UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-01-14 09:07

Szalai Péter az idén junior-világbajnok lenne

A felnőtt férfi vízilabda-válogatott összetartására is meghívott 18 éves Szalai Péter az idén a junior-vb-n is aranyat nyerne.

A KSI 18 éves vízilabdázója, Szalai Péter is egyike volt azon fiataloknak, akik Varga Zsolt szövetségi kapitány meghívására az év első napjaiban részt vehettek a férfiválogatott összetartásán. A sokra hivatott pólós rászolgált a bizalomra, hiszen az ob I-ben is remek formában játszik, és több remek mutatóval büszkélkedhet. Az egyik ilyen, hogy a téli szünetben

a 7 meccsen szerzett 18 góljával az élvonal góllövőlistájának az előkelő ötödik helyén áll.

Szalai nem mellesleg tavaly erőssége volt a Belgrádban a szerbek elleni döntőben világbajnoki aranyérmet kiérdemlő U18-as válogatottnak.

„Rengeteget tanultam az idősebb játékosoktól, akik mindannyian, az első pillanattól kezdve segítőkészek és befogadóak voltak. Remélem, még több ilyen lehetőségem lesz a jövőben – mondta az uszodában Pepének becézett játékos az összetartásról a hazai szövetségi portálnak. – Főként védekezésben kaptam instrukciókat, mondhatjuk úgy, hogy

igazgattak, segítettek minket a többiek.

Például, hogy emberhátrányban hogyan helyezkedjünk, vagy zónában hogyan támadjuk az embert, de lövéstechnikai dolgokból is kaptam egy kis ízelítőt. Nyilván az elején volt kis ijedtség, de a juniorválogatott társak jelenléte megnyugtató volt, és tényleg mondhatom, hogy erre az ijedtségre se lett volna ok, mert mindenki nagyon befogadó volt.”

Szalai Péter értékes napokat töltött a férfiválogatottal Forrás: Kovács Anikó/MVLSZ

A felnőttválogatott stábjában ott volt az a Kovács Róbert is, aki tavaly U18-as vb-címig vezette a magyar fiúkat, az idén pedig az ő irányításával készül a juniorválogatott a várhatóan Bukarestben rendezendő U20-as vb-re.

„Abszolút megnyugvást jelent a személye, és az is könnyebbség, hogy a felnőtt- és a juniorválogatott taktikája sok hasonlóságot mutat. Egy támasz nekünk a jelenléte, ha esetleg máshoz nem mertünk fordulni egy-egy kérdéssel, hozzá biztos szólhattunk.”

A felnőttek mellett a juniorválogatott is együtt készült néhány napig. Szalai szerint ez a társaság is képes eljutni az utolsó korosztályos világversenye dobogójának legfelső fokára.

„Még látszik, hogy kezdetleges fázisban vagyunk, egyelőre nincsenek meg a játékkapcsolatok, amik majd később fontosak lehetnek. De ez nem meglepő, hiszen a 2003-as és a 2004-es korosztály tagjai így még nem játszottak együtt. Mégis azt gondolom,

nagyon erős csapatunk lehet, ha beletesszük azt a kemény munkát, ami ahhoz szükséges, hogy idén ismételten világbajnokok legyünk.

(Kiemelt képen: Szalai Péter / Fotó: Nyolczas Ivett)