UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-01-04 14:49

A tornagyőzelem ellenére az U16-os leányválogatott felemás tapasztalatokkal zárta az ORV-t

Két győzelemmel és egy vereséggel az első helyet szerezte meg az U16-os leány kosárlabda-válogatott a szlovákiai Olimpiai Reménységek Versenyén. A szövetségi edző, Mészárosné Kovács Andrea értékelt.

A Faragó Péter vezette U16-os fiúválogatottal egyetemben az U16-os kosaras lányok is megnyerték a Pöstyénben rendezett ORV-t. Mészárosné Kovács Andrea tanítványai elsőként kikaptak a csehektől (59–62), majd a lengyeleket (74–56) és a házigazda szlovákokat (68–61) is legyőzték. Miután a záró napon a lengyelek simán nyertek a csehek ellen, a magyarok mellett az említett másik két együttes is 2/1-es mérleggel fejezte be az ORV-t. A körbeverésből végül a mieink kerültek ki a legjobban.

„A tornagyőzelem nem feltétlenül a jó teljesítményünknek köszönhető, az utolsó napon számunkra szerencsésen alakultak az eredmények. Az összkép szempontjából az első hely kevésbé fontos – nyilatkozta Mészárosné Kovács Andrea az Utánpótlássportnak. – Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a játékosok egyénileg mire képesek, milyen döntéseket hoznak az egyes játékszituációkban nemzetközi ellenfelekkel szemben. Éppen ezért nem is bonyolítottuk túl a taktikát, kevesebbet készülünk az ellenfélre, sokkal inkább a lányok egyéni kvalitásait szerettük volna a felszínre hozni.

Akadtak kifejezetten jó periódusaink a három meccsen, de ezek egytől egyig csupán nagyon rövid időszakok voltak – például nem véletlenül kaptunk ki a csehektől.

Mindent egybevéve, több dologgal is elégedetlen voltam. Egyelőre nem tudom, mi az oka pontosan ezeknek a hiányosságoknak, de annyi biztos: a játékosok ennél sokkal többre képesek, ehhez viszont jobban kell akarniuk, mert a nemzetközi szint teljes más minőséget képvisel sebességben és agresszivitásban is, mint a hazai korosztályos bajnokságok. Ezzel most végérvényesen szembesülhettek a lányok. A következő hónapokban nagyon sok feladat vár még ránk ahhoz, hogy elfogadható eredményt tudjunk elérni a nyári Európa-bajnokságon.”

A magyar lányok közül Josepovits Kingát és Gréts Dalmát is beválasztották a torna All-Star ötösébe.

A védekezés volt a legnagyobb gyengeségünk,

és annak szinte valamennyi aspektusa. Általában véve a védekezés hangsúlyozása, jelentősége nem kap kellően fontos szerepet a játékosoknál. Tisztában vagyok vele, hogy itthon alapvetően azok kerülnek be az utánpótlás-válogatottakba, akik támadásban kiemelkedőek, ami még rendben is van.

Ugyanakkor az U16-os válogatott élén olyannal még nem találkoztam, hogy ilyen nagy különbség legyen a támadás és a védekezés színvonala között.

Ennek fényében újra kell gondolnunk a keret kialakítását. Bővíteni fogjuk a keretet olyan játékosokkal, akik a védő oldalon is hajlandók beletenni azt a munkát, amit a nemzetközi szint megkövetel. Nem fér bele, hogy ennyire a támadásra orientálódik a figyelmük. Több okból sem: egyrészről, ha idővel A-csoportos játékosokká szeretnének válni, a felnőttek között nem lehet érvényesülni ezzel a felfogással, emellett pedig – mint most láttuk is – ez a támadójáték kevés ahhoz, hogy önmagában csak ezzel meccset nyerjünk.”

(Kiemelt kép forrása: Laco Ďuračka/Slovenská basketbalová asociácia)