UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-01-02 19:42

Az ORV-győzelem után rangos görögországi tornán folytatja az U16-os fiúválogatott

Hibátlan mérleggel, tornagyőztesként abszolválta az U16-os fiú kosárlabda-válogatott a két ünnep között Szlovákiában rendezett ORV-t. Faragó Péter csapatára keddtől már újabb nemzetközi megméretés vár, ezúttal Görögországban. A szövetségi edző érdeklődésünkre elégedetten értékelte a Pöstyénben látottakat, és Patraszban bízik a hasonló folytatásban.

Mint arról beszámoltunk, a magyar U16-os fiú- és leányválogatott is az első helyen zárta a kosarasok Olimpiai Reménységek Versenyét. A Faragó Péter vezette fiú nemzeti csapat a cseheket (95–79), a lengyeleket (100–79) és a házigazda szlovákokat (79–64) is legyőzte, ezzel – némileg váratlanul – veretlenül megnyerte a pöstyéni viadalt.

Az elsőségünket önmagában talán túlzás lenne a meglepetés kategóriába sorolni,

de annyi biztos: az előzetes erőviszonyok alapján nem számítottunk három ilyen magabiztos győzelemre – mondta Faragó Péter szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – Nagyon jól kezdtük a tornát: a csehek elleni első meccsen 24–8-ra megnyertük a nyitó negyedet, és ez alapjaiban meghatározta a meccs további alakulását. Bár ezután a csehek végig keményen próbálkoztak felzárkózással, de nem tudtak visszajönni, a meccs nagy részében mi uraltuk a játékot. Ehhez képest a lengyel mérkőzés más mederben zajlott, mivel az első félidőben inkább az ellenfél akarata érvényesült, viszont a nagyszünet után hatalmas fordítást mutattak be a fiúk.

A mutatott remek játékunk – különösen támadásban – ekkor már senkinek nem okozott meglepetést.

Két győzelemmel a hátunk mögött a szlovákok elleni mérkőzés a kötelező győzelem volt, amelyet végül sikerrel abszolválni is.”

A mieinknek az egyéni elismerésekből is kijutott: Rosta Pétert és Tallós Leventét is beválasztották a torna All-Star ötösébe. Az ORV után mindössze két nap pihenőt kaptak a játékosok, majd a rövid szünet útnak indultak Görögország felé, az újabb nemzetközi erőfelmérőre.

„A görög szövetség invitálását elfogadva Patraszba utazunk, ahol rendkívül nívós, négynapos tornán veszünk részt. Görög klubcsapatokkal mérjük össze a tudásunkat, ami azt jelenti, hogy nálunk jóval összeszokottabb együttesekkel fogunk találkozni. Minden bizonnyal ez jelenti majd a legnagyobb kihívást, de a múlt heti három meccsel a hátunk mögött már nekünk is van mire építeni. A fő célunk, hogy tovább pontosítsuk a játékunkat: például a védekezésben ezúttal már nagyobb koncentrációt szeretnék viszontlátni, de összességében nem tervezünk nagy változtatásokat az eddigiekhez képest.”

Az ORV-n résztvevő magyar keret egy helyen változott a görögországi túrára: Szász-Veres Márk helyét Burony Bálint veszi át a 12 fős névsorban.

A MAGYAR CSAPAT KERETE:
Tallós Levente (Soproni Sportiskola), Lukácsi Gábor (NKA Pécs), Rosta Péter (Vasas Akadémia), Flasár Zalán (Soproni Sportiskola), Váróczy Gergő (DEAC), Nyikos Balázs (Soproni Sportiskola), Palotai Máté (Soproni Sportiskola), Teszárik Márton (NKA Pécs), Puskás Kadosa (Budapesti Honvéd), Mezőfi Márk (NKA Pécs), Zöldi Péter (Vasas Akadémia), Burony Bálint (NKA Pécs).
AZ U16-OS FIÚVÁLOGATOTT MENETRENDJE:
2023. január 3., 15:30
Olympiakosz–Magyarország
2023. január 4., 10:00
ASP Promitheas–Magyarország
2023. január 5., 18:00
PAOK–Magyarország
2023. január 6., 10:30
BC Peristeri–Magyarország

(Kiemelt kép forrása: MKOSZ)