UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-12-27 09:04

Első nemzetközi erőfelmérőjére készül az újjáalakuló U16-os fiúválogatott – szerdán kezdődik a szlovákiai ORV

A Faragó Péter vezette U16-os fiú kosárlabda-válogatott szerdától péntekig a pöstyéni Olimpiai Reménységek Versenyén szerepel. A mieink a csehek ellen kezdik meg a tornát.

A Mészárosné Kovács Andrea irányította U16-os lányokkal egyetemben ugyanezen korosztály fiúválogatottja is részt vesz a kosarasok szlovákiai ORV-jén. A december 28. és 30. közötti tornán Faragó Péter csapata sorrendben a cseh, a lengyel és a szlovák nemzeti együttessel fog összecsapni.

„Igazán komoly taktikai munkára sajnos nincs időnk az ORV előtt. A novemberi rövid összetartáson, illetve a karácsony előtti néhány napban átvettük az alapelveket a játékosokkal, és ezekre építve szeretnénk játszani már Pöstyénben is – kezdte Faragó Péter szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – Nyilvánvalóan, a fő célunk a jövő évi Európa-bajnokság, így ezúttal nem a számszerű eredmény a legfontosabb. Például védekezésben azt szeretném viszontlátni, hogy a nálunk papíron erősebb ellenfeleknek is csak bizonyos mennyiségű pontot engedjünk, támadásban pedig rendre jó dobóhelyzetekig jussunk el. Emellett pedig szeretnénk minél több játékost kipróbálni.

Annak örülnék, ha a jó csapatok ellen is szoros meccseket játszanánk, hiszen ezáltal kapunk pontos képet arról: vajon ki az, aki a kiélezett szituációkban is jó döntéseket hoz?
Az U16-os fiúválogatott kerete:
Tallós Levente (Soproni Sportiskola), Lukácsi Gábor (NKA Pécs), Rosta Péter (Vasas Akadémia), Flasár Zalán (Soproni Sportiskola), Váróczy Gergő (DEAC), Nyikos Balázs (Soproni Sportiskola), Palotai Máté (Soproni Sportiskola), Teszárik Márton (NKA Pécs), Puskás Kadosa (Budapesti Honvéd), Mezőfi Márk (NKA Pécs), Zöldi Péter (Vasas Akadémia), Szász-Veres Márk (DEAC).

„Az előzetes erőviszonyok alapján a szlovákok nagyjából hasonló játékerőt képviselnek, mint mi, bár kicsit erősebbnek tartom magunkat. A csehek fizikálisan előttünk járnak, várhatóan fizikálisan erősebb és magasabb csapattal fogunk találkozni, mint a miénk. A lepattanócsatán sok múlik majd. Az elmúlt években a csehek az A- és a B-divízió között ingáztak az Eb-ken, ami szintén azt jelzi, hogy nálunk magasabban jegyzett válogatottról van szó. Míg a lengyelek stabil A-csoportos szereplők a korosztályos Európa-bajnokságon, így azt hiszem, papíron ők a torna esélyesei – mondta a szakvezető, majd így folytatta a magyar keret összetételéről: – Tudunk alacsony és magas szerkezetben is játszani. Mindenkinek szeretném megtalálni azt helyét, ahol komfortosan játszhat a válogatottban is. Ugyanakkor persze az is előfordulhat, hogy az adott játékosnak ez nem a klubjában megszokott posztja lesz, de tisztában vagyok vele, ez nem egyszerű ilyen esetben.

Összességében biztató a helyzetünk, jó néhány variációs lehetőségünk van szerkezetileg.
A fiútorna programja:
December 28., szerda
15:15 Magyarország–Csehország
19:40 Szlovákia–Lengyelország
December 29., csütörtök
15:15 Lengyelország–Magyarország
19:40 Csehország–Szlovákia
December 30., péntek
11:45 Csehország–Lengyelország
16:15 Szlovákia–Magyarország

(Kiemelt képen: Lukácsi Gábor / Forrás: FIBA.Basketball)