megismerjük a számításba vehető fiatalokat, és azokat a játékosokat, akik felkeltették a figyelmünket, legalább néhány edzés erejéig személyesen is feltérképezhessük – kezdte Szarvas Gábor az értékelést. – Így összesen mintegy negyven játékost tudtunk megnézni a két edzőtábor alatt. A mostani benyomások, illetve a bajnokság mutatott teljesítmények alapján januárban már szűkített kerettel folytatjuk a munkát. A következő alkalommal pedig már elkezdjük azokat a taktikai elemeket is gyakorolni, pontosítani, amelyekkel a jövő évi Eb-n szeretnénk majd előrukkolni. A taktika mellett persze elengedhetetlen, hogy a játékosok megfeleljenek azoknak a fizikai elvárásoknak, amelyekkel a nemzetközi porondon találkoznak.

Az edzéseken kíváncsi voltam mennyire edzhetők, hogyan veszik az új információkat terhelt állapotban, szóval próbáltunk felnőtt, profi közeget modellezni. Mindent egybevéve, eddig pozitív és jó hangulatú összetartásokon vagyunk túl, amelyektől visszakaptam azt, amit látni szerettem volna, szerencsére bővelkedünk tehetségekben.

Ugyanakkor kulcsfontosságú lesz, hogy a következő öt-hat hónapban a klubokban is minőségi munkát végezzenek a fiatalok, hiszen nagy részben ezen múlik, milyen állapotban érkeznek meg az Európa-bajnokság kezdetére.”

Legközelebb a válogatott január közepén edzőtáborozik közösen, ennek keretében pedig összemérheti erejét az idősebbekkel, az U19-es és az U20-as válogatottal is, majd – várhatóan – februárban már nemzetközi felkészülési mérkőzések is várnak a játékosokra.

(Kiemelt kép forrása: Szolnoki Olajbányász)