UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2023-01-01 19:08

A jól felépített munka meghozza az eredményeket – a dunaújvárosi fiúutánpótlás újabb sikeres évet zárt

A Dunaújvárosi SE Röplabda Akadémia szakmai vezetőjével, Tomanóczy Tiborral az után beszélgettünk, hogy a hazai szövetség nemrégiben megválasztotta őt a 2022-es év legjobb edzőjének a fiúutánpótlásban.

Mint arról beszámoltunk, dupláztak a dunaújvárosi röplabdázók a fiúszakágban az év legjobbjai között: a magyar szövetség (MRSZ) a 17 éves feladót, Tóth Kristófot tartotta az elmúlt esztendő legjobb játékosának, míg az edzők között a DSE Röplabda Akadémia trénerét, Tomanóczy Tibort díjazták, miután két korosztályban (U17 és U19) is országos bajnoki címet ünnepelhetett az újvárosi fiúkkal. A 48 éves szakember ügyvezető igazgatóként, szakmai vezetőként irányítja a helyi utánpótlást. Jelenleg az U20-as és az NB I-ben szereplő felnőttegyüttesnek is a vezetőedzője.

„Nagyon sok munkát tettünk bele, amíg eljutottunk idáig, és megszülethettek ezek az eredmények. Rendkívüli alázatra volt szükség mindenkitől a klubon belül, a játékosoktól és az edzőktől egyaránt – kezdte Tomanóczy az Utánpótlássportnak. – Nem volt egyszerű dolga a szakmai stábnak, hiszen több játékosunk két, akár három bajnokságban is szerepelt párhuzamosan, de szerencsére sikerült jól felépíteni a versenyeztetést, mindenki megkapta a megfelelő terhelést a fejlődéséhez. Borzasztóan örülünk, hogy ez végül

U17-es és U19-es aranyéremmel párosult,

bár az U21-es döntőben elért hatodik hely miatt némi hiányérzet is maradt bennünk."

Tomanóczy Tibor Forrás: DSE Röplabda Akadémia
Az U17-es fiúkkal sportpszichológus is foglalkozott, és ez abszolúte meglátszott a csapaton, a legfontosabb időszakban fejben nagyon egyben voltak a játékosok, extra bizonyítási vágy fűtötte őket. Ezután az U19-esek döntőjét ráadásul a házigazda székesfehérváriak ellen sikerült megnyerni, ami szintén hatalmas fegyvertény.

A legígéretesebb dunaújvárosi fiatalokat évről évre elcsábítják az extraligás klubok, ám a DSE akadémiájának ennek ellenére rendre sikerül megújulnia, és újabb ígéreteket kinevelnie.

„Azt hiszem, önmagában ez a tény is bizonyítja, hogy minőségi szakmai munka folyik nálunk, és a DSE Röplabda Akadémia az ország egyik legjobb utánpótlás-nevelőműhelyének mondhatja magát a férfiszakágban. Rengeteg időt és energiát teszünk bele, hogy ezek a fiatalok kibontakoztathassák a képességeiket, és egyről a kettőre jussanak a klubunkban. Ha ránézünk mostani a felnőttválogatott keretére, illetve a különböző korosztályos nemzeti csapatokra, jó néhány jelenlegi vagy korábbi újvárosi játékost találunk mindenhol.

A teljesség igénye nélkül, csak néhány nevet említve: Pádár Krisztián, Tomanóczy Bálint, Kecskeméti Bálint, Blázsovics Péter, Dávid Csanád és Kovács Zoltán.

Jól látható, hogy azok közül, akik megfordulnak Dunaújvárosban, javarészt később a felnőttközegben is megállják a helyüket. Persze, nem könnyű manapság fanatizálni a fiatalokat, de mi rendületlenül próbálkozunk vele, és szerencsére sokan elköteleződnek a röplabdasport mellett. Azon vagyunk, hogy ez továbbra is így maradjon.”

(Kiemelt kép forrása: dseroplabda.hu)