UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-12-25 20:20

A szlovákiai ORV-n szerepel a két ünnep között az U16-os leányválogatott

A Mészárosné Kovács Andrea vezette U16-os leány kosárlabda-válogatott jövő szerdától – a lengyelek, a csehek és a házigazda szlovákok társaságában – a pöstyéni ORV-n vesz részt. A magyar csapat szövetségi edzőjét kérdeztük a torna előtt.

December 28. és 30. között a szlovákiai Pöstyénben rendezik a kosarasok idei Olimpiai Reménységek Versenyét, amelyen a magyar U16-os fiú- és leányválogatott is érdekelt lesz. A hagyományoknak híven a visegrádi négyek, vagyis Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország nemzeti csapata alkotja a torna mezőnyét. A Mészárosné Kovács Andrea által irányított leányválogatott december 27-én, kedden utazik a helyszínre, majd másnap kora délután már a csehekkel csap össze.

„A legutóbbi, novemberi összetartáson úgy végeztük el a programot, hogy tisztában voltunk vele, közvetlenül az ORV előtt nem igazán lesz időnk együtt dolgozni, és komoly alapossággal felkészülni a meccsekre – mondta Mészárosné Kovács Andrea az Utánpótlássportnak. – December huszonhatodikán, hétfőn este Székesfehérváron találkozunk a lányokkal, majd a keddi utazást követően aznap délután, illetve szerda reggel már Pöstyénben fogunk edzeni. Ez a két alkalom a helyszínen elég lesz arra, hogy a legfontosabb dolgokat átvegyük újra."

Az U16-os leányválogatott kerete:
Gréts Dalma (NKA Pécs), Halmágyi Kitti (NKA Pécs), Hőgye Petra (PVSK NKA), Janzsó Alíz (Soproni Darazsak Sportakadémia), Josepovits Kinga (Zsíros Akadémia Kőbánya), Németh Lili (Csata DSE), Pásztor Kata (Soproni Darazsak Sportakadémia), Poczkodi Zsófia (DVTK Kosárlabda Akadémia), Puskás Lili (NKA Pécs), Sinka-Pálinkás Szofi (Mercedes Kosárlabda Akadémia), Szauter Petra (BEAC Újbuda KA) és Völgyi Lili (Soproni Darazsak Sportakadémia)
Az őszi összetartáson résztvevő tizennégy játékosból kerül ki az utazó keret, ketten maradnak ki az akkori névsorból.

Lehet, hogy van olyan lány, aki egy hónappal ezelőtt még sérülés miatt nem edzhetett velünk, de most már bevethető lenne, ugyanakkor szeretek ragaszkodni a lefektetett válogatási elveimhez, ezért csak azok jöhetnek szóba, akik novemberben kivették a részüket a munkából.”

A szakvezető a keret összetételét, a csapat szerkezét látva bizakodóan várja a viadalt.

Nem azt mondom, hogy tele van a keretünk magasemberrel, de az elmúlt évek után Josepovits Kinga személyében most akad egy kiemelkedő képességű centerünk, aki abszolút kiemelkedik a korosztályából, még nemzetközi szinten is. Emellett négyes poszton szintén több rendkívül ígéretes fiatalunk áll rendelkezésre, valamint a mezőnyembereink is jó színvonalat képviselnek, amelyet például a nyári EYOF-on is igazoltak, ahol harmadikok lettek a válogatottal.
A leánytorna programja:
December 28., szerda

13:00 Magyarország–Csehország
17:30 Szlovákia–Lengyelország
December 29., csütörtök
13:00 Lengyelország–Magyarország
17:30 Csehország–Szlovákia
December 30., péntek
9:30 Csehország–Lengyelország
14:00 Szlovákia–Magyarország

(Kiemelt kép forrása: Girgász Péter / MKOSZ)