UtánpótlásSport
2024. május 17.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-01-05 15:37

Kik voltak a legjobb U20-as játékosok az ősszel a férfi NB I/A-csoportban?

Összegyűjtöttük, hogy az utánpótláskorú kosarasok közül kik teljesítettek a legjobban a férfi felnőttélvonalbeli bajnokság őszi idényében.

Decemberben az alapszakasz feléhez ért a női NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokság, így néhány napja sorra vettük, az U20-as lányok közül kikre volt érdemes leginkább odafigyelni az évad első felében. Ezúttal a legjobb utánpótláskorú fiúk (2003-ban vagy azután született játékosok) ötös listájával folytatjuk, miután a felnőtt férfiak mezőnyében is lezárult az őszi szezon.

1. HAJDU PÉTER (BUDAPESTI HONVÉD SE)

Az alapszakasz harmadánál készített, novemberi eleji rangsorunkban második helyen álló Hajdu Péter mostanra az élre ugrott, ugyanis a Honvéd 18 éves bedobó-erőcsatára a legtöbb pontot (3,5), a legtöbb játékpercet (16), illetve a legjobb VAL-mutatót (3,8) átlagolja a fiatalok közül. Az U20-as válogatott reménység a Kaposvár ellen jegyezte eddigi legjobb teljesítményét: 12 ponttal és 11-es teljesítménnyel zárt, ezzel pedig nagyban hozzájárult csapata egypontos győzelméhez a mérkőzésen.

2. PAÁR MÁRK (KOMÉTA KAPOSVÁRI KK)

A legutóbbi listánk éllovasa, a kaposvári Paár Márk (19) ezúttal a második helyre szorult, ugyanis az októberi jó formája után az elmúlt hetekben kevesebb játéklehetőséghez jutott. Az U20-as bajnokságban remeklő (mecsenként 18 pont és 28,5-ös VAL-mutató) hátvéd az ősszel összesen kilenc mérkőzésen lépett pályára a felnőtt első osztályban: hozzávetőleg 10 játékpercet kapott átlagban, és 3 ponttal (50 százalékos dobóhatékonysággal), 1,3 lepattanóval segítette a somogyiakat.

3. KOVÁCS ÁKOS BENCE (DEAC)

Hosszas gondolkodás után a debreceniek 19 esztendős magasemberét, Kovács Ákos Bencét tettük a harmadik helyre. A 205 centis erőcsatár az előző évadban már többször is megvillantotta képességeit mind az alap-, mind a középszakaszban, így nem meglepő, hogy ezúttal már első számú fiatalként, még nagyobb szerepben számítanak rá. Ugyanakkor a szintén korosztályos válogatott Kovács az elhúzódó sérülése miatt csak decemberben debütálhatott a szezonban. Eddig öt meccsen játszott: ezeken 2 pontot, 1,6 lepattanót és 3,4-es VAL-mutatót tud felmutatni.

4. CSUTI KORNÉL (ZALAKERÁMIA ZTE KK)

A zalaegerszegiek 18 éves ígérete, Csuti Kornél éppenhogy, de lecsúszott a képzeletbeli dobogóról. A kék-fehérek centerének általában csupán néhány perc (átlagosan 5,4 perc) jut a pályán, ám azzal a kevés lehetőséggel jól sáfárkodik: kiemelkedő, 62 százalékos dobóhátékonysággal 2,4 pontot és 3,2-es teljesítményindexet tesz bele a közösbe. Az MVM-OSE Lions elleni győztes meccsen teljesített a legjobban: 8 pontot, 3 lepattanót és 11-es VAL-t ért el.

5. IVKOVIC MILÁN (DUNA ASZFALT-DTKH KECSKEMÉT)

A magasemberek után újabb hátvéddel, Ivkovic Milánnal zárjuk ötös listánkat. A Kecskemét 19 esztendős fiatalja minden találkozón kezdőként kapott szerepet Forray Gábor együttesében, és eddig csupán három alkalommal végzett bedobott pont nélkül. (A legjobb meccsén, a Honvéd ellen például 11-el, közte három triplával fejezte be.) Mintegy negyedórányi (13,8 perc) játékidőt kapott meccsenként, ez idő alatt pedig 3,5 pontot és 2,3-as VAL-t produkált fordulónként.

További említést érdemlő fiatalok, aki szintén mind nagyobb szerepet kapnak a „nagyok” között: Halmai Dániel (18 éves; Kométa Kaposvár), Csendes Péter (18 éves; Sopron) és Szalay Domonkos (17 éves; Zalakerámia ZTE).

(Kiemelt képen: Hajdu Péter (balra) és Paár Márk / Forrás: MKOSZ; Kométa Kaposvár)