UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-01-12 20:42

Gréts Dalma a nyári klubváltása óta töretlenül fejlődik Pécsen, és ezt az U16-os válogatottban is bizonyította az ORV-n

Az NKA Pécs 15 éves kosárlabdázójával, Gréts Dalmával az után beszélgettünk, hogy a korosztályos válogatott tagjaként nemrégiben tornagyőzelmet ünnepelhetett az Olimpiai Reménységek Versenyén, és a fiatal hátvéd-bedobót az All Star-csapatba is beválasztották a szlovákiai viadalon.

A BEAC-Újbuda színeiben eltöltött évek után Gréts Dalma tavaly nyáron a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiához igazolt, és új klubjában villámgyorsan vezéregyéniséggé nőtte ki magát a Szentpáli Gergő vezette U16-os együttesben. Az egyestől a négyes posztig bármelyik pozícióban bevethető reménység

17,9 pontot, 7,4 lepattanót, 3,2 szerzett labdát, 3 gólpasszt és 20,6-as VAL-mutatót átlagolt

meccsenként a korosztályos bajnokság őszi szezonjában, és nagyban hozzájárult a pécsiek első helyéhez, illetve 10/0-ás mérlegéhez a B jelű kiemelt alapszakaszcsoportban.

Az első pillanattól fogva vonzott, hogy Pécsen folytassam. Úgy éreztem, a hosszú távú fejlődésem szempontjából jobbak a lehetőségek itt, és az eddigi tapasztalatok alapján mindenképpen jó döntést hoztam

– mondta az Utánpótlássportnak a 15 esztendős Gréts, aki a kezdetekben Dunaharasztin nevelkedett, majd az elmúlt két évet a BEAC-ban töltötte. – A lányokkal nagyon gyorsan összebarátkoztunk, mostanra tényleg megtaláltam a helyemet Pécsen, és olyan, mintha már hosszú évek óta itt játszanak, miközben pedig csak nagyjából öt hónapja érkeztem. Még fél év sem telt, de ez idő alatt is már jelentősen tudtam fejlődni. A nagy intenzitású, kemény edzéseknek köszönhetően főleg fizikailag sikerült nagyot előrelépnem, és ez szerencsére a meccseken is egyre jobban visszaköszön.”

Gréts Dalma Forrás: NKA Pécs

Tavaly nyáron Dalma a magyar csapat tagjaként EYOF-bronzérmet ünnepelhetett Besztercebányán. Majd legutóbb, december végén az U16-os válogatott ORV-győzelméből is kivette a részét, mi több, a csapatsiker mellett egyéni díjban is részesült: beválasztottak a torna All Star-ötösébe. Sorrendben 12, 21 és 9 pontot dobott a csehekkel, a lengyelekkel és a szlovákokkal szemben.

„A tornagyőzelem ellenére nem ment igazán a jól a csapatnak. A csehek elleni első meccsen kifejezetten rosszul játszottunk. Próbáltam minél jobban segíteni a csapatot, de sajnos kikaptunk. Ezután a lengyelek ellen már mindenki jól teljesített, és sikerült nyerni. Végül a szlovákok ellen is összejött a győzelem, viszont korántsem lehetünk elégedettek azzal a meccsel.

Összességében reális képet kaptunk arról, hogy miben kell az Eb-ig még mindenképpen javulnunk: ez pedig a védekezés és a kommunikáció. Az első hely mellett természetesen az egyéni elismerésnek is nagyon örültem, különösen annak fényében, hogy a pályafutásom során eddig nem igazán kaptam ilyen díjakat.

(Kiemelt kép forrása: Laco Ďuračka/Slovenská basketbalová asociácia)