UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2023-01-03 16:36

A korosztályos sikerek után Tóth Kristófnak az Extraligába jutás a legfőbb célja

A DSE Röplabda Akadémia 17 éves ígéretét, Tóth Kristófot választották meg az elmúlt év legjobb utánpótláskorú játékosának a fiúszakágban. A dunaújvárosiak korosztályos válogatott feladóját kérdeztük a 2022-es évéről, valamint az idei céljairól.

Néhány napja megszólaltattuk a Dunaújvárosi SE Röplabda Akadémia szakmai vezetőjét, Tomanóczy Tibort, akit az elmúlt esztendő legjobb edzőjének választottak meg a fiúutánpótlásban. Tavaly nemcsak az edzői elismerés, hanem a legjobb játékosnak járó díj is dunaújvárosi kézben kötött ki: a hazai szövetség a 17 éves Tóth Kristófot találta a legjobbnak. A fiatal feladó az U17-es és U19-es korosztályban is országos bajnoki ünnepelhetett, mi több, az ifjabbak között megválasztották az MVP-nek is. A klubsikerek mellett a korosztályos válogatottnak is oszlopos tagja.

Összességében nagyon sikeres évet tudhatok magam mögött a klubbal, ám az igazat megvallva, korántsem vezetett egyenes út a bajnoki címekig, az elmúlt szezonban jó néhány nehézséggel szembesültünk, de szerencsére valamennyin túllendültünk

– kezdte Tóth az Utánpótlássportnak. – A játékoskeretünk láttán már az elején tisztában voltunk vele, hogy sokra hivatott a csapatunk, ugyanakkor rengeteget kellett dolgoznunk azért, hogy végül igazi csapattá váljunk. Konfliktusok is előfordultak az öltözőn belül, de végül mindenki félre tette az egóját, az egyéni ambícióit, és a közös célra fókuszált. Kőkeményen dolgoztunk, napi kettőt, de akár hármat is edzettünk, és az összetartó közösség mellett ez szintén nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül az U19-es és az U17-es bajnokság mezőnyéből is kiemelkedtünk.

A két arany tényleg igazi elégtételt jelentett.

Azt jelzi, hogy kifizetődött az egész éves munka. A csapattal elért eredmények után a mostani díjam már csak a hab tortán. Kiemelném, hogy ez az elismerés elsősorban a csapat érdeme, a csapattársaim támogatása nélkül nem tarthatnék itt, nem kaphattam volna ezt a kitüntetést.”

Tóth Kristóf (jobbra) az U17-es bajnoki döntő után, az MVP-díjjal a kezében Forrás: MRSZ

Nem mindennapi módon Kristóf egyszerre négy bajnokságban is szerepelt a 2021-22-es évadban. A saját korosztálya (U17) mellett az U19-es és az U21-es bajnokságban is meghatározó szerep hárult rá, ezzel párhuzamosan pedig az Extraligában is rendszeresen szóhoz juthatott a DKSE színeiben.

„A legfőbb célunk az új évre, hogy kiharcoljuk a feljutást a felnőtcsapattal. Sajnos tavaly tavasszal kiestünk az Extraligából, így jelenleg az NB I-ben küzdünk, de azon vagyunk, hogy ez ne maradjon így sokáig, szeretnénk azonnal visszakerülni az élvonalba, és a legjobbak ellen bizonyítani – mondta. – Az elmúlt szezon után most már nagyobb szerep is hárul rám az első csapatban, kezdő feladóként gyakran nekem kell irányítanom a társakat, akár nálam jóval idősebb játékosokat is. Nehéz volt az elején megszokni, de úgy érzem, kezdek belenőni a szerepbe.”

A dunaújvárosi fiatal január első napjaiban az U18-as fiúválogatott tagjaként is bizonyíthat. A Weczera Csaba vezette korosztályos nemzeti csapat hétfőn elutazott Görögországba, ahol szerdától kezdődően a mieink három felkészülési meccset játszanak a görög U19-esekkkel.

(Kiemelt képen: Tóth Kristóf (balra) átveszi az év legjobbjának járó díjat Ludvig Zsolttól, az MRSZ főtitkárától / Forrás: dseroplabda.hu)