UtánpótlásSport
2024. március 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-01-19 18:46

A saját nevelésűek szerepeltetésében a DVSC európai szinten is a legjobbak között van

Ismét megvizsgálta a saját nevelésű játékosoknak jutó játékpercek arányát a CIES, azaz a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja, és a Debreceni VSC európai szinten az előkelő hatodik helyen zárt az összevetésben.

Huszonhét (!) európai labdarúgó-bajnokságra vonatkozóan azt tanulmányozták, hogy a mostani idényben – január 16-ig – az egyes csapatoknál hány saját nevelésű játékos lépett pályára, és ők a játékpercek hány százalékát tették ki. A CIES (Sporttudományok Nemzetközi Központja) megjegyzi, azokat a labdarúgókat vették figyelembe, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három évet az adott csapatnál töltöttek – írja honlapján a Debreceni VSC csapata

A tudományos lista alapján a saját nevelésű játékosoknak jutó játékpercek arányában az Athletic Bilbao vezet a topligás csapatok közt, a 27 vizsgált liga legjobb csapata ebben a tekintetben a szlovák MSK Zilina.

Az NB I-ben toronymagasan a DVSC a legjobb 49,8 százalékkal, ezzel a több mint 400 klub közül a hatodik legjobb európai csapat.

Magyarországon a csaknem ötven százalékos a debreceniek mögött a második helyezett az Újpest – 23,3 százalékkal.

A kimutatás szerint a Ferencvárosban és a Mezőkövesdben egyetlen perc sem jutott a kritériumoknak megfelelő futballistának, de szintén egy százalék alatti mutató jött ki a Mol Fehérvár FC esetében is. Ami a keretekben szereplő saját nevelésűek számát illeti, 11 játékossal szintén a DVSC vezet Magyarországon.

(Kiemelt képen: Baráth Péter / Fotó: Kovács Péter/Nemzeti Sport)