UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-11-12 17:25

„Szeretnék én lenni a következő edző, aki A-divízióba vezeti a fiúkat” – Szarvas Gábor, az U18-asok új trénere

November elején a szövetség (MKOSZ) bejelentette: Szarvas Gábor veszi át az U18-as fiú kosárlabda-válogatott irányítását, és nem sokkal kinevezése után a hét végén már meg is kezdi a közös munkát a korosztály legjobbjaival. Előtte beszélgettünk a szolnoki szakemberrel.

Jelentős változásokról döntött a közelmúltban a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége: az utánpótlás-válogatottak közül három együttes élére is új szövetségi edzőt nevezett ki. A döntés nyomán – többek között – az U18-as fiúválogatott is új trénert kapott Szarvas Gábor személyében, aki jelenleg a Szolnoki Olajbányász felnőttcsapatának másodedzőjeként tevékenykedik. Korábban a 3×3-as U18-as fiúkkal dolgozott már válogatottszinten, mi több 2018-ban korosztályos Európa-bajnoki címet ünnepelhetett csapatával.

„Először is szeretném megköszönni a klubomnak, a Szolnoki Olajbányásznak, hogy lehetővé tette azt, hogy elvállaljam ezt a rangos feladatot, mindig óriási megtiszteltetés a magyar válogatott kispadján ülni – kezdte Szarvas az Utánpótlássportnak. – Ugyanakkor a négy évvel ezelőtti Eb-arany óta a felnőttkosárlabdában dolgozom, így mondhatni, kívülállóként érkezem most az utánpótlás-válogatotthoz, emiatt a játékosokat illetően mindenfajta előítélet nélkül vágok neki a munkának, csak az aktuális teljesítmény számít a keretbe kerüléskor. A hét végén meg is kezdjük a munkát, vasárnaptól keddig Székesfehérváron lesz az első rövid összetartásunk. Ez a néhány nap elsősorban arról szól, hogy személyesen megismerjük a játékosokat, feltérképezzük ki mire képes, illetve szeretnénk az alapokat is lefektetni. Az első körben tizenöt játékost szeretnék felmérni, majd decemberben újabb tizenötöt megnéznék, így idén harmincfős, bő keretről kapnánk képet a folytatásra.”

Idén nyáron a korosztályos Európa-bajnokságokon elmaradt a várva várt áttörés a fiúválogatottaktól, valamennyi csapat a B divízió középmezőnyében zárt, amelyet nemrégiben Bodnár Péter főtitkár is egyértelmű csalódásként könyvelt el a portálunknak adott interjúban.

„Természetesen én is figyelemmel követtem a nyári, összességében sikertelenül végződő Eb-ket, bár akkor még eszembe se jutott, hogy néhány hónap múlva én vehetem át az U18-as válogatottat – mondta az újonnan kinevezett vezetőedző.

A helyezéseket látva nem alkottunk maradandót, nyilvánvalóan ilyenkor sokan szeretnek közhelyeket puffogtatni, hogy a fizikális lemaradás a legfőbb problémánk. Ugyanakkor ez korántsem újkeletű, hanem már több évtizede fennáll ez a helyzet. Az Eb-ken rendre szembesülünk a valósággal, azonban radikális előrelépés eddig nem történt. Bízom benne, hogy a klubokban realizálták, az érdemi fizikai munkát nekik kell elvégezni a fiatalokkal. Remélem, hogy az akadémiákon mind a kosárlabda-, mind az erőnléti edzők nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a területre, és sikerül végre új szemléletet meghonosítani, minek köszönhetően jövőre már más mentalitással, sikerre éhes harcos gladiátorokként vághatunk neki az Európa-bajnokságnak.

Az új felállás keretében a szövetség mentoredzőket is rendelt a vezetőedzők mellé a korosztályos válogatott élén. Szarvas Gábort a felnőttválogatott másodedzőjeként és a Szolnok szakmai igazgatójaként dolgozó Pór Péter segíti a jövőben.

„Nagyon örülök neki, hogy Pór Péter csatlakozott a stábhoz, hiszen a személyében a felnőttválogatott edzői teamjének egyik alappilléréről beszélhetünk. Taktikailag szeretnénk azt a struktúrát képviselni, amit a felnőttek is játszanak. A jelenléte remek átmenetet képez az U18-as és nagyválogatott között. Ráadásul hét évvel ezelőtt az U20-asok éppen Pór Péter irányításával jutottak fel az A-divízióba, ezzel mostanáig az utolsó magyar utánpótlás-válogatottként szerepeltek az elitben. Az a célom, hogy én legyek a következő edző, aki A-divízióba vezeti a fiúutánpótlást – nyilatkozta a nagyravágyó tervekről, majd így folytatta a szakmai stáb összetételéről: – Annyi már biztossá vált, hogy másodedzőként Németh Levente fogja segíteni a munkámat, ambiciózus, fiatal edző, akivel jó szakmai kapcsolatot ápolunk. Emellett szeretnénk, ha egy erőnléti edzővel is kiegészülne a stáb, erre a pozícióra még keressük a megfelelő szakembert.”

Kiemelt kép: Szarvas Gábor Forrás: Szolnoki Olajbányász